6 évnél régebbi cikk

De mi az az e-recept? Mikortól és hogyan kell majd használni?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
De mi az az e-recept? Mikortól és hogyan kell majd használni?

Az Internet térnyerésével életünk számos területébe belesimultak már az e-betűk, gondoljunk csak az e-mailre, az e-kereskedelemre vagy a teljesen természetessé vált e-bankolásra. Most pedig elérkezett az egészségügy ideje is.

Ami nekünk, potenciális betegeknek talán az egészből a legérdekesebb, az egyértelműen az e-recept. A képlet egyszerű: a rendelőben nem(csak) a megszokott rózsaszín-fehér papírreceptre írja majd fel november 1-től az orvos a gyógyszerünket, – illetve később a beutalókat is –, hanem az elektronikus térbe, a gyógyszertárban pedig a személyi azonosítást követően a patikustól megkapjuk az orvosságunkat. A történet azért nem ennyire elvágólagos, hiszen az átállás gördülékenysége érdekében 2018. december 31-ig a még a hagyományos papír alapú rendszer is működik majd. 

Az egész rendszer hátterét adó, úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér (EESZT) bevezetésével minden páciens egészségügyi adatai egy központi adatbázisba kerülnek. A rendszer majd nekünk is rengeteg segítséget ad, főleg, ha hajlamosak vagyunk ezünket-azunkat széthagyni, ugyanis az adatokhoz – a megfelelő jogosultságok birtokában – az ágazati portálon keresztül a kezelőorvosok bárhonnan hozzáférhetnek, így a jövőben az sem okoz gondot, ha otthon hagytuk a korábbi leleteinket.

Az első szakaszban, vagyis november elsejétől a háziorvosok, a közfinanszírozott szakrendelők, a kórházak és a gyógyszertárak csatlakoznak a rendszerhez, jövőre pedig a mentőszolgálat és az összes magánszolgáltató, majd 2019-ig a megelőző öt év adatait digitalizálják, hogy a gyógyítás folyamatának bármely pontján elérhessék azokat a szakemberek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek