6 évnél régebbi cikk

Fontos-e a reggeli étkezés?
Fehérvár Médiacentrum fotójaFontos-e a reggeli étkezés?

Anyukám minden nap elmondja – akár náluk ébredek, akár a saját lakásomban, mert telefonon folyamatosan ellenőrizni próbálja tevékenységeimet -, hogy milyen rosszul teszem, hogy nem reggelizek. Merthogy az szerinte nagyon fontos. Én viszont képtelen vagyok ébredés után rávenni magamat arra, hogy egyek. Egyszerűen nem megy. Egy-két órán át biztosan nem. Ezért most utána jártam annak, hogy valóban fontos-e a napindító étkezés?

A felmérések szerint az emberek fele nem reggelizik. Ez vonatkozik a gyerekekre és a felnőttekre is. (Ha körbekérdezünk a barátaink, ismerőseink között, ugyanezt a statisztikát kapjuk. Legalábbis én így ellenőriztem a vizsgálat eredményét, és pipát tehettem mögé.)

A szakemberek azt mondják, hogy a legfontosabb étkezés a reggeli, amelynek energia-bevitelünk 20%-át kell(ene) biztosítania. A legtöbb orvos véleménye az, hogy a reggeli elhagyása növeli az esélyét a gyerekkori elhízásnak. (A fehérjedús reggeli telít és csökkenti az étvágyat a nap hátralévő részében.) Sőt, azok a diákok, akik nem reggeliznek, nem is tudnak olyan jól teljesíteni az iskolában, gyengébb a memóriájuk és az éhségtől (amit sokan észre se vesznek) agresszívvá válnak.

Reggeli nélkül a gyerekek teljesítőképessége is csökken (Fotó: videoblocks.com)

S itt jut eszembe, hogy nemrég az egyik ismerősöm panaszkodott arra, hogy fia nem épp jómodorra utaló viselkedést produkál az iskolában, s már nem tudja, mit csináljon vele, mert hiába a sok „elbeszélgetés”, illetve a tanári figyelmeztetések, egyszerűen nem tudja, mi a valódi probléma.

Az említett gyermeket én is jól ismerem, járt hozzám tornázni, és soha semmi probléma nem volt vele. Mindig udvarias volt, szófogadó, így én se tudtam mire vélni az iskolai „rosszaságot”. Jártak már pszichológusnál is, ám az sem hozott pozitív eredményt.

Az éhség komoly magatartásproblémákhoz vezethet (Fotó: factroom.ru)

E beszélgetésnek fültanúja volt egy orvos is (meg is nevezem, hátha nem haragszik érte, mert illő, hogy megemlítsem, hiszen rávezette az említett anyukát a megoldásra – Dr. Csizmazia Péter csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos), aki azt javasolta, hogy pakoljon több ennivalót a gyermeknek, figyeljen a bőséges étkezésre, mert sok tinédzsernek az a baja, hogy éhes – csak nem tud róla, hogy az!

A tanács tökéletesen bevált, a fiúnak azóta nem voltak semmilyen magatartási problémái az iskolában! Az éhségtől volt ingerült és szófogadatlan. Az éhséggel járó feszültség oka ugyanis az, hogy a szervezetünknek szüksége van a zsírokra, fehérjékre és szénhidrátokra, mert ezeket cukorrá, aminosavakká alakítja át. Ezek a tápanyagok a vér segítségével jutnak el a szerveinkhez, s járulnak hozzá azok optimális működéséhez.

A reggeli (pontosabban: a megfelelő étkezés) egyfajta energialöketet ad a naphoz. Gondoljunk csak bele, hogy egy betontörő munkás, vagy egy favágó hogyan lenne képes arra a hatalmas fizikai munkára, ami nap mint nap előtte áll, ha nem reggelizne? Rosszul lenne vagy elájulna még a munka legelején.

A nehéz fizikai munka különösen veszélyes, ha nem eszünk eleget (Fotó: jw.ortg)

De nemcsak a fizikai munkához szükséges a megfelelő energia-bevitel, hanem a szellemi munkához is! Hiszen az agynak is szüksége van glükózra a megfelelő működéshez! Ezért nem fog az agyunk, ha éhesek vagyunk. S ezért kell a gyerekeknek iskolába menés előtt reggelizniük.

A fiatal korosztálynak egyébként is szüksége van a jó minőségű, megfelelő táplálékra, a megfelelő étkezési ritmusra. A tanuláshoz nagyon sok energia kell, még akkor is, ha ez nem annyira tudatosodik az emberekben, mint a fizikai munka kapcsán.

Ezekből adódóan egyértelmű, hogy a felnőtteknek is tanácsos reggelivel kezdeniük a napot. És itt felmerül egy érdekes dolog: sokan azt mondják, hogy nem reggeliznek. Ha viszont jobban rákérdezünk étkezési szokásaikra, kiderül, hogy amikor beérnek a munkahelyükre, már főzik is a kávét és előkerül egy szendvics, gyümölcs, vagy a szomszéd pékségből származó sütemény.

Mindegy, hogy otthon vagy az irodában, de fontos a napindító étkezés (Fotó: itskristin.com)

Vagyis reggeliznek ők, csak nem otthon, és nem munkába/iskolába indulás előtt. Egy kis idő- és helyszín-beli csúszást láthatunk (valakinél "elő-tízóraiként" is felfogható ez az étkezés), viszont a lényeg, hogy mégse kezdi üres hassal a napot mindenki, aki erről így nyilatkozik! A testünk többnyire jelzi, hogy mire van szüksége, hogy éhes. Pontosabban: mindig jelzi, csak sokszor nem tudjuk értelmezni helyesen a jeleket.

S e téma kapcsán meg kell jegyezni azt is, hogy vannak, akik a felkelés utáni gyomorkorgást egy útközben bekapott fánkkal csillapítják, és nem definiálják reggelinek...

Csak pár falat útközben... (Fotó:popoculture.com)

Az persze egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül a tányérunkra és a szervezetünkbe. Legközelebb ezért arról lesz szó, hogy milyen az ideális reggeli!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek