6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: ByeAlex, Al Ghaoui Hesna és Paraba Farsang
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Paraba
Fehérvári programok a hétvégére: ByeAlex, Al Ghaoui Hesna és Paraba Farsang

Legyen szó fékevesztett buliról (Paraba Farsang), egy jó koncertről (ByeAlex és a Slepp), egy komoly előadásról (Al Ghaoui Hesna: Életbátorság - Honnan merítsünk erőt a nehéz helyzetekben?) vagy szerelmesfilmekről (Testről és lélekről; A szabadság ötven árnyalata), ez megint nem az unatkozó emberek hétvégéje lesz. Ha időd és pénztárcád engedi, ne hagyd ki a budapesti Mangalica Fesztivált sem.

Koncert: ByeAlex és a Slepp
Mikor?: Február 9., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

A Menned kéne több mint két hete a magyar Youtube legfelkapottabb videói között szerepel, a cikk írásának pillanatában éppen a 23. helyen tanyázik. A dal a ByeAlexre jellemző nem túlbonyolított dallamvilággal és a hozzá passzoló egyszerű, de azonnal dúdolható, teljesen hétköznapinak ható szöveggel operál. A dolog olyannyira működik, hogy már átlépte az 1 milliós össznézőszámot is a videómegosztón. Hogy mindez milyen élőben, az péntek este a Petőfi Kultúrtanszéken derül majd ki, ahol először lép fel az 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál egykori 10. helyezettje.

Előadás: Al Ghaoui Hesna: Életbátorság  - Honnan merítsünk erőt a nehéz helyzetekben?
Mikor?: Február 9., péntek 19:00-21:00
Hol?: Fejér Megyei Művelődési Központ

Mi visz arra egy meglehetősen apró nőt, hogy a világ legveszélyesebb helyeiről tudósítson? És hogy lehet az, hogy nem fél? Vagy mégis, csak jól titkolja? Al Ghaoui Hesna új könyve tavaly ősszel jelent meg Félj bátran címmel. A televíziós újságíró saját életéből és tapasztalataiból kiindulva eredt a félelem nyomába, és meglepő követeztetésre jutott: ez az érzés egyfajta üzemanyagként szolgál az életben, mely a legjobb és a legrosszabb oldalunkat egyaránt kihozhatja belőlünk. Persze nem kell ahhoz Afganisztánból tudósítani, hogy az ember szembesüljön a félelemmel. Akár egy teljesen kockázatmentes péntek is lehet félelmetes. Mégis, hogyan hozhatjuk ki ebből a maximumot? Hesna péntek esti két órás elődásából ez is kiderül.

Mozi: Testről és lélekről
Mikor?: Február 10., szombat 20:00
Hol?: Barátság Mozi

Zsinórban a harmadik magyar film lehet a Testről és lélekről, ami Oscar-díjat nyer. Január végén írtunk arról, hogy Enyedi Ildikó filmjét is jelölte a legjobb külföldi film kategóriában a díjra az Amerikai Filmakadémia. A roppant különös hangulatú szerelmi történet az egyik legeredetibb kísérlet arra, hogy megfogalmazza: mit is jelent az, amikor két ember egymás lelki társa? A Testről és lélekről két órás utazás egy magyar vágóhíd dolgozói közé, akik közül kettőről egy banális véletlen folytán kiderül: valami teljesen szokatlan dolog köti össze őket. Szerelem úgy, ahogy még sosem láttad, olykor már csak a helyszínből fakadóan is rengeteg vérrel. A Barátság Mozi a február 10-i, szombati előadáson kívül még háromszor vetíti ebben a hónapban a filmet: legközelebb február 13-án 18 órakor, 19-én 20 órakor, végül pedig 27-én 18 órakor. 

Buli: Paraba Farsang
Mikor?: Február 10., szombat 21:00-
Hol?: Paraba

Micsoda buli már az, aminek még saját himnusza is van? Nyilván az egyik legjobb! A Paraba Farsangot még négy évvel ezelőtt zenésítette meg Paraba Maszkara címmel NandeyBor & Ubigee és egészen biztosak lehetünk abban, hogy ezt is lenyomja majd a dj most szombaton, az idei jelmezbál alkalmával. Ha csak egy farsangi buli lesz idén, amire beöltözöl, ez legyen az. Jelmez nélkül itt senki vagy, legyél őrült, engedd el a fantáziádat végül pedig táncolj az asztalon. Lesz rá okod, nem is egy, este kilenctől hajnalig. 

Fehérváron túl: XI. Mangalica Fesztivál
Mikor?: Február 9-11., péntek-vasárnap
Hol?: Szabadság tér, Budapest

A magyar ember valamiért végzetesen vonzódik a sertéshez. Ha pedig mangalica, akkor mindez még egy évi több állomásos fesztivál képében manifesztálódik. Ezen a hétvégén Budapesten rendezik meg a XI. Mangalica Fesztivált, ami országosan immár a 33. lesz. Bár a korábbi fővárosi helyszín (Vajdahunyad vára) lényegesen hangulatosabb volt, a mostani (Szabadság tér) nagyobb teret ad az állatok és leginkább a belőlük készült termékek rajongóinak. A program alapján a csúcspont mindenképpen Rubint Réka vasárnap déli fellépése lesz. Ehhez csak egy örök klasszikust tudunk idézni: és ezt így hogy?

Mozi: A szabadság ötven árnyalata
Mikor?: Február 8-tól
Hol?: Cinema City Alba

Néhány éve megszokhattuk már: ha Valentin nap, akkor valaminek az ötven árnyalata. Idén ez a szabadságé lesz, és egyben a befejező része is a nagysikerű könyvsorozat alapján készült filmeknek. A BDSM-et tulajdonképpen mainstreammé és hétköznapivá tevő 21. századi szerelmi történet utolsó része az előzőekhez hasonlóan izzó piros 18-as karikával kerül a mozikba, és már az előzetesben felvillanó meztelen hátak és egyéb csupasz testrészek kapcsán kitalálhatjuk, hogy miért. A történet szerint Christian Grey (Jamie Dornan) és Anastasia Steele (Dakota Johnson) örökre összekötötték az életüket, és a dollármilliárdos fiatal házaspárok idilli életét tengetik. Csakhogy ez nem olyan egyszerű: mindenkinek van egy kis múltja, ami néha azért visszaköszön. És persze sosem a legjobbkor...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek