6 évnél régebbi cikk

A kocka el van vetve? - Gondolatok az online szerencsejátékról
Fehérvár Médiacentrum fotójaA kocka el van vetve? - Gondolatok az online szerencsejátékról

Itt és most kicsit áthallásos a kérdés, de ez most épp kapóra is jön. Egyrészt mert Kocka a blogunk neve, másrészt meg, hogy a szó többedik értelmezhető jelentése értelmében nem tartom magam kockának. Jó, sokan mondják, hogy az informatikusok mind kockák kicsit, de mi van azokkal, akik nem úgy kockák, hogy az egyesek és nullák világában álmodnak, hanem a kockát, mint játékeszköz értelmezik. Ha e kettő jelentést még össze is mossuk, akkor abból egyenes következmény az online játék.

Sok szegmense van az online játéknak. Volt már téma itt a Kockában is az e-sport. Ez egy merőben új formája a számítógépes világnak. Már hogy a PC-játékot a sport rovatban emlegetik, de ez még messze nem addiktív. Ellenben van ez az online szerencsejáték dolog. Na, ez már valami. Maga a szerencsejáték nem újdonság, annak függősége sem feltétlenül jelent újdonságot szerintem senkinek sem. De az informatika oly rohamtempóban bír fejlődni, hogy azt már követni is nehéz, életünk mely zugába is lopja be magát. Ha eddig még nem is vettük észre, hát sorolhatnánk órákon át. Közösségi média (van, aki még ne hallotta volna így emlegetni a Facebookot, Twittert, SnapChatet és a többieket?), videó letöltés, e-mail, okostelefon, smart TV, önjáró autók, Siri, Cortana, hogy csak a legismertebb címszavakat említsem, melyek az elmúlt 20 évben a hétköznapjaink részeivé lettek.

És akkor itt van nekünk még a szerencsejáték is. Hogy ezt mennyire kebelezte be az informatika és az internet, azt jól mutatja, hogy a szerencsejáték piaca a fent említett bűvös 20 év alatt alapjaiban változott meg. Míg korábban a sarki kocsmában találtuk meg a félkarú rabló különféle modelljeit, manapság már az online lehetőségeket kihasználva, nincs földrajzi korlátja a dolognak. Sem nem kell Las Vegasba utaznunk, sem nem kell Pestig autókáznunk, ha szeretnénk kisebb-nagyobb játékszenvedélyünknek hódolni. Az internet adta lehetőségeket ügyesen használják ki a szerencsejáték ipar jellemzően multinacionális képviselői, nem is kis haszonnal. 

Az igazán "kocka" játékosok már nem is online pénzfizetési rendszereken keresztül fizetnek, hanem egyenes a napjainkban felfutóban levő, virtuális kripto pénzekben, például Bitcoinban játszanak.

Póker - játék vagy szenvedély?

De a szerencsejátéknak nem csak a szórakozás és a nyerési vágy a mozgatója. Vagy legalábbis régen ennek volt egy társasági vetülete is. Már hogy az ember társas lény, és maga a szerencsejáték is emberi kapcsolatokra épült. Korábban. Természetesen ennek még manapság is vannak követői, már ha csak a pókert vagy a kockát említem, akkor jól megfigyelhető, ezek most reneszánszukat élik. Baráti társaságok jönnek össze hétvégente és játszanak pár forintos tétekben, komolyabb játékszenvedély nélkül. Az is jól megfigyelhető, hogy a kereskedelem, felismerve ezt, elárasztotta az üzleteket az olcsótól a méregdrágáig skálázható otthoni pókerszettekkel, de még külön pókerklubok is nyíltak (Fehérváron is akad ilyen), ahol a játékosok hódolhatnak kedvtelésüknek.

Valahogy így van ez az online világban is. Kihasználva a földrajzi kötöttségek nélküli lehetőségeket, valamint az ez által hatalmasra bővülő piaci szegmenst, a hagyományos póker klubok és casinok mellett egyre nagyobb számban jelentek meg az online térben működő virtuális játéktermek, ahol már konkrét személyiség nélkül is beülhetünk egy kártyapartira akár a világ másik felén élő ellenfelekkel.

Sőt, ez a korlátlan lehetőség nem csak a kártyajátékok, de az egyszerű “játékgépek” világát is a szobánkba hozta. Éppen ebben rejlik szerintem a legnagyobb veszélye is. Már hogy, különösebb nehézség nélkül otthonról is, bármikor hódolhatunk kedvtelésünknek vagy szenvedélyünknek, kinek mi a sajátja. Fontos megjegyeznem, hogy nem áll szándékomban pálcát törni a játékosok fölött. Azt mindenki maga döntse el vagy ha nem megy, kérjen segítséget, hogy számára a póker, a rulett vagy éppen a sportfogadás milyen formában jelenik meg életében. Az viszont kétségtelen tény, hogy bár a szerencsejátéknak létezik az a kategóriája, amikor már kóros szenvedélybetegségről beszélhetünk, de azért nem ez a jellemző. Sokkal inkább beszélhetünk egy olyan időtöltésről, kikapcsolódásról, versenyszemléletről, ahol már a játékos komoly nyeremények reményében játszik és nem pont azért, mert az valamiféle pótcselekvés lenne a részéről.

Sportfogadásért sem kell már a lottózóig sétálnunk, akár a meccsen ülve a lelátóról is fogadhatunk kedvenc csapatunkra. Csak legyen nálunk egy okosteló némi mobilinternettel.

Verseny, kihívás, pénzdíjak

Azt azért illik tisztáznunk, hogy szemben a rulettel és a félkarú rablóval, a póker nem szerencsejáték. A pókerben a nyerés lehetősége nem kizárólag a véletlenen múlik, azonban a NAV, mint minden szerencsejátékot, ezt is kézben tartja. Egészen addig nem veszik szerencsejátéknak, míg nem fizetünk a játék lehetőségéért vagy esetleg nem nyerünk. Az elmúlt években hazánkban is igen megszigorították, sőt állami monopóliumba helyezték az online szerencsejáték bonyolítását. A sportfogadással kezdődött a sor, mely talán népszerűbb és könnyebben elérhető bármely más szerencsejátéknál. Nyilván az állam az adózatlan jövedelmek tekintetében kezdte hivatalos mederbe terelni a különböző fogadási oldalakat üzemeltető cégeket is, melyek oldalait nem egy esetben a technika adta lehetőségekkel még korlátoztak és tiltottak is, hogy ne lehessen elérni és így fogadásokat kötni. A bitcoin kaszinók nagy listája a Bitwin.io weboldalon. A játékosok pedig keresték a lehetőségeket és a kiskapukat, nem is sikertelenül.

Nyilván nem szeretnék adócsalásra buzdítani senkit sem, de azért sokan játszanak manapság is akár legális keretek közt, akár az anonimitás mögé bújva. Az internet adta lehetőségek mellett ezt nem nehéz kivitelezni. A játékosok zöme nem saját néven és nagyrészt külföldi oldalakon keresztül játszik, ahol a játékok beugróját PayPal-lal vagy más online fizetési lehetőséggel rendezik, nem pedig bankkártyával. És a megnyert összeget sem bankszámlára utaltatják, hanem mondjuk a Skrill vagy a Neteller, esetleg a Kalixa online fizetési rendszerén keresztül oldják meg. Az egy más kérdés, hogy aztán ezeket az esetleges nyereményeket ki, mikor, hogyan vallja be májusban.

Összességében nézve azonban az kijelenthető, hogy az elmúlt tíz-húsz évben lezajlott internet forradalom jelentős hatással volt az olyan piaci területekre, melyek működésében korábban elképzelhetetlen volt a technika ilyen szintű beavatkozása. Ezek közül is kiemelkedő a felnőtt tartalmak és a szerencsejáték. Mindkét terület jelentős profittal bírt az analóg korban is, de így a XXI. században, a digitális világ jóvoltából ez a két húzóágazat jelentős népszerűségre tett szert. Hogy ezzel mi, mint fogyasztók jól jártunk-e vagy tudunk-e vele mértékkel együtt élni, az már csak rajtunk múlik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek