6 évnél régebbi cikk

10 hagyományos Fejér megyei étel, amit otthon is könnyen elkészíthetsz
Fehérvár Médiacentrum fotója
aprosef.hu
10 hagyományos Fejér megyei étel, amit otthon is könnyen elkészíthetsz

Tarkedli, gánica, vakarcs és kvircedli - ezek az elsőre talán furcsa szavak a Fejér megyei gasztronómia alapjaihoz legalább annyira hozzátartoznak, mint például a betyártarisznya. Ha jót akarsz enni, ráadásul a megye hagyományos receptjeit is kipróbálnád, akkor ne hagyd abba az olvasást!

Az Ízőrzők manapság az egyik legjobb hagyományőrző műsor a tévében. Az egyenként félórás részek alkalmanként egy-egy település hagyományos receptjeit mutatják be, közben pedig kicsit a helyieket, életüket és kultúrájukat is megismerhetjük. 2017-ben került adásba a pátkai epizód is, és ezzel - ha jól számoltunk - kereken tízre nőtt a sorozatban bemutatott Fejér megyei települések száma. Hát kell ennél jobb alkalom arra, hogy az adásonként átlagosan 4-6 recept közül kiválogassuk a (szerintünk) legjobbakat? Ugye, hogy nem?

Az ízőrzők.hu alapján eddig Csákvár, Csór, Iszkaszentgyörgy, Lajoskomárom, Lovasberény, Mezőkomárom, Pátka, Pusztavám, Rácalmás és Seregélyes hagyományos receptjeit mutatták be a műsorban. Haladjunk tehát akkor mi is ebben a sorrendben, azaz szigorúan az ABC szerint és nézzük, hogy mik az egyes települések különleges ételei:

Csákvár

Tarkedli

Hozzávalók
40 dkg liszt, 4 tojás, 2 dkg élesztő, 4-5 dl tej, csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kristálycukor. A sütéshez étolaj, a tálaláshoz lekvár, porcukor.

Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet tálba szitáljuk, csipetnyi sót és vaníliás cukrot szórunk rá. Közepébe fészket alakítunk, beletesszük a cukrot, ráöntünk 2 dl langyos tejet, és belemorzsoljuk az élesztőt. A tojások sárgáját a liszt szélére tesszük. Amíg az élesztő megkel, a tojások fehérjét felverjük habbá.

Amikor feljött az élesztő, akkor a tálban lévő anyagokat összekeverjük, közben apránként adagolunk még hozzá annyi tejet, hogy palacsintatésztánál sűrűbb, nokedlinél hígabb anyagot kapjunk. Végül óvatosan belekeverjük a tojások habját is. Ezt a tarkedli tésztát fél óráig langyos helyen kelesztjük.

Olajozott, előmelegített tarkedli sütőformába egy-egy evőkanálnyi masszát teszünk, és mindkét oldalukon aranyló pirosra sütjük a tésztát. Amennyiben gázlángon dolgozunk, az edény alá tegyünk vaslapot.

Porcukorral megszórjuk, és lekvárral fogyasztjuk.

A recept elkészítése a műsorban 10:35-től látható.

Csór

Csóri betyártarisznya dinsztelt káposztával

Hozzávalók
1 kg sertéstarja, 50 dkg kolbászhús (vagy sütni való kolbász), 50 dkg vöröskáposzta, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál egész kömény, 1 evőkanál borecet, só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál kakukkfű, a sütéshez étolaj.

Elkészítés
A tarját vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, az inakat elvágjuk, nehogy összekapja a húst sütés közben. Minden szeletet besózunk, borsozunk, és kevés kakukkfűvel fűszerezünk.

Minden második szelet húsra két evőkanálnyi kolbászhúst kenünk. Ezt magunk is elkészíthetjük darált dagadóból ízlés szerinti fűszerezéssel, de ha nem akarunk ezzel időt tölteni, akkor sütnivaló kolbászt vegyünk, amit csak ki kell nyomni a bélből, és már használhatjuk is.

Amikor a tölteléket elegyengettük a tarján, akkor egy másik hússal beborítjuk, gyengén összeklopfoljuk, hústűvel megtűzzük, és kicsit félretesszük, hogy a fűszer jól átjárja az ételünket.

Közben elkészítjük a káposztát. Vékonyra felszeljük vagy legyaluljuk, gyengén megsózzuk, és ebben tíz percig állni hagyjuk.

Két evőkanál étolajon egy evőkanál cukrot megkaramellizálunk, és beletesszük a levéből kinyomkodott káposztát. Megszórjuk köménymaggal, és összepároljuk. Amikor már roppanós, borecetet keverünk hozzá, ezzel még pároljuk egy kicsit, és már kész is van.

A hússzeleteket két evőkanál étolajon mindkét oldalukon pecsenye-pirosra sütjük.

A hústűket eltávolítjuk, ferdén elszeljük, és párolt káposztával tesszük asztalra. Aki még tartalmasabban szeretné készíteni, adhat hozzá hagymás tört burgonyát is.

A recept elkészítése a műsorban 24:25-től látható.

Iszkaszentgyörgy

Szentgyörgyi töltött karaj

Hozzávalók
1 kg karaj, 60 dkg lángolt kolbász, 2 teáskanál só, 1 teáskanál fokhagymapor, 1 kg krumpli.

Elkészítés
Az egészben hagyott karajt a közepén felszúrjuk. A kolbászból két olyan hosszú darabot vágunk, mint amilyen a hús, és a közepébe nyomjuk. A hús külsejét sóval, és fokhagymával alaposan átdörzsöljük. A belső ízesítést a kolbászban lévő fűszerezés adja meg. Tepsibe tesszük, egy deci vizet öntünk alá, és fóliával lefedve kb. másfél óráig sütjük. Amikor átpuhult, a fóliát levesszük róla, és színesre pirítjuk.

Az iszkaszentgyörgyiek ezt az ételt kemencében sütötték, de a karaj konyhai sütőben is elkészíthető, csak nem kapja meg azt a különleges ízt, amire csak a kemence képes.

A húshoz parázson sült burgonyát készítünk. Ehhez a krumplit alaposan megmossuk, és a parázsra tesszük. Sütés közben néhányszor lapáttal átforgatjuk. Tálalás előtt lehúzzuk a héját, és darabokra vágva tesszük a tálra.

A megpirult karajt a kemencéből kivéve még kicsit hűlni hagyjuk, utána szépen lehet szeletelni.

Friss salátával vagy savanyúsággal nagyon finom, könnyen elkészíthető étel.

A recept elkészítése a műsorban 23:05-től látható.

Lajoskomárom

Felhő szelet

Hozzávalók
10 dkg sertészsír, 15 dkg liszt, 1 csipetnyi só, 5 tojás. A krémhez: 5 púpos evőkanál liszt, 5 tojás, fél liter tej, 4 csomag vaníliás cukor, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg margarin (vaj), 5 dl habtejszín, 4 evőkanál porcukor, 4 csomag habfixáló. A tepsi kenéséhez zsír és liszt. A sütemény tetejére porcukor.

Elkészítés
2,5 dl vizet felforralunk, hozzáolvasztjuk a sertészsírt, csipetnyi sóval ízesítjük, és elkeverjük benne a lisztet. Alaposan kidolgozzuk, és félretesszük. Amikor már teljesen kihűlt, egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat.

A krémhez a tojások sárgáját cukorral, majd liszttel habosra keverjük, apránként felhígítjuk tejjel, és sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük, majd elkeverjük benne a margarint. Legvégül még vaníliás cukorral is ízesítjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, porcukorral édesítjük, és habfixálóval jó kemény masszát készítünk belőle.

A tepsi hátoldalát megkenjük zsírral, és megszórjuk liszttel. Vékonyan elegyengetjük rajta a tésztamassza felét. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, de közben tilos a sütőt kinyitni! A hullámosra sült első lapot deszkára csúsztatjuk, majd újra lekenjük a tepsit, és a második lapot is kisütjük.

A kihűlt lapot süteményes tálcára helyezzük, elegyengetjük rajta először a vaníliakrémet, majd a tejszínhabot, és befedjük a második lappal. Porcukorral megszórjuk a tetejét. Legjobb, ha csak másnap szeleteljük, hogy jól összegyengüljön a tészta.

A recept elkészítése a műsorban 26:38-tól látható.

Lovasberény

Töltött pompos

Hozzávalók
80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 dl étolaj, 2 mokkáskanál cukor, fél dl tej, öt és fél dl víz, 3 teáskanál só, 2 evőkanál sertészsír.
A töltelékhez: 40 dkg füstölt sonka, 40 dkg füstölt kolbász.

Elkészítés
A tejhez fél deci langyos vizet öntünk, beletesszük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk megkelni.

A lisztet tálba tesszük, elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az étolajat, a megkelt élesztőt, és a többi langyos vízzel laza, szinte nokedli tészta állagú anyagot dagasztunk. Szép simára, hólyagosra kidolgozzuk, liszttel körbeszórjuk, és konyharuhával letakarva harminc percig kelesztjük.

Közben a kolbászt vékony karikákra, a sonkát csíkokra vágjuk.

A tepsit alaposan átkenjük zsírral.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kettéválasztjuk, és cipókat készítünk belőle. Az elsőt tepsi nagyságúra kisodorjuk, és beleborítjuk a sütőforma aljába. Olvasztott zsírral megkenjük, majd megszórjuk sonkával, és megrakjuk kolbászkarikákkal is.

Ezután a második cipót is elnyújtjuk, és beborítjuk vele a pomposunkat. Ezt is átkenjük zsírral, majd villával átszurkáljuk, és előmelegített sütőben kb. negyven perc alatt megsütjük. Kockákra vágva kínáljuk.

A recept elkészítése a műsorban 12:26-tól látható.

Mezőkomárom

Szaftos hús túrós gánicával

Hozzávalók a gánicához
70 dkg krumpli, só, liszt (kb. 20-30 dkg), 30 dkg túró, 1 vöröshagyma, fél dl étolaj, 4 dl tejföl.

Hozzávalók a szaftos húshoz
80 dkg darált hús, 1 paradicsom, 1 paprika, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 3 teáskanál őrölt paprika, 1 vöröshagyma, 3 evőkanál étolaj.

Elkészítés
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük.

A vöröshagymát kockákra vágjuk, majd három evőkanál étolajon, vagy kevés zsíron csipetnyi sóval megpároljuk. Közben a paradicsomot és paprikát felszeleteljük, és azokat is hozzáadjuk. Fűszerezzük őrölt paprikával, borssal, majd a húst is belekeverjük. Fél dl vizet öntünk alá, és fedő alatt, néha ráfigyelve puhára pároljuk.

A krumplit a főzőlevében összetörjük, majd annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit a leve felvesz. Visszatesszük a tűzre, ott pár percen át forgatjuk. Ezután lekapcsoljuk a gázt, és fedő alatt állni hagyjuk, amíg a hús elkészül.

Közben a másik fej vöröshagymát finomra szeljük, és kevés olajon (zsíron) megpároljuk. Hozzákeverjük a tejfölt, és összemelegítjük.

Egy nagyobb tűzálló tál alját kikenjük zsiradékkal. A krumplis masszából veszünk egy fakanálnyit, erre teszünk a tejfölös öntetből, és nagyobb darabokat szakítunk a sütőtálba. Ezt a munkát addig folytatjuk, amíg az alját teljesen telerakjuk gánicával. Rászórjuk a túrót, és újabb sort teszünk a tetejére krumplival, tejfölös-hagymás zsírral. Amikor a hozzávalók elfogytak, a maradék tejföllel átkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben aranyló barnára sütjük.

Tálalásnál a gánicát és a szaftos húst együtt tesszük a tányérra.

A recept elkészítése a műsorban 11:30-tól látható.

Pátka

Kőrakási serpenyős halacskák kölessel és főtt salátával

Hozzávalók
Fél kg vegyes halhús, 15 dkg mazsola, fél dl étolaj, fél dl tokaji aszú, vagy móri töppedt ezerjó, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál lestyán, 1 teáskanál majoránna, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 teáskanál liquamen (vagy só), 2 teáskanál só. A salátához: 1 brokkoli, 1 karfiol, 2 cukkini, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, só, fél dl étolaj. A köleshez: 25 dkg köles, 1 kávéskanál só, fél dl étolaj.

Elkészítés
A kőrakási serpenyős halacskák a római korból származó étel, amelynek receptjét a Gorsium Régészeti Park munkatársainak segítségével állították össze a pátkaiak.

Elsőként a halhoz szükséges különleges pácot kell elkészíteni. Ehhez egy tálban összekeverjük az édes bort, a liquament (ez egy római korból származó fűszer, nehezen beszerezhető, sóval helyettesíthetjük), az étolajat, a lestyánt, a majoránnát, az őrölt borsot, és az apróra vágott mazsolát. További két teáskanál sót szórunk még bele, és megforgatjuk benne a megtisztított, kisebb darabokra vágott halszeleteket. Ebben az illatos fürdőben hagyjuk pihenni legalább két-három órát, de akár előző nap is elkészíthetjük, és felhasználásig hűtőszekrényben tartjuk.

Sütés előtt elkészítjük a párolt zöldségeket. Megtisztítjuk, feldaraboljuk a brokkolit, karfiolt, cukkinit, sárgarépát, petrezselymet. Leöblítjük, majd kevés olajon, és fél deci vízen enyhén sózva, fedő alatt megpároljuk.

A kölest alaposan átmossuk, majd leszűrjük, és az étolajon megpirítjuk. Felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk, és fedő alatt puhára főzzük.

A fűszeres halacskákat a páclével együtt egy nagyobb serpenyőbe borítjuk, és abban megsütjük.

Tálalásnál a kőrakási halacskák mellé párolt zöldséget, és kölest kínálunk.

A recept elkészítése a műsorban 11:08-tól látható.

Pusztavám

Borleves kvircedlivel

Hozzávalók a kvircedlihez
4 egész tojás, 8 tojás sárgája, 50 dkg cukor, 90 dkg liszt, fél csomag szalalkáli, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 5 dkg porcukor. A tepsihez zsír és liszt.

Hozzávalók a borleveshez
5 tojás sárgája, 1 liter fehérbor, 4 evőkanál cukor, 2 egész fahéj, 10 szem szegfűszeg, 4 dl tejszín, 3 dl víz, 1 vaníliás cukor.

Elkészítés
Az egész tojásokat és sárgákat tálba tesszük. Cukorral 15-20 percig keverjük. Beletesszük a szalalkálit, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, majd apránként adagolva a lisztet, amiből 5 dekányit meghagyunk szórásnak. Közepesen kemény tésztát kapunk, aminek felét lisztezett deszkára borítjuk. Hosszú rudat formázunk belőle. Olyan széles legyen, mint a kvircedli díszítő forma, és kb. 1 cm magas. Porcukorral megszórjuk a tetejét, és átforgatjuk rajta a formát. Széleit késsel levágjuk, majd a mintának megfelelően felszeleteljük. Lisztezett deszkán 8-10 órán át pihentetjük, csak utána lehet lassú tűzön megsütni. Kizsírozott, kilisztezett tepsiben 20 perc alatt elkészül, és sokáig eláll.

A borleveshez a bort vízzel, és a fűszerekkel felforraljuk, majd félretesszük. A cukrot, vaníliás cukrot a tojások sárgájával fehéredésig keverjük, és felengedjük tejszínnel. Az egészet a boros levesbe csurgatjuk, közben állandóan keverjük. Lassú tűzön felforraljuk, és máris kínálhatjuk. Melegen és hidegen is nagyon finom.

A recept elkészítése a műsorban 23:49-től látható.

Rácalmás

Vakarcs, avagy talponsült pogácsa

Hozzávalók
50 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt, 20 dkg sertészsír, só, egy dl tej, három dl tejföl, másfél csomag sütőpor.

Elkészítés
A liszteket a zsírral összemorzsoljuk, beleöntjük a sütőport, ízlés szerint megszórjuk sóval, kevés tejet adunk hozzá, és annyi tejföllel állítjuk össze, hogy gyúrható tésztát kapjunk.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, és az egészet egyben hagyva, kizsírozott tepsibe tesszük. Késsel bevagdossuk a tetejét, megkenjük tejföllel, és előmelegített sütőben megsütjük.

Amikor elkészült, darabokra tördeljük, és úgy kínáljuk.

A recept elkészítése a műsorban 24:27-től látható.

Seregélyes

Sörös gombóc

Hozzávalók
50 dkg darált sertéscomb, 50 dkg vöröshagyma, 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 dl sör, 2 evőkanál étolaj, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál majoránna. A sütéshez étolaj.

Elkészítés
A morzsolt élesztőre kevés cukrot szórunk, felöntjük egy deci langyos vízzel, összekeverjük, és megvárjuk, míg megkel.

A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és két evőkanál étolajon szalmasárgára pároljuk. Ráborítjuk a darált sertéshúst, összepirítjuk, majd öntünk alá fél deci sört. Két teáskanál sóval ízesítve fedő alatt pár percig pároljuk. Ezután ráöntjük a megmaradt sört. Fűszerezzük borssal és majoránnával. Fedő nélkül lepirítjuk, majd hűlni hagyjuk.

A lisztet két evőkanál sóval tálba borítjuk. Beleöntjük a megkelt élesztőt, és langyos vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk belőle. Meglisztezzük, letakarjuk, majd kb. egy órát kelesztjük.

Amikor duplájára szaporodott, lisztezett gyúrótáblán kétfelé választjuk, és egyenként egy centi vastagra kisodorjuk. Kockákra vágjuk, mindegyik közepébe fél evőkanálnyi tölteléket halmozunk. Gombócokat formálunk belőle, amiket rövid pihentetés után forró olajban kisütünk.

A sörös gombóc nem csak húsos, de bármilyen sós, pl. krumplis, vagy káposztás töltelékkel is készíthető.

A recept elkészítése a műsorban 12:26-tól látható.

(Forrás: ízőrzők.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek