6 évnél régebbi cikk

James Bond mehet a levesbe - Kingsman: Az aranykör kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaJames Bond mehet a levesbe - Kingsman: Az aranykör kritika

Visszatért a Kingsman és bizony nem okozott csalódást. Talán csak egy kicsit. Az első rész nekem egy árnyalatnyival bejövősebb volt, de így is átjött a világmegmentős kémes agyeldobós őrület magasabb fordulatszáma. A rendező maradt, a színészbrigád szintén, majd az egész kapott egy leheletnyi amerikai adalékot és tadamm... el is készült Az aranykör, korunk egyik legjobb kémfilmparódiája. Mert, hogy főként paródia, bár igaz, ami igaz néhol ezt a jópofáskodást eléggé túltolták. Na, de nézzük is meg, hogyan teljesített nálunk a szegény emberek James Bondja. (Spoiler mentes kritikánk következik.)

Külcsín

2014-ben Matthew Vaughn feltámasztotta a brit titkosszolgálat James Bond mentes övezetét: segítségül lehívta a Dave Gibbons-Mark Millar képregényekből ismert Kingsman ügynököket, belecsempészett egy kis eleganciát és vagányságot, majd mindezt megfűszerezte a hollywoodi csillogással és egy olyan filmet tett le az asztalra, amely méltó a nagy elődökhöz. Nem véletlenül említettem korábban többször a 007-es nőcsábászt, ugyanis az egész Kingsman alapötlet a szebb időket is megélt Bond-széria paródiáján alapult és ezt nagyon nem is rejtették véka alá, főleg a második részben.

Sztori

A történet ott folytatódik, ahol az első rész véget ért. Töki (Taron Egerton) éli a teljes jogú Kingsman ügynökök istencsászárkirály életét, amikor is váratlanul kihúzzák alóla a jól megszokott és kényelmes talajt. Merlin (Mark Strong) haverjával menekülni kényszerülnek és hova máshova mehetnének, mint az Amerikai Egyesült Államokba. Ki gondolta volna. (Nyilván, hogy az amcsik is kapjanak valamit.)

Töki, immáron teljes jogú Kingsman (Fotó: theverge.com)

Itt összespanolnak a helyi menő csávókkal, a Kingsman testvérszervezetével, a Statesmannel és együttes erővel gyűrik le a gonoszt (Julianne Moore), akinek a motivációi meglepően jóra sikeredtek. Eddig egy lájtos kémthrilleres sztoriként is simán megállná a helyét, igen ám, de jön Vaughn és a közönség nevében lazán képen röhögi a kliséktől hemzsegő korábbi titkosügynökös filmalkotásokat. Piros pont, bár ez az, ami néha egy kicsit too much.

Karakterek

Karakterek tekintetében már sokkal jobban állunk, mint a Kingsman első bevetésénél, ugyanis az alap trión (Egerton, Strong és dobpergés... Colin Firth) és a főmumuson kívül, a Statesmannel hozzánk csapnak még pár nagyágyút, akik a kötelező körökön túl, tökéletesen hozzák az amerikai sztereotípiákat. Jeff Bridges a rosszarcú góré, Channing Tatum az izomagy, Halle Berry a modern nő és itt van még a Trónok Harca Oberynje, Pedro Pascal is, akit élvezet nézni az ostorpárbaj közben.

Az impozáns színészgárda: Channing Tatum, Pedro Pascal, Colin Firth, Taron Egerton, Halle Berry, Jeff Bridges (Fotó: idobi.com)

Tehát minden adott volt egy tökéletes kreténség levezényléséhez. De sajnos nem lett az. Mármint az ökörködés része az megvolt, de távolról sem lett tökéletes. Itt kell megjegyeznem, hogy a film Colin Firth feltámasztásával és egy jobban megírt antagonistával is simán megállta volna a helyét. Sőt! De mindig rá kell tenni egy lapáttal.

Összegzés

Sajnos a Kingsman: Az aranykörnél is beigazolódott a folytatások örökös rákfenéje, miszerint is egy sorozat második része nem hozza azt a szintet, amit az elődje produkált. Bár a Kingsman 2-nél nem beszélhetünk egy klasszikus értelemben vett buktáról, hiszen például, ha ezé a filmé lett volna a nyitótánc, akkor nem fanyalognék, mégis végig az volt az érzésem, hogy ha a készítők kevesebbet markoltak volna, több maradt volna nekünk, nézőknek. Még mindig stílusos, még mindig látványos, még mindig szerethető, szóval simán nézős, akár többször is, de nem tudott kilépni az első rész árnyékából. Kár érte. Na, majd talán a harmadik rész, azok úgyis mindig nagyobbat szólnak.

10/7 - Simán nézős

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek