6 évnél régebbi cikk

Eláraszthatják Fehérvárt is a robotok
·Hírek·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaEláraszthatják Fehérvárt is a robotok
·Hírek·Utolsó frissítés: undefined

Magyarországon egy év alatt tizenhárom százalékkal nőtt a gyárakban az ipari robotok száma. Fejérben több gyárban, sőt már patikákban is használják a robotikát.

Egy év alatt tizenhárom százalékkal nőtt a Magyarországon üzemben lévő ipari robotok száma. A Nemzetközi Robotikai Szövetség további felfutásra számít - írta hétfői számában a Világgazdaság. A napilap cikke szerint nagyjából ötezer-négyszáz robotot használtak ipari célra 2016-ban Magyarországon, ez tizenhárom százalékkal több, mint egy évvel korábban. Fejér megyében, sőt Fehérváron is több cég gyárában használja már a robotokat. Egy kőszárhegyi fröccsöntő üzem támogatásnak köszönhetően jelentős kapacitásbővítést tervez. Klér Zoltán pénzügyi vezető elmondta, több robotot terveznek vásárolni a hatékonyságjavítás érdekében:

A fejlesztésünk második nagy iránya a minőség- és hatékonyság javítás, aminek keretein belül technológiai eszközöket, robotokat, szárítókat, fűtésvezérlőket, szerszámtemperálókat szerzünk be, illetve vannak informatikai fejlesztéseink is.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség pozitívan értékeli a magyar robotizációs folyamatokat. A nemzetközi szervezet a 2017 és 2020 közötti időszakban elsősorban az eladások emelkedését várja az autóipari és kapacitásbővítő beruházásoknak köszönhetően. Laufer Tamás az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője szerint is további emelkedés várható, munkahelyek szűnhetnek meg, illetve képződhetnek a jövőben:

Egy ilyen üzem, ahol csak robotok vannak és az irányításukat emberek végzik, sokkal többet tud gyártani, sokkal kevesebb embert igényel, viszont annak a kevés embernek sokkal nagyobb szaktudással kell rendelkeznie. A jövő az, hogy az embereknek ilyen képességekkel kell rendelkezniük. Ez nem is annyira a jövő, inkább már a jelen.

Laufer Tamás hozzátette: a következő két éven belül csak Székesfehérváron százötven milliárd forintos beruházást végez a négy legnagyobb multinacionális cég. Ezek a cégek, illetve gyárak jelentősen növelni fogják a termelékenységüket. Ennek érdekében drága robotsorokat fognak vásárolni. Szükségük lesz technológusokra és mérnökökre, több ezer olyan emberre akik programozzák, javítják a robotokat. Őket meg kell találni és át kell képezni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek