6 évnél régebbi cikk

Téli sör Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Téli sör Fehérváron

A kézműves söröző már nem számít fővárosi privilégiumnak, hiszen a napokban nyílik meg a második ilyen hely Fehérváron. Azt pedig, hogy a sör a nyár hűsítő itala, megcáfolja az egyre szélesebb kínálat, amire igény is van az év bármelyik időszakában. De milyen az igazi téli sör? Ennek jártunk utána sörszakértőinknél.

Egyre nagyobb kínálat, egyre több sörfogyasztó – így lehetne summázni Szabó Gábor sörözőtulajdonos tapasztalatait, aki szerint a magasabb árkategória ellenére a sör egyre népszerűbbnek számít.

„A közép- és felső kategóriás söröket keresik leginkább. Visznek világosat, barnát, IPA-t, APA-t, gyümölcsös söröket, szinte mindenre van igény, ami minőségi.” – mondja a kereskedő a tizenhat sörcsap mögött állva.

Fehérváron azért is van könnyű dolga a kézműves sört csapoló Szabó Gábornak, mert a vendéglátóhelyek nagy része csak a nagy sörgyárak termékeit kínálja, azt is sokszor szezonálisan. Az is gyakran előfordul, hogy leszerződnek egy-egy nagy gyárral, akik a szerződésben kizárólagosságot kötnek ki, így esélye sincs a kézműves sörnek eljutnia a fogyasztókhoz. „Elég sok visszatérő vásárlónk van, azt pedig, hogy mit választanak, sok tényező befolyásolja. Észrevettem például, hogy nagyon sok vásárló arra is kíváncsi, honnan származik, hol készül a sör. Amikor megalakult a ma működő egyetlen fehérvári sörfőzde, érezhető volt a fogyasztásban, hogy fontos ugyan az ízvilág, de sokat számít az is, hogy helyi termékről beszélünk. Szívesen itták, mert nemcsak helyi, de jó is.”

„Véleményem szerint IPA-lázban ég az ország, így aztán szinte minden sörfőző az IPA-nak a különböző variációját készíti szívesen.” – mondja Szabó Gábor. – "Az IPA-nak pedig az a titka, hogy nagyon összetett, többféle komlóval készül, különleges, telített ízvilága van."

A jó sörnek azonban ára van, nyilván az előállítása is többe kerül. Az is tény, hogy ez nem a "tálcás sör" kategóriája, legtöbb esetben alkoholtartalomra is súlyosabb italról beszélünk, így nem lehet belőle olyan nagy mennyiséget meginni, mint ipari társaiból.

„Ma legtöbben a klasszikus pilseni söröket, a láger- és búzasöröket ismerik, de ennél sokkal szélesebb a sörök tárháza. Ilyenkor télen népszerűbbek a sötétebb sörök, a stoutok, a porterek. Van ezeknek olyan változata, melyek alkoholtartalma eléri a tizenhárom-tizenöt százalékot is, ahogy az árpaboré is.” – magyarázza Bóka István sörfőző.

A fehérvári sörfőzde – ahogy a legtöbb kézműves műhely – újabb és újabb receptekkel áll elő, és követik a szezonális igényeket. „Készítettünk rooibos teás IPA-t, és készültünk karácsonyi sörrel, mely Krampusz névre hallgat. A sötét színe miatt kapta ezt a nevet. Ez egy fekete sör, amibe borókabogyót, fenyőrügyet, mandarin- és narancshéjat is tettünk, vagyis igazi karácsonyi ízvilágot hoztunk össze, mely jól kiegészíti és kiemeli a sör komlógyantás karakterét.” – mondja Kereki Dávid, a fehérvári sörfőzde egyik alapítója. „Jelenleg a sörnek kilencvennél is több nemzetközileg elismert típusa van, ezen felül megfelelő kreativitással, plusz fűszerezéssel szinte végtelen számú, ízvilágú sör főzhető. Vannak egészen merész terveink, például egy sós-karamellás brown ale, ami igazi ínyenc kategóriának számít.” – teszi hozzá Bóka István.

A forralt sört illetően megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint szentségtörés felmelegíteni és fűszerezni a sört, de van, aki jó ötletnek tartja, legalábbis télvíz idején. Hogy a mérleg nyelve merre billen, az kiderül a közeljövőben, mindenesetre már a forralt sör is megjelent a kínálatban, a fehérvári srácok ezzel is készültek. Ennek ízesítése a sörfőzőmester privilégiuma, a csapos legfeljebb a gázlángot gyújthatja alá, és igény szerint édesítheti.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek