6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Sárkányhajó Fesztivál, Boka és a Klikk és A Zene Világnapja
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Sárkányhajó Fesztivál, Boka és a Klikk és A Zene Világnapja

Ennyit a szeptemberről. Persze azért könnyen nem adja a bőrét az ősz első hónapja, programok tekintetében rendesen odateszi magát az utolsó napokban is. Főszerepben minden kétséget kizáróan a sport lesz (Sárkányhajó Fesztivál, kosármeccs, korcsolyázás), de lehet okosodni (Kutatók Éjszakája) és jótékonykodni (Boka és a Klikk-koncert a Civil Házban) is.

Tudomány: Kutatók Éjszakája 2017
Mikor?: Szeptember 29., péntek
Hol?: Országszerte

Az okos az új szexi - ez már olyannyira bizonyos, hogy nemrég a 24.hu még külön Youtube-csatornát is indított ezzel a névvel. Márpedig ha az okos tényleg az új szexi, akkor a ma éjszaka (vagyis inkább délután és este) szabályos orgia lesz azoknak, akik nemcsak szeretik, de bírják is az agyat. A Kutatók Éjszakája évről évre tartogat hasznos és érdekes néznivalókat, megismernivalókat, tanulnivalókat. Az idei éjszakán lesz például gyártúra a Grundfosban és ígéretes című (pl. Hogyan programozzunk mesterséges Intelligenciát?; Hogyan építs saját beszélő robotot?) előadások sokasága az Óbudai Egyetem Műszaki Karán.

Kosárlabda: Alba Fehérvár - Pinar Karsiyaka
Mikor?: Szeptember 29, péntek 18:00
Hol?: Alba Regia Sportcsarnok

Sokkal nehezebb párharc vár az Alba Fehérvárra, mint az észt bajnok ellen. A török Pinar Karsiyaka abból a török bajnokságból érkezik, amit Európa egyik legjobbjának tartanak, ráadásul az első meccset Fehérváron játsszák pénteken. Muszáj tehát minél komolyabb pontelőnyt kiharcolni hazai pályán, hogy Törökországban egy esetleges vereség esetén is meglegyen a továbbjutást. Ehhez ma este a pontokon kívül minél több szurkolóra lesz szükség az Alba Regia Sportcsarnokban. 

Sport: Székesfehérvári Sárkányhajó Fesztivál
Mikor?: Szeptember 29-30., péntek-szombat
Hol?: Csónakázó-tó

A sárkányhajózás lassan legalább annyira tipikusan fehérvári sportnak  tekinthető, mint mondjuk a jégkorong vagy a kosárlabda. Már jóval túl vagyunk a tizedik ilyen fesztiválon és nincs megállás: ezen a héten pénteken és szombaton lehet szurkolni a Csónakázó-tavon evezőknek. Ahogy mindig, idén is lesz Házisárkányok Kupája, ahol az elnevezésnek megfelelően csak hölgyekből álló csapatok indulhatnak (leszámítva a dobos és a kormányos személyét). Az őrület pedig az eredményhirdetés után szabadul el, a Sárkányhajó Party-n.

Érzékenyítés: Jótékonysági est és koncert - Boka és a Klikk
Mikor?: Szeptember 30., szombat 19:00-
Hol?: Civil Ház (a volt Technika Háza)

Ki lehet-e hozni 2000 forintból úgy egy estét, hogy jól szórakozzunk és közben még valami hasznosat is tegyünk? Még nem tudjuk, de több mint valószínű, hogy megoldható. Szombat este legalábis erre tesznek kísérletet a Civil Házban. A bulit Boka és a Klikk csinálja meg, a bevételből pedig az Ezredéves Általános Iskolát és a értelmileg akadályozott gyerekek oktatását támogatják majd. 

Zene: A Zene Világnapja
Mikor?: Október 1., 18:00-
Hol?: Alba Regia Sportcsarnok

Yehudi Menuhin, a világhírű hegedűművész és karmester javasolta 1975-ben, hogy október 1-jén tartsák a zene világnapját. Így fogalmazott: "Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói." Székesfehérvár pedig követi az 1999-ben elhunyt mester szavait és ezen a napon hagyományosan megtölti programmal és nézővel az Alba Regia Sportcsarnokot.

Sport: Közönségkorcsolya
Mikor?: Szeptember 30., szombat 17:00
Hol?: Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok

Aki azt hitte, hogy a fehérvári ősz legbiztosabb jele az utcákat ellepő gesztenyehéj, a sárgásbarna avar vagy éppen az iskolatáskás gyerekek megjelenése, az tévedett. A fehérvári ősz egyértelmű szimbóluma ugyanis a közönségkorcsolya. A hokibajnokságtól függően pénteken, szombaton vagy vasárnap lehet csúszni egy jót az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban. Ha kezdők vagyunk, akkor sincs mit szégyellni: a kori jó buli, míg a perecelés legalább annyira lényege és alapja a sportágnak, mint a koszorúzás. Szóval a legnagyobb lelki nyugalommal essünk-keljünk a jégen, legalább megtanulunk jól elesni, ami a későbbiekben elég fontos lehet. Jó tanács: lehetőleg mindig arccal előre zakózzunk, úgy kisebb eséllyel verjük be a jégbe a fejünket, gerincünket.

Mozi: Egyenesen át
Mikor?: Szeptember 28-tól
Hol?: Cinema City Alba

Baromi nagy közhely és már millióan milliószor leírták, de ettől még igaz: Hollywoodban elfogytak a jó ötletek. Jobb híján mindennek a sokadik folytatása készül és ami még ennél is rosszabb: olyan filmeket remake-elnek, rebootolnak, prequeleznek, amikhez végképp nem kellene hozzányúlni. Előre félünk is a hamarosan mozikba kerülő Szárnyas fejvadász 2049-től, de a producerek és filmstúdiók előbb még gyorsan lerombolták a '90-es évek egyik legeredetibb parafilmjének nimbuszát. Ha valaminek, akkor a Flatliners-nek (Egyenesen át) aztán tényleg nem kellett volna nekimenni újra. A végeredmény csütörtök óta a mozikban megtekinthető, állítólag lesújtó lett, az eredetihez képest legalábbis. Tehát ha valaki a kísérletezésképpen meghaló, majd onnan egymást feltámasztó egyetemisták történetére kíváncsi, akkor nézze meg a moziban a 2017-est, de inkább otthon valamilyen képernyőn az 1990-est.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek