6 évnél régebbi cikk

Kóstold meg a perui földicseresznyét! Nem fogsz csalódni!
·GasztroBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Kóstold meg a perui földicseresznyét! Nem fogsz csalódni!
·GasztroBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined

A perui földicseresznyét fogyaszthatjuk nyersen, készíthetünk belőle lekvárt, befőttet, szörpöt, csatnyit, zselét, alkotóeleme lehet édes vagy sós salátáknak, desszerteknek, vagy akár csokoládéba is mártogathatjuk. Érdekelnek a receptek is? Akkor olvass tovább!

A múltkor már említettem, hogy a perui földicseresznye (aminek számos elnevezése ismert, például inka bogyó, poha, fizálisz, fokföldi egres, ananászcseresznye…) igazi szupertápláléknak számít.

Beltartalmi értékei igencsak figyelemre méltóak: található benne almasav, citromsav, flavonoidok, fizalin (ami a sejtek allergiaérzékenységét csökkenti), fitoszterolok (növényi eredetű, a koleszterolhoz hasonló szerkezetű, gátolja a koleszterin felszívódását, így csökkenti a vér koleszterin szintjét), foszfortartalma pedig a dióval, mandulával vetekszik.

C-vitamin tartalma duplája a citroménak, így segíti az immunrendszer működését, hozzájárul a normál idegrendszeri és pszichés folyamatokhoz. Enyhíti a fáradtságot, kimerültséget. A kollagén képződéséhez is szükség van C-vitaminra, így jól tesszük, ha C-vitaminban gazdag növényeket fogyasztunk, ha azt akarjuk, hogy csontjaink, bőrünk, ínyünk, fogaink, és a porcok is meg tudjanak újulni.

Az inka bogyónak jelentős az A és E vitamin mértéke is. Az A-vitamin támogatja a látást, részt vesz a sejtdifferenciálódási folyamatokban, és hatásos a bőr és a nyálkahártya kiszáradása ellen is. Fehérjetartalma igen magas (14%-os), s rostban is nagyon gazdag (22,5 %).

A népgyógyászatban használták asztma, hepatitis, krónikus bőrgyulladás, reuma, malária kezelésére is. Hatásos lehet prosztata problémák esetén, enyhíti a torokfájást, csökkenti a belső szervek túlműködését, akadályozza a vesekő-képződést, hatással van a lép, a tüdő, a hasnyálmirigy működésére is.

A perui földicseresznye gyümölcse sárga, gömbölyű, két centiméteres bogyó, amit a megmaradó, megérve szalmasárga, felfúvódott csésze vesz körül. A sima, vékony, szilárd, áttetsző héj alatt a bő levű, narancssárgás terméshúsban számos nagyon kicsi, lapos, sárga mag ül.

Az érett termés édes vagy édeskésen savanyú, zamatos; leginkább az ananász és a szamóca ízei keverednek benne. (Bár mindenki másként határozza meg az ízét a már ismert gyümölcsök alapján.) Sokak szerint ez az egyik legfinomabb nálunk is termő trópusi növény. (Például Vasi Szabó János is így véli, aki legutóbb bemutatta Olvasóimnak, hogy milyen termést szüretelt legutóbb birtokán.)

A vitaminban gazdag bogyókat a csésze eltávolítása után a magokkal együtt nyersen fogyaszthatjuk el, vagy lekvárnak, zselének is feldolgozhatjuk, illetve italokba is tehetjük (nyugaton drága koktélok díszítésére használják).

A kompót elkészítéséhez 400 gr földicseresznyére lesz szükségünk, amit megmosás után szurkáljunk meg, hogy ne durranjon szét főzés közben. Forraljunk fel 125 ml fehérbort, ugyanennyi vizet és 100 gr cukrot, tegyük bele a gyümölcsöt, s takaréklángon 10 percig rotyogtassuk. Nagyon finom desszert lesz a végeredmény, amelyet önmagában is megízlelhetünk, de akár palacsintába is tekerhetünk.

Ha pürére vágyunk, akkor 20 dkg bogyót pépesítsünk össze, adjunk hozzá 30 dkg cukrot és 3 evőkanál narancslikőrt, majd tegyük hűtőbe, míg összeérnek az ízek. Felhasználhatjuk süteményekhez vagy fagylaltokhoz ezt a finomságot, vagy akár önmagában is fogyasztható.

 E gyümölcsöt én kimondottan szeretem túróval keverve. Az egyik fehérvári étteremben a vaníliasodóval leöntött túrós palacsintát díszítik vele mindig, amit nagyon jó íz-kombinációnak tartok. Innen jött az ötlet, hogy a zsírszegény túrót, a natúr joghurtot összekeverjem, édesítsem, majd e bogyó összevágott darabjaival dúsítsam. Mennyei csemege!

Jó minőségű csokoládéba mártogatva is igazi ínyencségnek számít! Ha ilyen édességre vágyunk, akkor mossunk meg 20-30 szem gyümölcsöt, töröljük szárazra, szúrjuk fel egy díszpálcára (vagy fogpiszkálóra). Olvasszuk fel az étcsokoládét, mártogassuk bele a bogyókat, majd forgassuk meg olyan durvára őrölt mandulába, amelyet korábban megpirítottunk egy serpenyőben. Tegyük hűtőszekrénybe, és hűtsük pár órán át – fogyasztásig.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek