6 évnél régebbi cikk

Harc a tömegcikkek ellen, harc a magyar értékek mellett
Fehérvár Médiacentrum fotójaHarc a tömegcikkek ellen, harc a magyar értékek mellett

Vásárolj ritkábban, spórolj értékekre, válassz helyi termékeket! - ezt hirdeti az Asalon.hu portál, Berlin Fashion Film Festivalra nevezett kisfilmje is. A portál a környezettudatosságot állítja divatfilmjének központjába, amely a spórolásra és a hazai árucikkek vásárlására hívja fel a figyelmet. Ez mind szép és jó, de mi is az az Asalon.hu?

Kezdjük egy kicsit távolabbról a szitut. Manapság egyre több tömegcikket vásárolunk, amit első blikkre nem feltétlenül gondolunk rossznak vagy károsnak, de ha egy kicsit utána lesünk a történetnek, akkor bizony rá kell jönnünk arra, hogy nem elég, hogy orrba szájba halmozzuk az olcsó divatcikkeket, hanem azok silány minősége miatt gyorsan a kukában kötnek ki, így újabb és újabb adag felesleges cuccal bővítjük ruhatárunk. Ugye? Mint egy rossz paradoxon. Minél többet veszel, annál többel kell majd pótolnod, hiszen rövid időn belül úgyis kidobod. Teljesen értelmetlen.

Na, és itt jön a képbe az Asalon.hu divatportál, amely konkrétan egy mozgalmat indított az úgynevezett fast fashion termékek túlfogyasztásával szemben. Első körben csináltak egy olyan honlapot, amely összegyűjtötte és egységbe kovácsolta a magyar-divattervező szakmát és létrehoztak egy mindenki számára elérhető tervezői adatbázist. Ez azért kellett, mert sokan nem is tudják, hogy itthon mekkora kínálat is van a fiatal divattervezők által kreált elérhető árú alkalmi és utcai cuccokból. Pedig, pedig. És itt kanyarodhatunk vissza mondandóm elejéhez, miszerint ezek a hazai tudásból származó divatcikkek, tökéletes alternatívát jelenthetnek a plázák tömegtermékeivel szemben. Magyar, tartós, egyedi és nem is túl drága. Kell ennél több? Én nem hiszem!

Persze nem elég, hogy létrejött az A salon oldal, hanem már egy a magyar divattervezők kollekcióiról és kapcsolódó eseményeikről is beszámoló kétnyelvű magazint is nyomatnak, idén pedig már a Berlin Fashion Film Festivalra neveztek egy kisfilmmel, amely szintén a tudatos vásárlást helyezi előtérbe. Tehát nincs megállás. Mindenképpen hasznos és praktikus lehet az elgondolás, már csak az a kérdés, hogy az emberek hogyan reagálnak a sztorira. Vásárolj ritkábban, spórolj értékekre, válassz helyi termékeket!

A Berlin Fashion Film Festivalra nevezett divatfilm:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek