6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Arató Videó Diszkó, Elit játszma és A macskacicó
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Arató András
Fehérvári programok a hétvégére: Arató Videó Diszkó, Elit játszma és A macskacicó

Január első hétvégéjére programot szervezni elég hálátlan dolog lehet, ezért sokan nem is próbálkoztak vele. Nagy közösségi megmozdulások nem lesznek a napokban, cserébe ami lesz, az minőségi szórakozást kínál. A retró jegyében érdemes lehet Arató Andrással pótszilveszterezni, mozikba került a hollywoodi titkos pókerpartikról szóló Elit játszma című film és még egy jó könyvet is tudunk ajánlani (Terry Hayes: Nevem Pilgrim).

Mozi: Rögtönzött szerelem
Mikor?: Január 5., péntek 18:00
Hol?: Barátság mozi

Hosszú évek óta nem készült olyan eredeti romantikus vígjáték, mint amilyen a Rögtönzött szerelem. Mivel azonban nem egy nagy stúdió szuperprodukciójáról beszélünk, lényegesen alacsonyabb költségvetésből dolgoztak - a marketingosztályon is. Így aztán csak azokhoz jutott el, hogy ez valami elképesztően szellemes, könnyed, de ugyanakkor mégis nagyon mai love story, akik rendszeresen olvassák a különböző mozis portálokat. Rajtuk kívül esetleg még a Szilícium-völgy (Silicon Valley) című HBO-s geek-sorozat rajongói kaphatták fel a fejüket a filmre, hiszen a főszereplő az a Kumail Nanjiani, aki ott is az egyik legfontosabb szereplő. A Rögtönzött szerelem pedig abszolút róla szól, de olyannyira, hogy a Rögtönzött szerelem tulajdonképpen egy rövid történet Kumail életéből. Adott egy pakisztáni srác, aki Amerikában próbálkozik egyrészt stand up comedy-sként, másrészt Uber-sofőrként. Egy éjszaka belebotlik egy szimpatikus lányba, az egyéjszakás kaland pedig egy kcisit hosszabbra nyúlik. A szakítás után valamivel a lány kómába esik, nagyjából élet és halál között lebeg, Kumail pedig a rosszfej exbarát szerepében próbálja megismerni a családot, barátokat, miközben szép lassan rájön: élete szerelme fekszik azon a kórházi ágyon. 

Buli: Pótszilveszter a Petőfiben: Arató Videó Diszkó
Mikor?: Január 6., szombat 21:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Az év első hétvégéje mindig a pótszilveszterek ideje is egyben. A Petőfi Kultúrtanszék a retró jegyében a '80-as évek kultikus ABCD-jének (Arató, B. Tóth, Cintula, Dévényi) egyikét kérte fel egy kis diszkózásra. Arató András szombat este megmutatja, hogy miért az ő neve alatt futott hosszú éveken keresztül a Velencei-tó egyik legnépszerűbb diszkója, és azt is, hogy a mai napig miért ő a legfoglalkoztatottabb a legendás négyes tagjai közül.

Könyv: Terry Hayes: Nevem Pilgrim
Mikor?: Bármikor
Hol?: Bárhol

Ha nincs program, akkor inkább csináljunk magunknak. Ehhez pedig kiváló egész hétvégés szórakozás lehet Terry Hayes néhány éve megjelent, és már egy éve magyar fordításban is elérhető könyve, a Nevem Pilgrim. Egész hétvégés, merthogy nem egy könnyű olvasmányról beszélünk, legalábbis a súlyát tekintve: a kemény borítós kiadás utolsó sorai a 718. oldalon állnak, ehhez pedig olyan 2 kilónyi papíron kell átrágni magunkat. Ideális tehát megtámasztott háttal, ölben elhelyezve olvasni a fordulatos, sodró lendületű, rendkívül jól megírt regényt, mely az egykor aktív, mára azonban nyugdíjazott kémről és egy gyilkossági nyomozásról szól. A történet egy lepusztult szállodai szobában kezdődik, ahol egy kádnyi savban női holttest hever, akinek vonásai eltűntek, fogai hiányoznak, ujjlenyomatai sehol... Az elsőkönyves szerző, Terry Hayes művét sokan az év legjobbjának tartották megjelenése idején, és már tervben van a filmes feldolgozás is. Idén pedig jön a második könyv.

Bábszínház: A macskacicó
Mikor?: Január 7., vasárnap 11:00
Hol?: Igéző

Olyan ritkán lehet igazán jó bábszínházat látni Fehérváron, hogy a most vasárnapi előadás a műfaj kedvelőinek szinte kötelező. Az Igézőben gyerekkorunk egyik kedvenc meséje lesz elérhető közelségben: vajon sikerül-e a jóságos Macskacicó segítségével elérnie a legkisebb királyfinak mindazt, amit apja elvár tőle vagy sem? És végül persze arra a kínzó kérdésre is választ kapunk, hogy feleségül vehet-e egy trónörökös egy macskát? A történetet réges-régen a Magyar Népmesék sorozatban is láthattuk:

Mozi: Elit játszma
Mikor?: Január 4-től
Hol?: Cinema City Alba

Közel két és fél órás film és jó? Van ilyen! Ezen a héten például az Elit játsza (Molly's Game) bizonyítja be azt, hogy egy hosszú film simán lehet úgy is jó, hogy sem Star Wars, sem Gyűrűk Ura nem szerepel a címben. Az Elit játszma ezekhez képest ráadásul egy megtörtént esetet dolgoz fel. Molly Bloom (Jessica Chastain) egykor profi síelő volt, élete álma az olimpia és az aranyérem, de egy sajnálatos baleset miatt pályamódosításra kényszerül: a továbbiakban inkább titkos pókerpartikat szervez a Los Angeles-i elitnek. A pályakorrekció annyira jól sikerül, hogy ténykedésére az orosz maffia és az FBI is felfigyel, neki pedig választania kell: tartja a hátát és óvja az ügyfeleket vagy kiadja valakinek a titkokat?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek