6 évnél régebbi cikk

Ma már nem tabu az andrológia
Fehérvár Médiacentrum fotójaMa már nem tabu az andrológia

Írásunkban arra szeretnénk fényt deríteni, hogy mit is jelent pontosan és mivel foglalkozik az andrológia? Ebben dr. Soós Zita, a LIFE Egészségcentrum andrológusa lesz segítségünkre.

Teljesen szokványos dolognak számít, ha egy nő foglalkozik az egészségével: rendszeresen jár nőgyógyászhoz, esetleg egyéb megelőző szűrővizsgálatokon (például mammográfia) is részt vesz. Nem tudni miért, de régebben még egyáltalán nem volt jellemző ugyanez a felelősségteljes magatartás a férfiakra. Vagy inkább úgy fogalmazhatnánk, hogy modern egészségszemlélet, egészségtudatos társadalmi elvárás ide vagy oda: a férfiak egymás között tabu témaként kezelték az ilyen jellegű vizsgálatokat. Ezért aztán – noha egy időben felfedezett betegség nemre való tekintet nélkül életet menthet - a nőkhöz képest jóval ritkábban látogattak el megfelelő szakorvoshoz.

Talán manapság, különösen az elmúlt évtizedben, már változni látszik a helyzet, a férfiak is jobban foglalkoznak az egészségük megőrzésével, a betegségek megelőzésével. Gyermekigény esetén egyre elfogadottabb, hogy nem csak a nőt kell kivizsgálni, hanem a férfi partnernél is szükség van vizsgálatokra. Egyre elterjedtebb, hogy amennyiben a nőnél nincs korábbról ismert nőgyógyászati eltérés, akkor a férfi andrológiai véleményezésével kezdődnek a meddőség miatti vizsgálatok. Talán a szélesebb körű tájékozottság, a média hatására a férfiak is bátrabban fordulnak szakemberhez merevedési gondjaik, ejakulációs problémák miatt.

Mit jelent és milyen területekkel foglalkozik konkrétan az andrológia?

Az andrológia, azaz férfigyógyászat a férfiak egészségével, férfi-problémákkal, főként a nemi szervek megbetegedéseivel, a férfi megtermékenyítő képességével és szexualitásával foglalkozó szakág. Magyarországon a negyvenes évek elején alakult ki, beillesztve az urológiába. Az egyre növekvő igény miatt 2004-től hazánkban is önálló szakként működik és Székesfehérváron (például a LIFE Egészségcentrumban) is elérhetők az andrológiai szolgáltatások.

A tágabb meghatározáson belül milyen konkrét problémákkal, férfias témakörökkel, férfiakra jellemző – sokszor általuk titkolt – betegségekkel találkozhatunk leginkább?

Andrológiai rendelésen a férfi nemzőképesség vizsgálatával, az infertilitás okainak felderítésével, merevedési és ejakulációs zavarokkkal foglalkozunk. De próbálunk segíteni azoknak a férfiaknak is, akik a férfi-klimaxból adódó problémáikkal vagy a férfi fogamzásgátlással kapcsolatban fordulnak hozzánk.

Mikor beszélhetünk egy párkapcsolatban a férfi meddőségéről?

Meddő kapcsolatról beszélünk, ha rendszeres, aktív szexuális életet élő, fogamzásgátlási módszereket nem használó, heteroszexuális párnál 1 éven belül nem alakul ki terhesség. Számadatok szerint Európában a kapcsolatok 15%-ában nem jön létre terhesség egy esztendőn belül. Ezeknek a gyermektelen kapcsolatoknak hozzávetőlegesen 50%-ában található férfi-oldali ok a meddőség hátterében.

Milyen konkrét okok vezethetnek a férfiak meddőségéhez?

A férfi meddőség eredetére az esetek 30-40%-ában a tudomány mai állása szerint nem derül fény. Az infertilitás (meddőség) ismert okai például a here hiánya (szerzett vagy veleszületett), vagy a hereleszállási zavarok. Gyakoriak a genetikai eltérések: például a kromoszómák számbeli vagy szerkezeti eltérései. Sokszor találkozhatunk a nemi szervek gyulladásos megbetegedéseivel, rendszerbetegségekkel (páldául veseelégtelenség), heredaganattal vagy daganatos megbetegedések kezeléseinek következményeként jelentkező infertilitással (chemotherapia, sugárkezelés), here visszértágulattal, szexuális (ejakulációs és merevedési) zavarokkal, hormonális zavarokkal a meddőség hátterében. Végül, de nem utolsó sorban az életmódi tényezők, például alkohol, nikotin, kábítószerek, doppingszerek gyakori fogyasztása is nagyban befolyásolhatják egy férfi nemzőképességét.

Ha egy férfi rászánja magát és orvoshoz fordul, mire számíthat? Miből áll a férfiak esetében egy meddőségi vizsgálat?

A meddőség miatt jelentkező férfiak kivizsgálása több lépésből áll. Először a páciens kikérdezése (korábbi betegségek, műtétek, kezelések, életmódbeli tényezők, környezeti ártalmak felderítése), majd a nemi szervek fizikális vizsgálata következik. Fontos a spermavizsgálat elvégzése (ondó vizsgálata mikroszkóp alatt), melynek során az ondó mennyiségét, állagát, a hímivarsejtek (spermiumok) számát, mozgását, szerkezetét vizsgáljuk. Amennyiben szükséges, kiegészítő vizsgálatokat is kell végezni: például hormonvizsgálatok, ultrahang, genetikai vizsgálatok, immunkémiai-, biokémiai vizsgálatok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek