6 évnél régebbi cikk

A székesfehérvári Fekete Panni a Séfklub legfiatalabb tagja – jövőre a közétkeztetést zsűrizi
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
A székesfehérvári Fekete Panni a Séfklub legfiatalabb tagja – jövőre a közétkeztetést zsűrizi

A legtöbbünk tízévesen egy jó zsírosdeszka megkenéséig jut el, Fekete Panni pedig szuvidál, tálat készít és a 2018-as „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyen zsűrizi majd.

Egy szőke angyalka köszön a székesfehérvári NemSzemét Bisztró ablakában, amikor az interjú helyszínére érkezek. Aztán kiderül, az angyalkával nem is lövök túl nagy bakot, mivel Panni az iskolai karácsonyi műsorban pont ezt a szerepet kapta meg, mert amellett, hogy tízévesen háziasszonyokat profikat megszégyenítő ügyességgel forog a konyhában és elég határozott véleménnyel bír az ételekről, pont olyan mint egy átlagos tízéves kislány: imád lovagolni és kicsit izgul a karácsonyi műsorban való szereplés miatt.

„Nyári szünetekben, ahol éppen dolgoztam, oda jött velem Panni is, így szinte természetes módon került bele a szakmába” – meséli Panni édesapja, Fekete József séf, aki maga is az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének, vagyis a Séfklubnak a tagja. Hozzáteszi, Panni kétévesen már a konyhában sertepertélt, háromévesen pedig úgy aprította a hagymát, mint a legnagyobbak.

A büszke apa pedig szívesen osztotta meg a főzős képeket a Facebookon, így hívták be Pannit a konyhafőnök Junior válogatására is.

„Nagyon élveztem, hogy ott lehettem, végül nem jutottam tovább, de nem volt egyáltalán baj” – ezt már Panni meséli, aki tehetségével a szakmát is meggyőzte, és a Séfklub pártoló tagnak választotta, illetve Szabó Károly, elnöki főtanácsos javaslatára felkérték a 2018-as „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny zsűrizésére. Vagyis jövőre pont azt a területet kell bírálnia, amit egyébként elég kritikusan szemlél.

„A leadott receptúra alapján a legjobb 12 csapatot választja ki a zsűri, akik pedig a lehető leginkább szimulálva a valós körülményeket, élőben főznek a versenyen. Az ételeket nagy adagszámban kell elkészíteni és tálalni, a költségkeret pedig 350 forint/adag, hiszen ha valóságot akarjuk szimulálni, akkor bele kell kalkulálni azt is, egyik cég sem nonprofit szervezet, hogy nulla bevételért főzzön.” – meséli Fekete József az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyről, amely megmérettetésnek dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a fővédnöke.

„Most már megszoktam a menzát. Négy éve eszek menzán, az első két évben egy másik iskolába jártam, ott nagyon rossz volt az étel. Ahova most járok, ott egészen elfogadható” – Panni nem csak a közétkeztetésről van ilyen határozott véleménnyel. Kíváncsi voltam, hogy szerinte egy tízévesnek mit kellene tudnia a főzésről, konyhaművészetről.

„Szerintem mosogatni mindenkinek meg kellene tanulni. Az a legfontosabb és a főzés alapja, pedig valamelyik konyhalánynak sem megy rendesen” – vágja rá azonnal.

Bár Panni megdöbbentően érett véleménnyel rendelkezik, azért – ha, nem is egy átlagos –, de a tízévesek gyerekek életét éli, kedvenc étele a natúr csirkemell salátával, utálja a májat és a halat, illetve szívesen venné, ha lenne a menzán sült krumpli meg rántott hús. Mondjuk utóbbihoz azért fűz némi megjegyzést.

„A rántott húst rendesen panírozzák be, mert többször volt már olyan, hogy az étteremben kilátszott a hús a panír alól. Az gáz.”

És hogy mit csinál Panni szabadidejében, ha éppen nem a konyhában ügyeskedik?

„4-5 éve lovagolok és nagyon szeretem, mert az igazi kikapcsolódó érzés, hiába fáradok el testileg, mégis pihenek. Ha főzök, annak még egyszer neki kell állni fejben az iskola és a tanulás után.”

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek