2018. január 23. kedd Zelma
Menü

5 tipp a téli depresszió leküzdésére

5 tipp a téli depresszió leküzdésére
(Fotó: youtube.com)

A januári szürkeségben könnyen maga alá gyűrhet minket a lehangoltság. Ellentmondásos módon lehet, hogy semmi kedvünk kimozdulni, hát még sportolni, netán csinosan felöltözve színházba menni. Pedig az aktivitás észrevétlenül jókedvre hangol majd!

Még ha nehezedre esik is, ha megfogadod az alábbi öt jó tanácsot, felveheted a harcot az ünnepek utáni szürke hétköznapokban rád törő rosszkedvvel! Ne feledd, 7 hét múlva már tavasz lesz!

1. Ki a szabadba!

 (Fotó: nationaltrust.org.uk)
(Fotó: nationaltrust.org.uk)
img

Akinek kutyája vagy gyereke van, jól tudja: ha esik, ha fúj, egy kis séta minden nap elengedhetetlen. És miközben a család legizgágább tagjai kicsit kirohangálják magukat, a "sétáltatók" is felfrissülnek, kitisztulnak a gondolataik és észrevétlenül jobban érzik magukat a bőrükben. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy friss levegőre nem csak akkor van szükségünk, ha süt a nap! Sőt! Ha se kutyád, se gyereked, akkor se hanyagold el az élénkítő séták fontosságát. Keress magadnak egy motiváló célt, mondjuk a kedvenc kávézódat a belvárosban, és szedd a lábad! Meglátod, ha zord időben vágsz neki, még a kedvenc forró kávéd is jobban esik majd!

2. Fény, fény és fény!

 (Fotó: pinteres.com)
(Fotó: pinteres.com)
img

Ha nem is pont a képen látható módon, de mondanunk sem kell: használj ki minden pillanatot, amikor a természetes napfénnyel süttetheted magad. Akik nehezen viselik a fény hiányát télen, egy kis szoláriumozástól is simán jobban érezhetik magukat. Otthonunkban pedig ne becsüljük le a hangulatvilágítás fontosságát, és itt most nem a villódzó tévéképernyőre gondolok! Ne szedd le a karácsonyfát, élvezd még egy kicsit a belőle sugárzó meghittséget! Vagy ha a fenyőtől már búcsút vettél: aggasd ki a lakás különböző pontjaira az izzósorokat, és hagyd fenn az ablakvilágítást, és minden egyéb ünnepi dekorációt is.

3. Tervezd meg a nyaralásod!

 (Fotó: notyourninetofive.com)
(Fotó: notyourninetofive.com)
img

A január tipikusan az előfoglalási kedvezmények hónapja az utazási irodáknál. Szóval ha gondolatban már most megtervezed, melyik tengerparton is sütteted majd a hasadat a nyáron, vagy merre indulsz túrázni, nem csak feltöltődsz lelkileg, de még spórolsz is! Az utazási katalógusok böngészése mellett kiváló program lehet téli estéken az is, ha egy pohár bor mellett a barátokkal vagy családtagokkal átlapozzátok a tavaly nyárról készült képeket, és felelevenítitek a legjobb sztorikat.

4. Mozdulj!

 (Fotó: everydayhealth.com)
(Fotó: everydayhealth.com)
img

Akárki akármit mond az újévi fogadalmak hiábavalóságáról, a január igenis tök jó alkalom arra, hogy új életet kezdjünk! Ilyenkor aztán még bőven van idő nyárig, hogy szépen lefogyjunk, és mire lekerül a télikabát, jól meglepjük a környezetünket, micsoda bomba test rejtőzik alatta. A mozgás ráadásul - bár kicsit fárasztóbb módon - de tartósan megemeli az endorfinszintedet. Szóval ha egy dekát sem kell fogynod  - létezik egyáltalán, aki így érzi? -  akkor is megéri egy kicsit megmozgatni a tagjaidat.

 

5. Ha sötét, legyen még sötétebb!

 (Fotó: thisnerdinglife.com)
(Fotó: thisnerdinglife.com)
img

A sötétség sem mindig lehangoló. Személy szerint a kedvenc "sötét pillanataim" azok, amikor a moziban vagy a színházban lekapcsolják az összes világítást, és elfog az a kellemes borzongás, hogy végre kezdődik az előadás. Csinálj hát olyan dolgokat, amiket sötétben a legjobb! A tizennyolcas karikás részekhez nem adok tippeket, az magatoktól is menni fog. De vajon eszetekbe jutott-e már, hogy családi program gyanánt milyen poén ilyenkor télen elővenni egy régi diavetítőt, és feleleveníteni a régi kedvenc történeteinket? Gyerek sem kell hozzá, vannak ám felnőtteknek szóló diafilmek is!

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Lavinaveszély van Ausztriában!
  Lavinaveszély van Ausztriában!
 • Mindent a nyugdíjas szövetkezetekről - tájékoztató fórum lesz a Városházán
  Mindent a nyugdíjas szövetkezetekről - tájékoztató fórum lesz a Városházán
 • HÍRADÓ 1-kor 2018. január 23.
  HÍRADÓ 1-kor 2018. január 23.
 • A méhnyakrák megelőzhető - figyelemfelhívó program a Fehér Palotában
  A méhnyakrák megelőzhető - figyelemfelhívó program a Fehér Palotában
 • Apaklub nem csak apáknak
  Apaklub nem csak apáknak
 • Kósa: a megyei jogú városok fejlesztése a vidéki Magyarország programja
  Kósa: a megyei jogú városok fejlesztése a vidéki Magyarország programja
 • Farsangi bál? Legyen trendi a körmöd!
  Farsangi bál? Legyen trendi a körmöd!
 • Kiéheztetnék Észak-Koreát a szövetségesek
  Kiéheztetnék Észak-Koreát a szövetségesek
 • Márciustól kerülnek forgalomba az új ezer forintos bankjegyek
  Márciustól kerülnek forgalomba az új ezer forintos bankjegyek
 • Csökkent a hiány és az államadósság is
  Csökkent a hiány és az államadósság is
 • Szünetel a tanítás a rendkívüli hideg miatt több oroszországi régióban
  Szünetel a tanítás a rendkívüli hideg miatt több oroszországi régióban
 • Busszal érkezett a csempészcigi
  Busszal érkezett a csempészcigi
 • Lecsapna az Alitalia maradványaira a Wizz Air
  Lecsapna az Alitalia maradványaira a Wizz Air