6 évnél régebbi cikk

Mit gondolnak Székesfehérvárról az ide utazók?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMit gondolnak Székesfehérvárról az ide utazók?

Nincs jobb reklám, mint az elégedett vásárló - ez a megállapítás a Facebook, TripAdvisor, booking.com, trivago, Foursquare és hasonló oldalak korában hatványozottan igaz. Mivel kíváncsiak voltunk mások véleményére, körülnéztünk az interneten, hogy a Székesfehérvárra utazók milyen emlékekkel hagyták el a várost.

Az utazásban, vendéglátásban érdekelt cégek manapság már nem (csak) a klasszikus hirdetési módszerekben (tévé, rádió, óriásplakát, újsághirdetés stb.) hisznek, sőt, talán egyre kevésbé. Mindennél nagyobb befolyásoló erőnek tűnik a word of mouth, avagy a szájhagyomány útján terjedő pozitív vagy negatív vélemény. Az új királyok azok a honlapok, melyeken szabad az állásfoglalás és bárki elmondhatja tapasztalatait. Így érthető, hogy a vendéglátásban érdekelt cégek ma már napi szinten (vagy még gyakrabban) követik a Facebook, TripAdvisor, booking.com, Foursquare, trivago oldalaikat, ahol minden szónak, csillagnak, becsekkolásnak komoly súlya van.

Konkrétan akkora, hogy napjainkban a világ egyik legkomolyabb turisztikai díját a műfaj egyik legnagyobbja, a TripAdvisor (és így közvetve rajtuk keresztül a szolgáltatásokat igénybe vevők) osztja ki. Éppen ezért hatalmas megtiszteltetés, hogy a világ legjobb szállodájának 2017 januárjában a TripAdvisor utazói az alig másfél éves budapesti Aria Hotelt választották. A Traveling Weasels vloggerei ebben a videóban ízekre szedik a hotelt, de nem igazán találnak rajta fogást.

Úgy döntöttünk, hogy utánajárunk, hogyan vélekednek Székesfehérvárról az ide látogatók. Hova csekkolnak be sokan? Melyik étterem kapja a legtöbb csillagot? Hol érdemes megszállni a többség szerint? Azaz, milyen kép alakult ki az utazók között a székesfehérvári szolgáltatásokról. 

"Gyönyörű nagyváros. Tele utakkal, emberekkel. Vonattal mentünk, így a tömegközlekedésre voltunk utalva, de a helyi internetes rendszerrel mindenhova el lehet jutni."
- Nost, Magyarország, booking.com

A város madártválatból (Fotó: Horváth Reni)

Székesfehérvár a TripAdvisoron

A vendéglátással foglalkozók körében köztudott: ha a TripAdvisoron lepontoznak, véged van. Egy-egy negatív értékelés akár hónapokra visszavetheti a forgalmat, törölni pedig szabályos, de nem szép: duplán büntetik a rossz vélemények elől így megfutamodó tulajdonosokat/marketingeseket megjegyzésekkel és kommentekkel a felhasználók. Akik egyébként szép számmal vannak, a TripAdvisor ugyanis így határozza meg magát: "A TripAdvisor márkakörébe tartozó oldalak a világ legnagyobb utazási közösségét alkotják, átlagosan havonta 390 millió egyedi látogatóval, továbbá 435 millió értékeléssel és véleménnyel, amelyek 6,8 millió szállásról, étteremről és látnivalóról szólnak." Ezek után nézzük, hogyan vélekednek Székesfehérvárról az oldal felhasználói.

A TripAdvisoron alapvetően három fontos kategóriára tudunk szűrni, és mindegyikben több szempont szerint szűkíthetjük a találatokat. Mi most kizárólag az értékelésre mentünk rá. Eddig egyébként 23 szállást adó hely kapott összesen 485 értékelést. Ezek alapján pedig a hotel jellegű szállások közül a legmagasabb átlaggal (43 visszajelzés alapján 4,5 pontos átlag) a Best Western Plus Lakeside Hotel áll. A második legmagasabbra értékelt az ilyen típusú szállások közül a Hotel Magyar Király (109/4), harmadik a Hotel Vadászkürt (29/4,5), negyedik a Novotel Székesfehérvár (150/4). A B&B/fogadó típusú szállások közül csak a fehérváriakat figyelembe véve a Szent Gellért Hotel áll az első helyen (26/4), ezt követi sorban a Szárcsa Hotel (53/4), majd a Hotel Platán (21/4).

Ugyanezen az oldalon a székesfehérvári éttermek közül 45 kapott összesen 1022 értékelést eddig. A legmagasabb átlagpontszámot a bEAT (132/4,5) érte el, második helyen áll a Diófa Étterem (70/4,5). Utóbbit tavaly az ország legvirágosabb éttermének választották. A TripAdvisor felhasználói szerint a harmadik legjobb fehérvári étterem jelenleg a Salvator Bajor Étterem (53/4,5).

A fehérvári programhelyszínek közül 17 kapott valamilyen értékelést, és eddig összesen 297 véleményezés érkezett a TripAdvisorra. Ezeknek közel felét a Bory-vár kapta (142/4.5), az értékelések számában jóval lemaradva második az Árpád fürdő (35/4,5), és arányaiban nagyjából hasonló pontszámot ért a harmadik helyen álló Virágóra (34/4) is. Némi meglepetésre az Órajáték egyáltalán nem szerepel a város legjobb programhelyszínei között.

"Olyan volt, mintha meseországba csöppentünk volna. Tisztaság, hagyomány, kultúra magas minőségben.."
- Ibolya, Magyarország, booking.com

Kati néni szobra (Fotó: Horváth Reni)

Székesfehérvár a booking.com-on

A booking.com rendszerében világszerte több mint 1,4 millió szálláshely között válogathatunk, amelyekhez eddig 127 millió értékelést fűztek az oldal látogatói. Ezekkel a számokkal a világ meghatározó szállásfoglalójának számít a honlap. Amikor egy-egy városra szűrünk a rendszerben, mindig kapunk néhány kiemelt érvet, amiért érdemes az adott helyre ellátogatni, legalábbis a booking.com felhasználói szerint. Budapestnél ezek a "városnézés; gyógyfürdők; ételek; történelem", a világvárosok közül London a "városnézés; színházak; múzeumok; szórakozás", Tokió az "éttermek; ételek; vásárlás; városnézés" míg mondjuk Dubaj a "vásárlás; strand; ételek; városnézés" érveket kapta a userektől. A booking.com felhasználói szerint Székesfehérvárra leginkább szeptemberben, májusban vagy augusztusban és elsősorban emiatt a három érv miatt érdemes ellátogatni: óváros, városi séták, városnézés. Érdekes módon az utazók a legalacsonyabb árakkal decemberben találkoztak Fehérváron...

És még valami: 331 utazónak azért tetszett leginkább városunk, mert szeretnek óvárosokban andalogni.

A booking.com a rendszerében jelenleg 22 fehérvári szálláshelyet tart nyilván. Az összes szempontot figyelembe véve (népszerűség, árak versenyképessége, szolgáltatások színvonala, vendégek visszajelzései) ezek közül az első helyre rangsorolja a Hotel Magyar Királyt (377 értékelés/9,5 átlagpontszám). Második a Szent Gellért Hotel (492/9,1), míg harmadik legjobbnak értékelt székesfehérvári szálláshely ezen az oldalon a Best Western Plus Lakeside Hotel (423/8,8).

Fontos megjegyezni, hogy ezeket a listákat az összkép alapján állítják össze az oldalak. Azaz hiába van egy szálláshelynek jóval magasabb átlagpontszáma, mint egy versenytársának, ha ez a pontszám csak 20-30 vendég értékeléséből jött össze. Ilyen esetekben relevánsabb az akár több tizeddel alacsonyabb pontszám is, ha azt pár száz ember értékeléséből sikerült összegyűjteni. Ehhez jön még hozzá a földrajzi fekvés, az ár és egyéb szempontok is.

"A belváros karácsonyi fényekben és ízekkel nagyon hangulatos és varázslatosan szép."
- Franciska, Magyarország, booking.com

Az Országalma adventi időszakban (Fotó: Horváth Reni)

Székesfehérvár a Facebookon

A Facebookon a Helyek között kerestük meg Székesfehérvárt. Ezt az oldalt 31 913-an kedvelik és eddig 339 890-en jelentkeztek (vagyis csekkoltak) be itt. Összehasonlításképpen néhány nagyobb magyar városnál ezek a számok így néznek ki: Veszprém - 16 987 kedvelés, 230 513 bejelentkezés; Pécs - 40 799 kedvelés, 509 271 bejelentkezés; Szeged - 47 540 kedvelés, 512 810 bejelentkezés. 

A világ legnagyobbnak mondott közösségi oldalán öt kategóriában nézhetjük meg, hogy egy-egy városban milyen szolgáltatást érdemes (vagy nem) igénybe venni: étel, ital, városnézés, szállodák és vásárlás. A közel kétmilliárd felhasználóval büszkélkedő oldal látogatói szerint Fehérváron most a Dos Puertas a legjobb kajás hely: 4,9 csillagos átlaga éppen csak elmarad a maximális ötöstől, 84 értékelés alapján. Második helyen a Patent Gasztrobár szerepel 4,7 csillaggal, harmadik pedig a bEAT (4,9/393). 

Ha valakinek egy kis italozáshoz támad kedve a városban, akkor a Facebook felhasználói szerint legjobb, ha az Ady Bár és Galériában teszi ezt meg, ami a maga 22 értékelésével éppen becsúszott a cikkben figyelembe vett helyek közé. Az Ady Bár a maximális 5 csillagon áll éppen. A sorban utána a Friends Bar and Club következik (4,4/28), harmadik pedig a Hunter Café & Restaurant az előzőnél némileg magasabb átlaggal (4,5), viszont lényegesen magasabb véleményszámmal (87).

"Gyönyörű város, 30 év után jártam újra végig. Megbecsülik a műemlékeket, hangulatos éttermek, kávézók vannak."
- Zoltán, Magyarország, booking.com

A Csónakázó-tó hídja (Fotó: Horváth Reni)

Székesfehérvár a trivagón

A trivago szerényen csak "a világ legjobb szállás-ár összehasonlító oldala"-ként definiálja magát. A rendszerben 31 fehérvári szálláshelyet találhatunk. Ezek közül a legkedveltebbnek a visszajelzések alapján a Hotel Magyar Király számít. A belvárosi szálloda 267 értékelés alapján 83 ponton áll, és ezzel a "Nagyon jó" besorolást kapta. A felhasználók szerint a Magyar Király erősségei közé tartozik az elhelyezkedése (92 pont a 100-ból), a tisztaság (89/100), kevésbé tartják viszont jónak a reggelit (74/100) és általában az ételeket (76/100). Második helyen áll a Novotel Székesfehérvár, melynek szintén 83 pontos az átlaga a 204 beszámoló alapján, és szinte teljesen megegyezik a trivagós értékelése a Magyar Királyéval: erősség az elhelyezkedés, a tisztaság, valamivel gyengébbek az ételek. Ezen az oldalon a harmadik a Jancsár Hotel 75 ponttal. A vendégeik értékelése alapján erősségük a szolgáltatásokban rejlik (83/100), viszont a kényelmen (71/100) egy kicsit még dolgozhatnának.

"Történelmi város, pezsgő élet, romantikus zegzugok, finom ételek. Gyalog, babakocsival is kényelmesen bejárható." 
- Filotravel, Magyarország, booking.com

Néptáncfesztivál a Belvárosban (Fotó: Horváth Reni)

Székesfehérvár a Foursquare-en

És végül akkor a becsekkolások csimborasszója. Miközben néhány éve még nem volt menőbb dolog, mint bejelentkezni szinte mindenhonnan a Foursquare-re, mára azért ennek a rangja egy kicsit (nagyon) megkopott. A piacvezető holvagyiság szerepét átvette a Facebook, de egy ilyen összeállításból nem hagyhatjuk ki az egykor legmenőbb appot sem. Itt elsősorban élményekről van szó, ezek alapján értékelnek a userek. 

A Foursquare statisztikái szerint 59 (hivatalos) helyről csekkoltak be eddig a felhasználók Székesfehérváron. Ezek közül a legjobb értékeléseket a bEAT Étterem kapta a maga 8,9-es átlagpontszámával. Kihagyhatatlan programnak tűnik egy séta a 8,7-es átlaggal a második helyen szereplő Halesz Parkban, és ettől csupán egy tizeddel marad le (8,6) a Bory-vár.

A nagy fehérvári klasszikusok szinte mindegyike szerepel a listán. A teljesség igénye nélkül 8. az Országalma, 10. a Vörösmarty Színház, 13. az Árpád Fürdő, 14. a Virágóra, 16. Kati néni szobra, 23. a FEZEN Klub, 28. a Piac, 30. a Bregyó Sporttelep, de meglepő módon csak a 40. a Romkert.

"Élménydús minden korosztálynak. A belváros csodálatos, kószálásra alkalmas, hangulatos. Romantikázóknak kötelező! Személyes kedvenc étterem a Porto Vino, nem műolasz! Ha szerencséd van a színházba is eljutsz, szépen felújított, erős darabok, jó gárda."
- Nikoletta, Magyarország, booking.com

A Belváros esti fényekben (Fotó: Horváth Reni)

A cikk írása közben jó néhány előre várható dolog visszaköszönt, így nem okozott meglepetést, hogy mely hoteleket ítélik meg a legjobbnak az utazók, és az sem okozott meglepetést, hogy a jobb éttermek, bárok között rendre felbukkant ugyanannak a 3-4 helynek a neve. Talán egy kicsit váratlan volt, hogy néhány hagyományosan kedvelt fehérvári látványosságot kevésbé találtak érdekesnek az ide látogatók, mint amilyen fontos szerepet azok betöltenek a helyiek életében (pl. Órajáték, Romkert). Feltűnően kevés említést kapnak a város szórakozóhelyei, de ami a legfurcsább volt, hogy nagyon kevés külfölditől érkezik visszajelzés, feltehetően tehát elsősorban a belföldi turizmus lehet a domináns Székesfehérvár esetében. Pedig a földrajzi elhelyezkedés (közel a Balaton, a Velencei-tó és a főváros, elérhető távolságban van Ausztria, Horvátország és Szlovákia is) miatt kitűnő transzferváros lehetne a Királyok Városa az ide látogató külföldiek számára is. 

Összességében azonban a város megítélése pozitív, aki járt itt, az felfedezte a Királyok Városának romantikáját és ezt többnyire az internetes oldalakon adott értékelésekkel is a világ tudomására hozta. Köszönjük!

(A cikkben szereplő adatok a 2017. augusztus 30-i állapotot tükrözik. A cikkben csak a székesfehérvári szolgáltatókat vettük figyelembe, a környező településeken található hoteleket, éttermeket, szórakozóhelyeket, kulturális intézményeket stb. nem. Minden vizsgált oldalon csak a legalább 20 értékeléssel rendelkező helyeket vettük figyelembe.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek