6 évnél régebbi cikk

Fehérvári fiatalok sikere az országos cukrászversenyen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Damniczky Balázs facebook oldala
Fehérvári fiatalok sikere az országos cukrászversenyen

Bronzérmet szerzett két székesfehérvári fiatal, Stefanovics Dóra és Krainhoffer Máté az országos Pataki János Emlékversenyen Budapesten. A cukrász artisztikai megmérettetés a fiatal generáció egyik jelentős kiugrási lehetősége.

Két székesfehérvári fiatal alkotása nyerte el a harmadik helyezést a Budapesten rendezett Pataki János Emlékversenyen. A cukrász ipartestület 2014-ben elhunyt elnökének tiszteletére 2016. óta rendezik meg ezt a megmérettetést, melynek célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a nyilvánossággal a cukrászművészet újdonságait, és megmutatkozási lehetőséget nyújtson, lendületet adjon a legfiatalabb cukrász generációnak.

Ennek megfelelően a versenyen nem csak felnőttek, hanem cukrász tanulók is részt vehetnek. A dísztorta és cukrászat artisztikai versenyt a HUNGEXPO-n rendezték meg a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA Szakkiállítás keretein belül. A cukrászat.net előrejelzései szerint  több mint húszezer látogatót várnak a február 7 és 9. között zajló eseményre, a kiállított versenymunkákat tehát nem kis közönség előtt lehet közszemlére tenni. Stefanovics Dóra és Krainhoffer Máté - tehetséges fehérvári ifjú cukrászok - mindketten a Damniczki Cukrászda gyakornokai, és a Deák Ferenc Vendéglátóipari Szakközépiskola növendékei. Karamell artisztikájukkal a bronzérmet nyerték el a 2018-as próbatételen február 7-én, Ohr Lajos felkészítése mellett.

 "Minden évben indítunk fiatalokat különböző versenyeken. Dóra és Máté közel negyven induló között szerezte meg most a bronzérmet.  --büszkélkedett Damniczki Balázs.  - Fontosnak tartjuk, hogy ilyen módon is motiváljuk őket és megtapasztalják ezeket a próbatételeket is."

Megpróbáltatásokból pedig, mint kiderült, nem is volt hiány ez alkalommal sem. Mint Mátétól megtudtuk, a zsűrizés előtti utolsó percekben kellett egy váratlan malőrön felülkerekednie:

"Esténként több órát gyakoroltunk a versenyt megelőző héten. Egy izomat nevű anyagból dolgoztunk, azt megmelegítettük, formáztuk, nyújtottuk. Az én munkám három karamell lapból és a tetején egy fekete violinkulcsból állt. A helyszínen volt rá másfél óránk, hogy elkészítsük, reggel fél nyolctól kilencig. Ám az utolsó pillanatban, háromnegyed kilenckor összetört az egész művem, amikor a hideg kocsiból bevittük a meleg helyiségbe. Nem volt mit tenni, improvizálni kellett. Volt egy pót-karamell-lapom, egy pót-violinkulcs, így végül sikerült a kompozíciót összeállítani, az előírt hatvan centis magassággal."

A cukrászati kompozíciók egyébként nem csak esztétikailag látványosak, hanem finomak is. Sőt, az alapanyaguk még cukorbetegek számára is ajánlott. Máté elárulta, már készül is a következő megmérettetésre: Tatán a Farsang Kupán indul február végén.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek