6 évnél régebbi cikk

Fehérvár adta a chili evés új bajnokát!
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvár adta a chili evés új bajnokát!

Hétvégén a fővárosban rendeztek chilievő bajnokságot, és mint oly sok dologban, itt is egy fehérvári vitte el a pálmát, bocsánat, a paprikát. Simon Dániel, az új bajnok nem cicózott, a mennyiségi és a minőségi számot is megnyerve ült trónra.

A Simon család sűrűn hallat magáról, legutóbb az édesapáról, Simon Attiláról írhattam, aki az andorrai Spartan Race Európa-bajnokságon öregbítette Fehérvár hírnevét. Most fia, a fehérvári születésű, jelenleg Budapesten élő Dániel kerül sorra, aki október első péntekén a fővárosban rendezett chilievő versenyen utasította maga mögé a bátor jelentkezőket.

Bátorságra és fájdalomtűrésre is szükség volt, a szabályok szerint az első körben 5 perc alatt kellett minél több Habanerot megenni, majd egy perc szünet után lehetett csak a tejespohár után nyúlni. Simon Dániel hét és félig jutott, magostul-mindenestül.

A második kör már kacifántosabbnak ígérkezett, itt percenként kellett egyre erősebb paprikákat megenni, szintén ivás nélkül. Az első a Habanero volt (kb. 400.000 Scoville), a második a Ghost Chili (1.000.000 Scoville), a harmadik a Trinidad Moruga Scorpion (2.000.000 Scoville), a kegyelemdöfést pedig a Carolina Reaperrel (2.200.000 Scoville) kapták meg a versenyzők.

Ezt a tálat kellett legyűrni a bajnoki címért (Fotó: Chili Hungária Manufaktúra)

Aki nem jártas a Scoville-skála számaiban, annak annyit mondunk: az a mértékegység, amivel a paprikák kapszaicin-tartalmát osztályozzák. Csak érdekességképp: az Egyesült Államokban a rendfenntartók által használt könnygáz értéke 2.000.000 és 5.300.000 Scoville között mozog.

- Nem ez volt az első csípős evő versenyem, a nyáron már voltam egy balatoni büfében egy csípősszárny evő versenyen, ott második lettem és ettől egy kicsit felbátorodtam, gondoltam, kipróbálom magam Budapesten is. Hát, ez a mostani azért durvább volt, itt nyersen ettük a paprikát, ráadásul a világ legerősebb paprikáját, ennél erősebb, csípősebb ízt már csak kivonatolással lehet előállítani. Ilyen extrém mennyiségben otthon nem szoktam csípőset enni, de nem is javasolt. Egyrészt el is venné az ember kedvét az egésztől, másrészt a gyomornak sem tesz jót, ha folyamatosan ilyen "élménynek" van kitéve. Visszatérve a versenyre, előzetesen azt hittem, hogy a két versenyszám között lesz a mélypont, de meglepve tapasztaltam, hogy nem így történt. Az első szám során bevitt kapszaicin már megalapozta a folytatást, így a második feladat, ahol erősebbet ettünk, szinte könnyebb volt, mint az első. De az igazi pokol a verseny után, otthon jött. A gyomrom rettenetesen fájt, reggel hatig képtelen voltam elaludni - árulta el a frissen megkoronázott bajnok.

A győztes bajnoki címeit igazoló oklevelek (Fotó: Simon Dániel)

Adódik a kérdés, mi visz rá valakit, hogy gyomrát és más testrészeit alaposan megkínozza?

- Mindig is szerettem a csípős ételeket, aztán tavaly karácsonykor a főnökömtől kaptam ajándékba egy Carolina Reaper-ből készült chili szószt, mely minden addig kóstoltnál erősebb volt. Nagyon rákaptam, szinte minden ételhez ettem, és később rájöttem, miért: mert függővé váltam. Tudniillik a fájdalomtól, amit a paprikában található kapszaicin okoz, beindul a szervezetben az endorfin termelés, ami gyakorlatilag egy természetes fájdalomcsillapító.

A versenyről az NLC forgatott videót

Simon Dánielt az átélt kínok nem rettentik el, bár mint mondja, a verseny utáni álmatlan éjszakán úgy gondolta, soha többé nem teszi ki magát ilyen megpróbáltatásnak. A kínok és fájdalmak azonban már elmúltak, így vélemény is megváltozott.

- Volt egy pillanat, amikor úgy gondoltam, többet ilyet nem csinálok, ez természetesen a verseny utáni éjszaka fogalmazódott meg bennem. Aztán ahogy múlt a fájdalom, ez az érzés elhalványult, most, hideg fejjel átgondolva azt mondom, biztosan indulok még ilyen versenyen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek