6 évnél régebbi cikk

Ünnepre hangolódás: mit olvass, ha jön a karácsony?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bukosza Zita
Ünnepre hangolódás: mit olvass, ha jön a karácsony?

Egyre hidegebb éjszakák, borús nappalok és közben a karácsonyi készülődés őrületes terhe is utolér minket lassan. Ha nem szeretnénk belebetegedni a megfelelő ajándékok kiválasztásába vagy a sütés-főzésbe, nincs is jobb ötlet, mint begubózni az ágyunkba és egy jó kis karácsonyi könyvvel ráhangolódni az ünnepekre!

Egy személyes kedvenc megoldásom arra, ha már zavar a nagy ünnepi készülődés és felfordulás, hogy megállok egy pillanatra, választok egy jó kis karácsonyi könyvet és már kezdődhet is az ünnepre hangolódás! Szakíts időt Te is a Karácsony valódi jelentőségének értékelésére, és engedj meg magadnak pár órácskát, mikor nem az ajándékvásárlás vagy a sütés-főzés körül kering minden gondolatod, hanem egyszerűen csak hagyod, hogy magával ragadjon egy karácsonyi történet! 

5. Ferdinandy György: Fekete karácsony

Semmiképp sem a megszokott karácsonyi törénetek közé tartozik a Fekete karácsony, kissé komor, ám annál aktuálisabb és elgondolkodtató üzenetével. Az 1956-os forradalom utáni időben járunk, amikor több százezer menekült, köztük húszezer diák is elhagyta az országot. Az ő sorsuk, megpróbáltatásaik története a regény fókusza. Hogyan lehet túlélni a menekülttáborokat, emelt fővel tekinteni a jövőre és esetleg mindezek után újra hazatérni? Az ünnepek, köztük a Karácsony sem olyan hangulatban telik egy ilyen helyzetben és időben a száműzöttek számára, mint ahogyan az ma sokunknak természetes. Egy lehengerlő regény az útkeresésről és kitartásról, belecsempészve persze a Karácsony "feketeségét" is.  

 

4. Baricz Lajos: Különös karácsony

Baricz Lajos papköltő nem titkolt célja ezzel a kötettel az olvasók segítése hitük megtalálásában a Karácsony ünnepén keresztül. A karácsonyi elbeszélések és versek mind-mind hordoznak valami olyan tanulságot és misztikumot, melyeknek megfejtése az olvasó lelkében nyomot hagy, és lényegesen átformálja az ünnepről, ezen keresztül pedig magáról Istenről alkotott képüket is. A Különös karácsony Jézus megszületésétől veszi kezdetét, és az ezt követő összes múltbeli és eljövendő nagy ünnep valódi jelentőségét, és egyedülálló értékét kívánja feltárni.

 

3. J. D. Robb: Halálos karácsony

Egy igazi karácsonyi krimi sztori! Hiába az ünnepi fények sokasága, Eve Dallas nyomozónak bizony sötét utat kell bejárnia, mire megtalálja Trey Ziegler gyilkosát. A személyi edzőnek sok ellensége volt, így rengeteg gyanusított szóba jön a nyomozás során. És mindez pont Karácsonykor! A hamis mosoly, szeretet és kedvesség mindenkinek ott ül az arcán, ám egy valaki mégis hazudik. Amikor pedig fény derül Trey sötét tikára, halálos fordulatot vesz az ügy. 

 

2. Nyírő József: Karácsony a havason

Egy igazi klasszikus ez a mű, amiben a székely világ Karácsonyát ismerhetjük meg: a sallangoktól, drága ajándékoktól és erőltetett mosolyoktól mentes, igazi csupaszív székely emberek ünnepi hozzáállásáról kapunk hű képet. Rendíthetetlen hitükkel sokan még a pokolba is mennének a Karácsonyért, de egy tomboló, mindent elsöprő hóvihar sem lehet akadálya az ünnepi hangulatnak. A szívbe markoló elbeszélések mindenkit elgondolkodtatnak az összetartozás, a hit és a szeretet fontosságáról. 

 

1. Charles Dickens: Karácsonyi ének

Igen, tudom a szőrösszívű Scrooge és a 3 szellem története mindenki számára ismert, és minden Karácsonykor előjön akár a híres filmadaptáció, akár az eredeti regény kapcsán. Ám ha végiggondoljuk, nincs ennél jobb választás, hogy karácsonyi hangulatba kerüljünk, hiszen van benne minden ami a szeretet megtalálásához kell: a múltbeli szellem Scrooge saját múltját mutatja be, rádöbbentve őt a régen elkövetett, fájó hibákra és emlékekre. A második az új Karácsony szelleme, aki a Scrooge körül élők sorsára - vidámságára, nincstelenségére és önzetlenségére is felhívja a figyelmet. Végül pedig a jövő szelleme következik, aki megmutatja, milyen magányos és szomorú halál vár Scroogra, ha így folytatja. Nem tudom ki hogy van vele, de én egyszerűen nem tudom megunni ezt a történetet, és minden Karácsonykor újra a szívembe markol Dickens zseniális alkotása.

 

 

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek