6 évnél régebbi cikk

Nemzetközi bűnszervezet tagjaira csaptak le Fehérváron is - eddig csak hitted, hogy nincs génmódosított szója nálunk!
Nemzetközi bűnszervezet tagjaira csaptak le Fehérváron is - eddig csak hitted, hogy nincs génmódosított szója nálunk!

Génmódosított szójával kereskedő cégláncolatot számoltak fel a NAV közép-dunántúli nyomozói. A hatmilliárd forint kárt okozó bűnszervezet Szlovéniából Magyarországra és Dániába szállította az árut, a felvásárlók között székesfehérvári cég is van.

A NAV szakemberei Magyarországon egyszerre 162 helyszínen dolgoztak, a hazai akcióval párhuzamosan pedig Dániában, Szlovéniában és Szlovákiában is lecsaptak a bűnszervezet tagjaira. Az akciót az Eurojust és az Europol is támogatta, és a hágai műveleti központban hangolták össze a tagországok eljárásait.

A nemzetközi bűnszervezet a génmódosított szóját Szlovéniából szerezte be, és szlovák, cseh, lengyel „bukó cégeken” pörgette át. Volt olyan cég, amelyik nyújtott be áfabevallást, ami azonban nem fedte a valóságot. A szóját, a sor végén, székesfehérvári társaságok vásárolták fel, majd a be nem fizetett áfát levonták a fizetendő adóból, sőt jogtalanul vissza is igényelték. Az egymásra épülő cégláncolatok tagjai több mint hatmilliárd forinttal károsították meg a magyar államot. Az egyik cégcsoport Dániában, ugyanezzel a módszerrel 14,6 millió euró kárt okozott.

A NÉBIH szakemberei egy Fejér megyei raktárban árueredet-vizsgálatot indítottak és 123 tonna árut zároltak. A helyszíni mintavétel laboreredményei arra utalnak, hogy a zárolt termék génmódosított. A NAV munkatársai gépjárműveket, készpénzt foglaltak le, bankszámlákat, ingatlanokat zároltak összesen mintegy 1,9 milliárd forint értékben. Jász-Nagykun-Szolnok megyében további 24,5 millió forint értékben zároltak árukészletet és gépjárműveket. A szlovén hatóságok hat helyszínen 100 ezer eurót, a dán hatóságok pedig 13 helyszínen 470 ezer eurót foglaltak le. 

Az akcióban mintegy 300 pénzügyi nyomozó, 30 revizor, 81 pénzügyőr, valamint informatikai és pénzmosás elleni szakemberek és a Merkur Bevetési Egység is részt vett. A nyomozást – a Fejér Megyei Főügyészség felügyelete mellett – a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytatja bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. 5 gyanúsított előzetes letartóztatását a Székesfehérvári Járásbíróság elrendelte. A büntetés akár húsz év szabadságvesztés is lehet.
(forrás: NAV)

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek