6 évnél régebbi cikk

Szemben az árral - Elit játszma kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzemben az árral - Elit játszma kritika

Aki azt hitte, hogy lassan és döcögve indul majd be az idei filmtermelés az nem is tévedhetett volna nagyobbat, ugyanis rögtön az első héten beköszönt a sztárokkal teletűzdelt és fű alatt futtatott Elit játszma, amely igencsak magasra tette azt a bizonyos lécet. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Elit játszma! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Kicsit bajban voltam az Elit játszma megnézése előtt, ugyanis egyáltalán nem jegyeztem fel a megnézendő filmek listájára. Félig-meddig elismerem, hogy ez az én hibám is, ugyanis annyira el voltam foglalva a blockbusterekkel, hogy időm sem volt felfogni, hogy milyen zseniális alkotás van készülőben. 

Aaron Sorkin (Steve Jobs, Social Network - A közösségi háló) Oscar-díjas forgatókönyvíró felkarolta Molly Bloom pókerkirálynő önéletrajzi könyvét, és ha már megírta a scriptet, akkor életében először a rendezői feladatokat is magára vállalta.

Molly Bloom neve nem hiszem, hogy sokaknak ismerősen csenghet, pedig érdemes lenne utánaolvasnotok. Az olimpiai babérokra törő ex-síelő kettétört karrierje után pókerpartik szervezésére adta a fejét egészen addig, amíg 2013-ban le nem tartóztatták, hogy aztán információkat adjon ki az orosz maffiáról. Nem csoda, hogy Hollywood lecsapott a történetre.

Sztori

Molly Bloom (Jessica Chastain) élete sose volt fenékig tejfel. A rendkívül okos és tehetséges nő folyton-folyvást zsákutcákban találta magát, ahova a hatalmukkal visszaélő férfiak próbáltak bekergetni. Aztán történt valami, ugyanis Molly úgy döntött, hogy ellenáll a nyomásnak és visszavág a férfitársadalomnak. Megjegyzem, a témaválasztás telitalálat, ugyanis mikor máskor is lehetne ellőni ezt a filmet, mint a zaklatásos botrányok idején.

Na, szóval Molly profi síelőnek készül, de egy szerencsétlen baleset miatt nem űzheti tovább szeretett sportját. Gyorsan új munkát és életcélt talál magának, ugyanis miután bárban kezd el dolgozni, elbűvölő természetének köszönhetően egy szerencsejáték-szervező asszisztenseként bontogathatja tovább szárnyait, ahonnan aztán határ a csillagos ég... vagy a börtön. Merthogy Molly nem elégedett meg az egyszerű játszmákkal. Többre vágyott, így került össze a maffia embereivel, akikkel sose tanácsos kikezdeni, hát még ha szerencsejátékról van szó. Aztán jöhet apuci (Kevin Costner), hogy megmondja a tutit.

Karakterek

Még mielőtt bármi mást írnék, le kell szögeznem, hogy Jessica Chastainnél tökéletesebb Molly Bloomot keresve sem találhattak volna a készítők. Chastain egyszerre dögös, céltudatos és simán elhiszem neki, hogy bárkit képes a földbe döngölni. Pipa. Hölgyeim és Uraim, bemutatom a pókerkirálynőt.

Aztán itt van nekünk a mindig többet követelő apa, Kevin Costner, akit mindig jó a filmvásznon látni, mert sosem okoz csalódást. A Molly ügyvédjét eljátszó Idris Elba fenomenálisat nyújt, egyszer-kétszer simán ellopja a showt Chastain elől. Mérget vennék egy lájtos Oscar-jelölésre. 

Összegzés

Na, hát az Elit játszma igencsak erős darab lett. Mondjuk az előzmények tudatában ez korántsem meglepő, de még így is üdítően hatott rám a közel két és félórás Molly Bloom életét feldolgozó önéletrajzi dráma. A történetmesélés olyan pörgősre és izgalmasra sikeredett, hogy ha minden monotonitással átszőtt sztorit ilyen módszerrel tálalnának, akkor konkrétan nem lenne unalmas film.

A színészi alakítások szintén hibátlanok, kicsit elagyalva még azt is meg merem kockáztatni, hogy Elba mellett Chastaint és a rendezőt, Aaron Sorkint is Oscarra jelölik majd. Mit mondjak még? Igazi felnőtteknek szóló morális mese, amelyből valljuk be, kevés van a filmpalettán. Így kell indítani az évet!

10/8 - Kezdésnek erős

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek