6 évnél régebbi cikk

Inkább bordatörés, mint halál - ne félj életet menteni!
·Egészségéletmentő·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaInkább bordatörés, mint halál - ne félj életet menteni!
·Egészségéletmentő·Utolsó frissítés: undefined

Ezer emberből 983 mellett meghalnál, ha hirtelen szívmegállás miatt összeesnél. Magyarországon évente 20-25 ezer anyát, apát, nagymamát és nagypapát, sőt gyermeket veszítünk el, mert nem tudjuk, mit kell tenni. Nézd meg Klupács Péter és Mészáros Zalán videóját, és legyél te is hős!

Székesfehérvári testnevelő tanároknak és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum I. István Szakgimnáziuma kilencedikes diákjainak mutatta be segítségnyújtási módszerét Klupács Péter mentő-technikus, amelyet Mészáros Zalánnal közösen dolgoztak ki. Ám még így is csak a jelenlévő közel százötven fővel növekedett hétfőn azoknak a magyar embereknek a száma, akik vészhelyzetben tudnák, mit kell tenni. Jó hír, hogy Székesfehérváron eddig már közel hétezren láthatták ezt a programot.

Ettől azonban még az ijesztő statisztikai adat nem sokat javult sajnos: míg itthon 1000 emberből 983 mellett jó eséllyel meghalnánk miközben fölöttünk állva csak a kezüket tördelnék, addig Németországban éppen fordított a helyzet, mindössze heten nem tudnák, mihez kezdjenek, ha összeesünk mellettük. 

A hirtelen szívhalált követően mindössze négy perc van az agyhalál beálltáig. Ha rögtön megkezdjük a szívmasszázst, és csak azt követően tárcsázzuk a 104-es segélyhívószámot, a négy perc újra indul, míg fordított esetben, túllépve a négy perces időkorlátot, csökken az esély a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

Pedig az életben tartás - mert majd a kiérkező mentősök a defibrillátorral tudnak csak újraéleszteni - nem egy bonyolult módszer, és ha segítünk, akkor nem csak megmenthetjük a hirtelen szívmegállás miatt meghalt! (igen, nem az eszméletét veszítette el, hanem akkor és ott az életét) embertársunkat, hanem gyorsaságunknak köszönhetően akár teljes értékűen tudja majd folytatni az életét.

Úgyhogy legyünk mi is hősök, és szánjunk néhány percet arra az életünkből, hogy adott esetben meg tudjuk menteni másét, akár némi bordarecsegés árán is! Az sem baj, ha az ismerősöknek is megmutatjuk a következő videót, hiszen eljöhet a pillanat, amikor majd nekünk kell a segítség... 

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek