6 évnél régebbi cikk

Visszaélnek az Ikarus névvel?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tar Károly
Visszaélnek az Ikarus névvel?

Mint arról korábban beszámoltunk, elkezdődött a buszok sorozatgyártása a székesfehérvári Ikarusban. A cég a honvédség megrendelésének teljesítésén dolgozik. Ezzel párhuzamosan Budapesten csuklós buszokat készít az Ikarus Egyedi Kft. A fővárosi céggel jogosulatlan névhasználat miatt perben áll Széles Gábor fehérvári vállalatcsoportja.

Lapértesülések szerint Budapesten az Ikarus Egyedi Kft-nél a BKV számára gyártanak metró pótlókat, de a most elkészült két csuklós buszt szerelésre visszaküldték a gyárba. Széles Gábor vállalatcsoportja ezzel a céggel perben áll, jogosulatlan névhasználat miatt.

Széles Gábor ennek kapcsán a napokban a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, az Ikarus Egyedi Kft. a név használatára nem jogosult. 2006-ban a Széles Gábor többségi tulajdonában álló vállalatcsoport visszavásárolta az IKARUS autóbuszgyártást az olasz-spanyol-francia tulajdonú IRISBUS-IVECO vállalatcsoporttól. A cég azonban akkor még megtartotta az IKARUS csoport egy kisebb, budapesti gyárát, az Ikarus Egyedi Autóbuszgyárat. A visszavásárlással párhuzamosan licencszerződést is kötöttek a márkanévről, mely a székesfehérvári vállalatcsoport kizárólagos tulajdona. Ebben az is szerepel, hogy a fővárosi gyár csak 10 éven át használhatja az Ikarus nevet és ez idő alatt nem adhatja tovább senkinek. A bírósági eljárás tavaly kezdődött és várhatóan márciusban elsőfokú ítélet is lesz. Széles Gábor ezt követően polgári pert is indít a jogosulatlan névhasználat miatt elszenvedett károk megtérítésére az Ikarus Egyedi Kft.-vel szemben.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek