6 évnél régebbi cikk

Hogyan gyújtsunk be a cserépkályhába, ha nem akarjuk felrobbantani?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Katasztrófavédelem
Hogyan gyújtsunk be a cserépkályhába, ha nem akarjuk felrobbantani?

Azt gondolhatnánk, hogy ez nem lehet kérdés és nem bonyolult dolog. De sajnos nem így van, a szakemberek még ma is naponta szembesülnek azzal, hogy nem tudjuk helyesen használni a cserépkályhát. Szóval, hogyan gyújtsunk be, ha nem szeretnénk a kék hírekben szerepelni?

Beröffenteni, hogy jól égjen, aztán rázárni, hogy sokáig is – szép gondolat és egyenes út, hogy jobbik esetben elköszönjünk a cserépkályhánktól, rosszabbikban házunktól vagy éltünktől is. Bármilyen hihetetlen, rengetegen nem tudják hogyan kell helyesen használni a cserépkályhát.

„Szinte naponta mesélik az üzletbe betérők, hogy a cserépkályhájukba a fa leégése után a parázsra még rátesznek egy-két nagyobb rönköt és rázárják az ajtót, hadd izzon lassan, sokáig az" – meséli Orbán Árpádné az Orbán Cserépkályhabolt tulajdonosa, ügyvezetője. Ez a biztos módszer a kályha felrobbantására. Amikor "csak" füstöl a fugánál vagy megemelkedik a felső párkánysor az a kisebb robbanás eredménye, de akkor is feltétlenül meg kell nézetni szakemberrel a kályhát, mert balesetveszélyes lehet a további használata.”

Hogyan kell akkor helyesen fűteni a cserépkályhával? A kérdés banálisnak tűnik, ám a fentiekből is látható, sokak számára bizony tudunk új információval szolgálni.

„Egyszerre kell betenni a tűztérbe az egynapi famennyiséget, sok égési levegő adásával intenzív lánggal, másfél-két óra alatt gyorsan leégetni, és ha már nincsen éghető anyag a tűztérben, légmentesen bezárni a kályhaajtót” – figyelmeztet a szakember.

Egy másik jelentős probléma, hogy azt gondoljuk, bár kicsit vizes a fa, jó lesz az úgyis. Pedig nem!
„Semmiképpen sem szabad begyújtani vizes fával, hiszen így nem csak a kályhát, hanem a kéményt is akár egyetlen fűtési szezon alatt elkátrányosíthatjuk, ami pedig kéménytűzhöz is vezethet. Szóval a vizes fával nem a környezetvédőket vagy a szomszédot csapjuk be, hanem saját magunknak okozunk kárt!" 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek