6 évnél régebbi cikk

Megtaláltuk a legszebb erkély alkotóját!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Megtaláltuk a legszebb erkély alkotóját!

Egy székesfehérvári középiskolás, Gyarmati Bálint Barna díszítette fel azt a látványosan szép erkélyt, melyet a karácsonyi körutunk során a legszebbnek tituláltunk. A fiatalember nem csak egyedi fényvarázslataival tűnik ki a tömegből: animációs filmet készít és ráadásul még remekül főz is!

Karácsonykor kollégáink bejárták a székesfehérvári lakótelepeket, a legszebben kivilágított erkélyek után kutatva. Természetesen nem nézhettük végig az összes fehérvári épületet, és nem is győztes után kutatva térképeztük fel a városlakók ünnepi kivilágítását. Kitűnt azonban a tömegből egy bizonyos erkély, mely különösen látványosan megkomponált díszkivilágításban pompázik. Mint azóta kiderítettük, egy székesfehérvári gimnazista, Gyarmati Bálint Barna keze munkáját dicséri. Megkerestük Bálintot, akiről kiderült, hogy igen sokoldalú fiatalember: saját készítésű lámpák, és más fény-alkotások mellett az animációs filmek világában is bontogatja a szárnyait, sőt, a konyhában is remekül megállja a helyét! Már egészen kicsi korában vonzották a fények, tíz éves kora óta kiveszi a részét otthon a karácsonyi díszkivilágítás megszerkesztésében:

A fények engem mindig úgy elvarázsolnak! De nem csak látni szeretem őket, hanem magam megszerkeszteni egy-egy világítótestet. Hogy aztán csodálhassam a végeredményt, és persze az is fontos szempont, hogy másoknak is örömet szerezzek vele.

Az otthonotokban Te komponáltad meg, hogy mi hova kerüljön?

Nagyobbrészt igen, de persze anyukám is be szokott segíteni. Én a fő elemeket, ő pedig a kiegészítő dolgokat helyezi el. Így alkotunk egy olyan, szerintem harmonikus és egységes végeredményt, ami meghitté teszi a lakást ilyenkor. De nem csak karácsonykor dekorálunk fényekkel: vannak kifejezetten nyári lampionjaink is például. Mindig igyekszünk a szezonnak megfelelő hangulatot teremteni.

Meddig van kint a téli dekoráció?

Advent első vasárnapjától világít az erkély, belül pedig fokozatosan készül. December közepétől szinte egészen január végéig kint van.

Ahogy elkezd sötétedni, minden nap mindent felkapcsoltok?

Igen. Pontosabban automatikusan felkapcsol minden. A bejárati ajtón lévő világítás is, hogy ne kelljen mindig itthon lennünk, hogy bekapcsoljuk. A szomszédok is majdnem minden nap elmondják, hogy mindig megállnak, megnézik.

Otthonra is sok vendéget fogadtok az ünnepi időszakban?

A szomszédok körében szoktunk tartani egy kisebb összejövetelt, és mi is szívesen fogadunk vendégeket. Év közben csak a család jön, ilyenkor viszont többen benéznek hozzánk. Sokan csak beadnak valamit és kicsit körbekukucskálnak a lakásban.

A karácsonyfa mögött látható doboz pontosan micsoda és hogyan készül?

Egyfajta művész doboz, ami egyébként rajzórai feladatként indult. A kérés az volt, hogy egy számunkra fontos témát dolgozzunk fel. A dobozt a nagypapáméknál találtam, a benne lévő hímzőfonalakkal pedig a fejünkben keringő gondolatok szerteágazó kuszaságát hivatottak bemutatni. Jó pár órát eltöltöttem vele, de számomra megérte, afféle modern műalkotás lett belőle.

A lakás most látható fény dekorációja mennyi idő alatt készült?

Szépen lassan. December elejétől apránként szereztünk be mindig újakat, fokozatosan mindenhol bővült a látvány és a fények mennyisége. 1-2 hét alatt teljesen elkészült. Előkerültek régi dolgok is a polcokról meg a szekrényekből, ettől kicsit eklektikus hangulatú lett, de közben mégis van benne egyfajta harmónia.

A karácsonyt, az ünnep minden más kellékét is nagyon szereted?

Igen, imádom, élni sem tudnék nélküle!

Úgy tudom, főzni, sütni is szeretsz. Ebben is kiveszed a részed ilyenkor is?

Igen, örömmel. Anyukám szívesen büszkélkedik vele, hogy mosok, főzök, takarítok... Mondjuk a takarításban a mosogatás a kedvencem, azt bármikor megcsinálom, a többit inkább anya. De szívesen sütök-főzök, bármit megcsinálok.  Ha anya kér valamit, már ugrok is!

A fényekre visszatérve mit gondolsz: hobbi marad számodra mindez, vagy szeretnél valami ezzel kapcsolatos pályát választani?

Gondolkodtam ezen is: szerintem egyelőre egy elég fontos hobbi lesz számomra. De még bármi megtörténhet.

Mi az, ami még ezen kívül foglalkoztat?

Járok egy animációs szakkörre, ez a másik szenvedélyem. Papírkivágásos technikával dolgozunk. Kitalálunk egy mesét, vagy feldolgozunk egy történetet. Elkészítjük hozzá a figurákat, a karaktereket, majd azokkal eljátsszuk a sztorit. Fényképezzük, mozgatjuk, fényképezzük, mozgatjuk, folyamatosan. A legutóbbi alkotásom Örkény István A nagy menetelés című novellájának animációs feldolgozása. Emellett már hét éve tanulok néptáncot az Alba Regia Táncegyüttesnél. Nagyon szeretem, az életem egyik tényleg meghatározó része. Eleinte a nagyszüleim szerették volna, hogy járjak, de végül megszerettem és nem bántam meg. Nemcsak kiváló sporttevékenység, hanem közösségi élmény is egyben.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek