6 évnél régebbi cikk

Köhög, tüsszög a kutya - mit tegyünk?
Fehérvár Médiacentrum fotójaKöhög, tüsszög a kutya - mit tegyünk?

Az állatorvos javaslata egyértelműen az, hogy a házi patikából ne adjunk neki semmit! Azonnal vigyük orvoshoz állatunkat.

Kedves Doktor Úr!

Ha a kutyán azt tapasztaljuk, hogy tüsszög, esetleg köhög, vagyis megfázásos tüneteket produkál, hogyan kezelhetjük?

Köszönettel: Tímea

Kedves Tímea!

Azt javaslom, hogy sehogy, hanem keressük fel az állatorvost. A tüsszögés általában jelentéktelen, de a köhögést érdemes komolyabban venni. Viszonylag gyakran tapasztalom, hogy az állatorvosi vizsgálat során kiderül, a családban ember is produkál hasonlót, általában már a kutya tüneteit megelőző napokban. A kutya megy orvoshoz, az ember nem, pedig főleg az utóbbi esetben van kockázata a szekrényben levő patikából történő, svédasztalos önkiszolgálásnak. Közismert a nem megfelelő gyógyszer alkalmazásokat követő rezisztencia (ellenállóvá tett kórokozó) veszélye, de sokan úgy vélik, ez nem az ő problémájuk. A családunkért, a többi emberért és a környezetünkért is felelősséggel tartozunk, és jelentősen árthatunk azzal, ha szakszerűtlenül alkalmazunk - elsősorban - antibiotikumokat.

A kutyák köhögésének persze nem csak baktériumos fertőző okai lehetnek (egyedül erre ajánlott az antibiotikum alkalmazása), mert a vírusos betegségek (szopornyica, úgynevezett kennel köhögések) mellett, például szívbetegségek és egyes élősködők is okozhatnak ilyen tünetet. Ezek meghatározásához és megfelelő kezeléséhez a szükséges vizsgálatokat le kell folytatni.

Dr. Lorászkó Gábor

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek