2018. október 23. kedd Gyöngyi
Menü

James Bond mehet a levesbe - Kingsman: Az aranykör kritika

James Bond mehet a levesbe - Kingsman: Az aranykör kritika
(Fotó: majorspoilers.com)

Visszatért a Kingsman és bizony nem okozott csalódást. Talán csak egy kicsit. Az első rész nekem egy árnyalatnyival bejövősebb volt, de így is átjött a világmegmentős kémes agyeldobós őrület magasabb fordulatszáma. A rendező maradt, a színészbrigád szintén, majd az egész kapott egy leheletnyi amerikai adalékot és tadamm... el is készült Az aranykör, korunk egyik legjobb kémfilmparódiája. Mert, hogy főként paródia, bár igaz, ami igaz néhol ezt a jópofáskodást eléggé túltolták. Na, de nézzük is meg, hogyan teljesített nálunk a szegény emberek James Bondja. (Spoiler mentes kritikánk következik.)

Külcsín

2014-ben Matthew Vaughn feltámasztotta a brit titkosszolgálat James Bond mentes övezetét: segítségül lehívta a Dave Gibbons-Mark Millar képregényekből ismert Kingsman ügynököket, belecsempészett egy kis eleganciát és vagányságot, majd mindezt megfűszerezte a hollywoodi csillogással és egy olyan filmet tett le az asztalra, amely méltó a nagy elődökhöz. Nem véletlenül említettem korábban többször a 007-es nőcsábászt, ugyanis az egész Kingsman alapötlet a szebb időket is megélt Bond-széria paródiáján alapult és ezt nagyon nem is rejtették véka alá, főleg a második részben.

Sztori

A történet ott folytatódik, ahol az első rész véget ért. Töki (Taron Egerton) éli a teljes jogú Kingsman ügynökök istencsászárkirály életét, amikor is váratlanul kihúzzák alóla a jól megszokott és kényelmes talajt. Merlin (Mark Strong) haverjával menekülni kényszerülnek és hova máshova mehetnének, mint az Amerikai Egyesült Államokba. Ki gondolta volna. (Nyilván, hogy az amcsik is kapjanak valamit.)

James Bond mehet a levesbe - Kingsman: Az aranykör kritika

Töki, immáron teljes jogú Kingsman (Fotó: theverge.com)

Itt összespanolnak a helyi menő csávókkal, a Kingsman testvérszervezetével, a Statesmannel és együttes erővel gyűrik le a gonoszt (Julianne Moore), akinek a motivációi meglepően jóra sikeredtek. Eddig egy lájtos kémthrilleres sztoriként is simán megállná a helyét, igen ám, de jön Vaughn és a közönség nevében lazán képen röhögi a kliséktől hemzsegő korábbi titkosügynökös filmalkotásokat. Piros pont, bár ez az, ami néha egy kicsit too much.

Karakterek

Karakterek tekintetében már sokkal jobban állunk, mint a Kingsman első bevetésénél, ugyanis az alap trión (Egerton, Strong és dobpergés... Colin Firth) és a főmumuson kívül, a Statesmannel hozzánk csapnak még pár nagyágyút, akik a kötelező körökön túl, tökéletesen hozzák az amerikai sztereotípiákat. Jeff Bridges a rosszarcú góré, Channing Tatum az izomagy, Halle Berry a modern nő és itt van még a Trónok Harca Oberynje, Pedro Pascal is, akit élvezet nézni az ostorpárbaj közben.

James Bond mehet a levesbe - Kingsman: Az aranykör kritika

Az impozáns színészgárda: Channing Tatum, Pedro Pascal, Colin Firth, Taron Egerton, Halle Berry, Jeff Bridges (Fotó: idobi.com)

Tehát minden adott volt egy tökéletes kreténség levezényléséhez. De sajnos nem lett az. Mármint az ökörködés része az megvolt, de távolról sem lett tökéletes. Itt kell megjegyeznem, hogy a film Colin Firth feltámasztásával és egy jobban megírt antagonistával is simán megállta volna a helyét. Sőt! De mindig rá kell tenni egy lapáttal.

Összegzés

Sajnos a Kingsman: Az aranykörnél is beigazolódott a folytatások örökös rákfenéje, miszerint is egy sorozat második része nem hozza azt a szintet, amit az elődje produkált. Bár a Kingsman 2-nél nem beszélhetünk egy klasszikus értelemben vett buktáról, hiszen például, ha ezé a filmé lett volna a nyitótánc, akkor nem fanyalognék, mégis végig az volt az érzésem, hogy ha a készítők kevesebbet markoltak volna, több maradt volna nekünk, nézőknek. Még mindig stílusos, még mindig látványos, még mindig szerethető, szóval simán nézős, akár többször is, de nem tudott kilépni az első rész árnyékából. Kár érte. Na, majd talán a harmadik rész, azok úgyis mindig nagyobbat szólnak.

10/7 - Simán nézős

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Vakvezető kutyából is hiány van
  Vakvezető kutyából is hiány van
 • Óraátállítás - még nem döntött a kormány
  Óraátállítás - még nem döntött a kormány
 • Megérezte a járattörléseket a Ryanair
  Megérezte a járattörléseket a Ryanair
 • Egyre több Ladát vesznek
  Egyre több Ladát vesznek
 • Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
  Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
 • Nem az ellátást kell fizetni!
  Nem az ellátást kell fizetni!
 • Már most érezhető a brexit negatív hatása
  Már most érezhető a brexit negatív hatása
 • Hálózatkutatás magyar vezetéssel
  Hálózatkutatás magyar vezetéssel

Eseménynaptár

 • Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
  Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
 • Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
  Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
 • Brexit - már csak egy akadálya van
  Brexit - már csak egy akadálya van
 • Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
  Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
 • Fimünnep premier előtti vetítésekkel
  Fimünnep premier előtti vetítésekkel
 • Tisztul a levegő
  Tisztul a levegő
 • Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
  Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
 • Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
  Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
 • Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
  Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
 • Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
  Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
 • Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
  Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
 • Húszéves a Fejér Megyei Osteoporosis Klub
  Húszéves a Fejér Megyei Osteoporosis Klub
 • Drónos ételfutárokat indít az Uber
  Drónos ételfutárokat indít az Uber