6 évnél régebbi cikk

A nagy gomba teszt - mennyire vagy képben Fehérvár gombáival?
Fehérvár Médiacentrum fotójaA nagy gomba teszt - mennyire vagy képben Fehérvár gombáival?

Gombát szedni igencsak mókás dolog. Járjuk a természetet és közben célirányosan fürkésszük a fák alatt elrejtett kincseket. Nos, Fehérvár és környéke is tele van szebbnél-szebb gombacsodákkal, amelyeket nemcsak hogy meglesünk és lefotózunk, hanem sok esetben haza is viszünk (persze szigorúan csak, ha nem védett), és bizony valamilyen ínycsiklandozó fogásként el is fogyasztunk. Igen ám, de tudtad, hogy minden ehető gombának létezik egy mérgező párja? Kvízünk kitöltésével egy kicsit közelebb kerülhetsz a megoldáshoz.

Az észak-magyarországi gombafajok igen nagy százaléka ehető. Ezekbe beletartoznak a védett gombák is, így jelentősen lecsökken az általunk elfogyasztható egyedek száma, nem beszélve a mérgező gombákról. Ugye, ha még nem lett volna egyértelmű, a mérgező gombákat nem esszük meg! Szóval, sokan nem tudják, hogy egy egyszerű gombászás mekkora veszélyeket is rejt magában. Rengetegszer előfordult már, hogy a lelkes "gomba szakértők" saját maguk bírálták el egy adott fajról, hogy ehető vagy sem, közben pedig jól belesétáltak az élősködők által állított csapdába és "jobb" esetben a kórházban végezték.

Mint ahogy említettem, számtalan gombának létezik egy mérges párja, ami annyit tesz, hogy ugyanúgy néznek ki, mint fogyasztható társaik. Így, ha nem vagy ténylegesen gomba szakértő, akkor jobban teszed, ha miután leszedted az elemózsiát, rögtön egy gombavizsgáló helyre sietsz velük, amiről a teljes frissített országos listát a Nébih honlapján meg is találod. Csak óvatosan!

Most pedig következzen a nagy gomba tesztünk. Hajrá, hajrá!

 

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek