6 évnél régebbi cikk

Nők és a cukorbetegség
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Nők és a cukorbetegség

November tizennegyedike a diabétesz világnapja. A világnaphoz minden évben saját programmal csatlakozik Székesfehérvár önkormányzata, a Szent György Kórház és a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete. Az idei év középpontjában a nők betegséggel való viszonya áll, különös tekintettel a gyermekvállalásra, a várandósságra. Szombaton erről is lesz szó a világnapi eseményen.

Világszerte, így hazánkban is az adatok azt támasztják alá, hogy egyre növekszik a cukorbetegek tábora. Ezért is fontos feladat az ismeretterjesztés, az oktatás, hogy az emberek megismerjék a cukorbetegség tüneteit, vagy hogy tudják, mit tegyenek vagy éppenséggel ne tegyenek akkor, ha a környezetükben élő cukorbeteg rosszul lesz. 

A Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete hat alkalomból álló oktatóprogrammal készült a diabétesz világnapra. A sorozat záróeseménye november 11-én, szombaton lesz, melyre ismeretterjesztő előadással és állapotvizsgálattal, vércukorszint-méréssel készülnek. A nemzetközi szövetség által kiemelt adatok alapján elmondható: hét nőből egy terhességi cukorbetegségben, míg tíz nőből egy diabéteszben érintett. Jelenleg mintegy százkilencvenkilencmillió diabéteszes nő él a világon, számuk pedig a becslések szerint háromszáztizenhárommillió körül lesz 2040-re. A szövetség által megfogalmazott kulcsüzenet éppen ezért a következő: minden diabéteszes nőnek biztosítani kell az egészségi állapotuk javításához szükséges feltételeket! 

Hagymásy László főorvost kérdeztük minderről: „Arra hívnám fel a hölgyek figyelmét, hogy a várandósság előtt is fontos figyelni a testsúlyra! A diabétesz kialakulására az is hatással lehet, de fontos a rendszeres testmozgás és a megfelelő, egészséges táplálkozás. A várandósság ideje alatt vegyenek részt a gondozáson, ami egyébként kötelező is. Hazánkban a terhesgondozás része a terhességi cukorbetegség szűrése. A terhességi cukorbetegség az anya és a baba számára is kockázatot jelenthet, növeli az anyai és a magzati szövődmények veszélyét.Ez a kockázat csökkenthető a terhesség során jelentkező szénhidrátanyagcsere-zavar időben történő felismerésével és kezelésével."

Világnapi program a hétvégén

November 11-én, szombaton tíz órakor ismeretterjesztő programra várják az érdeklődőket a Fehérvári Civilközpontban. A tervek szerint előadást tart Balsay Miklós, Kerényi Levente és Hagymásy László főorvosok, Erdész Erzsébet dietetikus, továbbá Kóródi Juhász Zsolt, aki maga is cukorbeteg. A kezdés előtt egy órával lehetőség lesz állapotvizsgálatra, vércukorszint-mérésre, konzultációra. Minden érdeklődőt várnak a programra, nemcsak azokat, akiket már érint a diabétesz, de olyan látogatókra is számítanak, akik többet szeretnének tudni a megelőzésről.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek