6 évnél régebbi cikk

Süssünk-főzzünk sütőtököt!
Fehérvár Médiacentrum fotójaSüssünk-főzzünk sütőtököt!

Szeretem az őszt. A gyönyörű színeket, ahogyan a fák és a bokrok sárgával, barnával, pirossal színezik be az erdőket, hogy a lombok közé besurranó, halovány napsugár ámuldozva nézze a pompázatos szín-palettát. Az avar egyre vastagabbá és zörgőbbé válik, a kertekben pedig egyre édesebbé csípi a dér a sütőtököt, ami csak arra vár, hogy a sütőbe kerüljön, s ha kellőképpen megpirult, forrón-édesen szétolvadjanak rostjai a szánkban.

A sütőtök amerikai eredetű kultúrnövény, az indiánok kedvelt eledele volt. Őshazája feltehetően Közép-Amerika és Mexikó lehet. Az Ocampo barlangban (Mexikó) talált leletek szerint már a Krisztus előtt 7000 körül is termesztették ehelyütt. A maják, inkák, aztékok kultúrájában is alapvető tápláléknak számított. A tökfélék családjába 114 nemzetség és 500 faj tartozik. 25-26 fajta Észak-Amerikában is őshonos.

Európába a spanyolok hozták be a közönséges tököt az 1500-as években, az amerikai kontinens felfedezése után.  Száz év múlva Ázsiába és Afrikába is eljutott. A 18. században Itáliában már termesztették azt a változatát is, amelynek vékonyabb a héja és hosszúkás a formája: ez a cukkini!

Az egyik tök-testvér: a cukkini (Fotó: thespruce.com)

Európában hamar a paraszti zöldségtermelés szerves részévé vált. Homokos ugarterületeken termesztették a legjobb minőségű tököket – például a szatmári Nagydoboson, ahol minden évben hatalmas sütőtök ünnepet is tartanak. Sokan a kukoricásba ültették. Ára egy időben azonos volt a búzáéval. A második világháború után néptáplálékként tartották nyilván.

A sütőtök termése késő őszre fejlődik ki teljesen, mialatt a lombozat fokozatosan elszárad, héja pedig megkeményedik. Minél keményebb a héja, annál tartósabb a termés. Akkor kell betakarítani, amikor a dér már megcsípte. Ekkor lesz a legjobb az íze, legomlósabb a húsa – keményítő tartalma ekkorra elcukrosodik.

A sütőtök gyógyhatása közismert: Jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, béltisztító, hashajtó, és a megfázásos betegségekre is kiváló: köhögés, légúti megbetegedések esetén fogyasszunk minél többet belőle! Régen vesebetegeknél, májbetegségek során használták. Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatásáról is híres.

Már az indiánok is ették (Fotó: gardeningknowhow.com)

Nagyon sok káliumot tartalmaz, ami szervezetünk folyadék háztartására jótékony hatást gyakorol. Magnéziumtartalma védi az idegrendszert, és szintén támogatja a keringést. A gyógyszeripar is felhasználja a sütőtök előnyeit: a benne lévő fitoszterolok egészségvédő hatásúak, ezért azok is fogyaszthatják, akiknek magas a koleszterinszintjük. (A fitoszterolok a koleszterin növényi megfelelői.) Égési sérülések esetén borogatásként alkalmazható. Allergia és bőrpanaszok során is „elővehető”. A sütőtök energiatartalma csupán 336 kj (80kcal), tehát diétában tökéletes választás!

Elképesztő, hányféle ételt készíthetünk sütőtökből! (Fotó: exploredge.com)

S ha már ilyen egészséges, finom, ráadásul alacsony energiatartalmú, hát készítsük is el belőle ebédünket! Jöjjön néhány recept:

A zöldséges sütőtök tökéletes köretnek, vagy önmagában is.

Daraboljunk fel néhány szem édesburgonyát (vagy csicsókát, esetleg burgonyát), répát, hagymát, céklát, gombát, padlizsánt, cukkinit, paprikát, paradicsomot, fokhagymát (mindent, amit a kertben találunk, vagy a piacon házi termelőtől beszerzünk), s persze sütőtököt!

Kenjük be kókuszzsírral egy tepsi alját (vagy olajjal locsoljuk meg), szórjuk rá a zöldségeket, morzsoljunk rá oregánót, majorannát, sót. Fedjük le alufóliával egy-másfél órára, majd tíz percig fólia nélkül is „pirítsuk”, hogy puha is legyen, de „sütött is”.

Köret a kert kincseiből (Fotó: homegymr.com)

Mivel nagyon szeretem a gnocci-t, jöjjön a sütőtökös változata!

Vegyünk 60 dkg sütőtököt. Vágjuk kisebb darabokra, és süssük meg a sütőben. A húsát kaparjuk ki, nyomjuk át krumplinyomóval. Ha kihűlt, szitáljunk bele 20 dkg lisztet, 1 tojássárgáját. egy marék bazsalikomot, egy kis csokor petrezselymet apróra vágva. Sózzuk, borsozzuk, tehetünk rá szerecsendiót is, és gyúrjuk tésztává. Sodorjuk nudlikká, majd vágjuk kisebb gnocci méretűre és a forró, megsózott vízben főzzük meg.

Közben egy serpenyőben futtassunk meg 10 dkg vajat, tegyünk bele 6-8 levél zsályát, forgassuk bele a megfőtt gnoccikat. Tálaláskor szórjuk meg parmezánnal!

Gnocci, krumpli helyett sütőtökből (Fotó: quotesaboutlove.com)

A sütőtök leves szinte „alapkelléke” az őszi vacsorának.

Ehhez vágjunk apróra egy nagy fej vöröshagymát, fonnyasszuk üvegesre olajon (vagy kókuszzsíron). Adjunk hozzá 30 dkg kockára vágott burgonyát, 30 dkg héj nélküli sütőtököt (természetesen azt is feldarabolva), és öntsük fel 4 dl húslevessel, valamint 2 dl tejjel.

Ízesítsük sóval, cukorral, szerecsendióval. Forraljuk fel, majd lefedve főzzük puhává alacsony hőfokon. Ha kész, turmixoljuk össze, forraljuk fel újra, és öntsünk hozzá 2 dl tejszínt. Tálaláskor aprított petrezselymet szórjunk rá.

 Mesés őszi leves (Fotó:  india-forums.com)

A legegyszerűbb és legkedveltebb sütőtök variáció az, ha egyszerűen csak betoljuk a sütőbe a tököt.

Ehhez fontos, hogy csak olyan tököt válasszuk, amelyik hibátlan, egészséges. Ideális e célra a hosszúkás alakú kanadai vagy a bordázott nagydobosi tök. Távolítsuk el a magjait egy kanállal, majd daraboljuk fel.

Béleljünk ki egy tepsit zsírpapírral, fektessük bele a szeleteket (az alufóliát nem szeretem, mert mindig beleragad és nehéz lehúzni róla), szórjuk meg kakukkfűvel, gyömbérrel, rozmaringgal (esetleg sóval, borssal, fokhagymával). Aki nagyon édesen szereti, mézet is csorgathat rá.

200 fokon süssük meg. – Ha könnyedén bele tudjuk szúrni a villát, a teteje pedig szépen megpirult, akkor készült el. (Én úgy szeretem, ha megég a teteje, de a lányom csak a teljesen narancssárga darabokat hajlandó megenni. – Úgyhogy ez a sütési idő tényleg ízlés-függő.)

Csak tökéletesen egészséges darabokat válasszunk (Fotó: culinspiration.wordpress.com)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek