6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: bormustra, diákbál és KFT
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu/Simon Erika
Fehérvári programok a hétvégére: bormustra, diákbál és KFT

Ennyit arról, hogy unalmas a január. A hétvégén minden napra minőségi programok jutnak, csak éppen megfelelő döntéseket kell hozni, hogy a lehető legkevesebbet hagyjuk ki. A KFT pénteki koncertje szinte már kötelező, ahogy a Távírda utca szombati vásárlós, zenés avatása is. Ott kell lenni a Városi Diákbálon, majd másnap a Bormustrán is. Mozi? Az is lesz. A Kicsinyítés című vígjáték kacagós-elgondolkodós kikapcsolódásnak ígérkezik.

Bál: Városi Diákbál
Mikor?: Január 12., péntek 18:45
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

Január 6-án leszedtük a karácsonyfákat, hivatalosan is vége az ünnepnek. Jöhet tehát a báli szezon! Fehérváron lassan hagyományosan az első ezek közül a Városi Diákbál, amit idén rendeznek meg negyedszer. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban a tradícióknak megfelelően lesz majd bálkirálynő- és bálkirály-választás, tombola, de nyilván a legtöbben a táncot várják. Erről idén a 21 gramm, a fantom zenekar és DJ Revolution gondoskodik majd. Egy évvel ezelőtt ilyen volt a buli:

Fehérváron túl: Vince-nap a Móri Borvidéken
Mikor?: Január 20., szombat 10:00-
Hol?: Mór

Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince. Itt most ne arra gondoljunk, hogy fényes emberek fognak kóvályogni az utcán, miközben valami borcunami árasztja el a házak alagsorát. A megfejtés sokkal prózaibb: az előbbi rigmus leginkább a borászok között terjedt el, akik Vince napján mindig aggódva figyelik az időjárást. Ha január 22-én napsütéses, kellemes idő van, akkor jó lesz a termés és persze a bor, ha viszont ködös, szürke idő van... Arról inkább ne is beszéljünk. A Vince-naphoz közeledve mindenki vésse az emlékezetébe és a telefonjába, hogy a Fehérvárhoz legközelebb eső borvidéken január 20-án egész napos Vince-napi programsorozat lesz, amit világi hiba lenne kihagyni. A hagyományoknak megfelelően lesz Vince-napi pincejárás, amit akár lovaskocsival is meg lehet ejteni, szőlőszentelés és erősen ajánlott helyben egy jó ebédet vagy vacsorát is elkölteni. A részletes programokért kattints ide.

Koncert: KFT
Mikor?: Január 12., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

A KFT idén már 37. születésnapját ünnepli, de még mindig aktuális. Persze, hiszen örüljön, aki tűélesen megérti Laár András ironikus, abszurd szövegeit. De az biztos, hogy ez a zenekar egyik titka. A legnagyobb slágereket mindenki kívülről tudja és együtt énekli majd a srácokkal, akik között még a '90-es évek végén, 2000-es évek elején a fehérvári Mohai Tamás is zenélt. 

Gasztro: III. Nagy Fehérvári Bormustra
Mikor?: Január 13., szombat 17:00
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

Pénteken este itt még bál lesz, szombaton azonban már az év első boros rendezvényét tartják a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Erre a rendezvényre lehetőleg senki ne autóval induljon el, hiszen Magyarország legjobb borait lehet majd a helyszínen végigkóstolni. Mindez a számok nyelvén: 12 borvidék 20 borászatának 100 borát lehet szagolgatni, ízlelgetni. Jegyek csak elővételben kaphatók, tehát akinek még nincs, az most induljon el beszerezni a belépőket, mert a terem befogadóképessége mindössze 350 fő. Beszámoló a tavalyi Bormustráról:

Vásárlás: Miénk itt az utca!
Mikor?: Január 13., szombat 10:00
Hol?: Távírda utca

Teljesen hivatalosan is átadták Fehérvár örök bevásárlóutcáját. Ezt pedig meg kell ünnepelni, lehetőleg minél előbb. Szombaton tíztől délig a kereskedők jelentős része hatalmas kedvezményekkel várja a vásárlókat, akik a pénzköltés mellett extra programokat is láthatnak: a Fal köznél egy jégszobrász készít két méter magas farsangi álarcot, a Band of Streets zenekar is járja majd instant koncertjével az utcát, de Zöld zenéit is meg lehet hallgatni a Kálmán udvarban, egészen délután kettőig. Részletes program az esemény Facebook oldalán.

Sport: Alba Fehérvár-Falco KC Szombathely
Mikor?: Január 12., péntek 18:00
Hol?: Alba Regia Sportcsarnok

Tavaly ismét magyar bajnok lett a székesfehérvári kosárcsapat. Az Alba Fehérvár a döntőben a szombathelyi Falcót győzte le, akik most az alapszakaszban látogatnak ismét a Gáz utcába. Mondanunk sem kell, hogy nagy meccs várható, annak ellenére, hogy ezt a szezont egyik csapat sem úgy kezdte, ahogy az előzőt befejezte. Az Alba az utóbbi hetekben azonban ismét tavalyi önmagát idéző formában van, a Falco pedig két győzelemmel lemaradva áll a Szolnok mögött a táblázat második helyén. Valami ilyesmivel tökéletesen elégedettek lennénk péntek este:

Mozi: Kicsinyítés
Mikor?: Január 11-től
Hol?: Cinema City Alba

A bolygó egyik legnagyobb problémája a túlnépesedés, lassan 8 milliárdan tapossuk a sárgolyót. Mi lehet a megoldás? Talán hagyjuk el a Földet és nézzük meg, mi újság a Marson? Dehogy! Zsugorítsuk le magunkat és nem lesz többet gond a hellyel, ráadásul még a pénzünk is a sokszorosát éri majd. Ezzel a szellemes felütéssel indul a Kicsinyítés című amerikai vígjáték. Az alapötlet nem új (Drágám, a kölykök összementek; Vérbeli hajsza), csak a motiváció változott: most éppen az emberiség túlélése a tét. A főszerepben Matt Damon, de a garancia arra, hogy 135 percnyi minőségi szórakozást kapunk a moziban, az a rendező-forgatókönyvíró, Alexander Payne (Utódok; Kerülőutak) és a már két Oscarral jutalmazott (Django elszabadul; Becstelen brigantyk) osztrák színész, Christoph Waltz lehetnek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek