6 évnél régebbi cikk

Fehérváron is drágult a gumicsere
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérváron is drágult a gumicsere

Bár még hivatalosan nincs tél, lassan túl vagyunk az első igazán hideg héten, ahol is a napi átlaghőmérséklet még a 7 Celsius fokot sem érte el. A rutinos autós tudja, hogy ilyenkor már érdemes pihenőre küldenie nyári gumiállományát és a hideget jobban csipázó téli gumikra cserélnie azt. Ha nem igyekszünk, akkor egyre többe kerül majd csere.

A téli gumik létjogosultságát senki nem vonja kétségbe. Azért találták ki, hogy ha hidegebbre fordulna az időjárás, akkor is legyen megfelelő tapadás a nedves, csapadékos utakon. Vége, kész, passz, ennyi. Na, jó, ennyivel azért nem ússzátok meg. 

Tehát a téli gumi cseréje akkor válik igazán aktuálissá, ha a napi átlaghőmérséklet 7 Celsius fok alá csökken. Fontos, hogy vásárláskor ellenőrizzük a téli gumik barázdáinak legalább 4-5 milliméter mélynek kell lenniük és nem lehet kisebb 1,6 milliméternél. 

Kiemelném még, hogy ha nem új, hanem használt téli gumit vásárolunk, figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne legyen két évesnél idősebb a kiszemelt abroncs. Használt téli gumi vásárlásnál az egyik legfontosabb szempont, hogy ugyanolyan méretűek és mintázatúak legyenek, de legalább tengelyenként megegyezzenek. Eddig stimmt? Ha szeretnétek többet megtudni a tél gumikról akkor itt és itt olvassatok tovább.

Na, most, hogy már tényleg elérkezett az idő a gumicserére és minden infót megkaptunk, egy olyan hír látott napvilágot, miszerint is tovább emelték az árakat a gumiszervizek, amelyek akár a 20%-ot is elérhetik, és évről-évre drágábban cserélik le a nyári abroncsokat télire. Hunyadi Szabolcs a Bridgestone magyarországi személyabroncs üzletágvezetője a trendfm-nek elmondta, hogy szervízdíj emelkedése mellett munkaerőhiány is van a gumisok körében, ami egyrészt tovább srófolja a tarifát, másrészt a várakozási időt is megnöveli. Hunyadi Szabolcs hozzátett, hogy az október-novemberi időszak eléggé sűrű a gumisok szempontjából, hiszen mindenki ekkor szeretné lecserélni az abroncsokat és ilyenkor előfordulhat, hogy heteket is várni kell, hogy sorra kerüljenek. Szóval ez a nagy szituáció. De mi a helyzet Fehérváron?

Székesfehérváron a gumisoknál való gyors körbekérdezés után megtudtuk, hogy azért ennyire nem rossz a helyzet. A budapesti átlag két hetes várakozási idővel szemben itt több helyen is már egy hét múlva kapunk időpontot, míg az besaccolt 20%-os árnövekedéssel szemben Fehérváron csak 10-15%-os emelkedésről szól a fáma. Tehát összességében annyira nem rossz történet, de mint mindennek, ennek is két oldala van és fontos szem előtt tartani azt is, hogy a gumisok nem vehetnek fel plusz munkaerőt erre a két hónapra, így ugyan azzal a garnitúrával kell kétszer, háromszor annyi melót elvégezniük. Ugye, hogy ugye?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek