6 évnél régebbi cikk

Ha eleget mozgunk, belefér a csoki is - Rusznák Reni aquafitness edzővel beszélgettünk
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Ha eleget mozgunk, belefér a csoki is - Rusznák Reni aquafitness edzővel beszélgettünk

Tizennyolc éve tartanak már aquafitness órákat a fehérvári uszodában, az utóbbi tíz évben Rusznák Reni motiválja a vízben való mozgásra az órák résztvevőit. Hol a vízben, hol a medence partján fel-alá járva, ha ünnep van, akkor alkalomhoz illő öltözékben, mondjuk Mikulás-sapkában hozza hangulatba a társaságot.

Akad köztük, aki már régebben van itt, mint Reni, és sokan olyanok, akik tíz éve vele tartanak. Nem csak a tornákon, hanem fellépnek együtt például a sportmajálison, ahol a színpadon együtt mutatják be az aquafitness gyakorlatok koreográfiáit.
„Felvarázsoljuk a medencét a színpadra. De egyébként a várandós tornáim résztvevőivel is tervezek majd egy kis bemutatót az idei majálison – fogalmazott Reni. – Egészségnapokon is részt szoktunk venni, különféle alkalmakkor pedig bulis órákat tartunk, vicces kiegészítőkkel. Most a szülinapi programsorozat keretein belül közösen étterembe is készülünk a tanítványaimmal.”

Reni egyénisége tényleg motiváló és magával ragadó, nem véletlen, hogy összetartó kis csapatot tudott maga köré gyűjteni, ahol természetesen az új tagokat is mindig szívesen látják. Becsöppentem közéjük én is egy aquajogging órára - ahol rendesen meglepődtem. Sosem gondoltam volna, hogy szaladgálni és szökdelni fogok egyszer az úszómedencében. És azt sem, hogy ekkora fizikai munka a vízben való tornázás. A derekunkra erősített szivacs-övnek köszönhetően a mély vízben is a felszínen maradtunk, és nem ám egy helyben állva lengettük a kezünket lábunkat, hanem egyik hosszt a másik után tettük meg, különféle ugró és futó lépésekkel, karmozgással kísérve. Ami legjobban esett benne, hogy miközben minden izmomat éreztem dolgozni, mégsem volt kellemetlen fájdalom, terhelés a térdemen, vagy akár a csuklómon. (Ellentétben azzal, amikor egy szárazföldi torna során négykézláb állva emelgetem a lábaimat a hatékony popsiformálás érdekében…)

„Mindez a víz áldásos hatásának köszönhető. – magyarázza Reni. – Bármilyen mozgást is végzünk a vízben, az nagyon egészséges és kímélő. Én egyébként sem vagyok izomláz párti, szerintem egy hatékony edzésnek ez nem szükségszerű velejárója. A víz mozgás közben rögtön masszírozza is a testünket, ezzel a kis nyomással enyhül, vagy nem is alakul ki az izomláz. Sokak számára ez is fontos tényező abban, hogy ezt a szabadidős mozgásformát válasszák. Sportsérülések után is nagy segítség lehet, hogy hamarabb visszaszerezzék az állóképességüket.”

Nagyon népszerűek a kis vízben végzett tornák is Fehérváron, vagyis az aquagimnasztika. Ez az, amit a wellness központokban vagy a szállodák vendégeinek is tartanak, csak itt húsz perc helyett egy egész órás edzésen vehetünk részt.

„Ha sok új vendég van, akkor a parton állva mutatom be precízen a gyakorlatokat, hogy mindenki jól láthasson és követhessen, én pedig javítsam őket, ha kell. De ha már mindenki jól ismeri a feladatokat és fél szavakból, mozdulatokból is ért, akkor bemegyek én is közéjük. Ilyenkor újra rájövök, még mindig mennyire jó is ez a sport!” – mondja csillogó szemmel.

Renivel nem csak az uszodában találkozhatunk, Megyeház utcai tornatermében várandós tornákat és szülés utáni regeneráló tornát is tart rendszeresen. Tíz éve űzi hivatásszerűen a mozgást, és természetesen a mindennapokban is hűen képviseli az elveit: rengeteget sétál, gyalog jár dolgozni, aktív életvitelt folytat. Szívesen indul kisebb túrákra, városnéző kirándulásokra is. Mivel az állatokat is nagyon szereti, évente néhány alkalommal jótékonysági órákat tart a HEROSZ Állatotthon javára, ilyenkor a teljes bevételét nekik ajánlja fel, és részt vesz nyílt napjaikon, különféle programjaikon.

Amikor meghallottam, hogy eredetileg turizmus-vendéglátás szakon végzett közgazdászként, nem tudtam magamban tartani a kérdést: nem gondolt-e arra, hogy világot lát a tudásával? Hiszen a vízitorna nagyon népszerű külföldön, például a tengerparti szállodák vendégeik között is. „Sosem akartam külföldre menni, a magánéletben akadtak is nézeteltéréseim amiatt, hogy maradni akartam. Székesfehérváron születtem, mindig is itt éltem. És mindazt a tudást, amit megszereztem, az én városom életébe szeretném beleinvesztálni. A turizmus területén végzett tanulmányaimat sem szeretném veszni hagyni, hiszem, hogy még fogom tudni kamatoztatni.”

Jelenleg azonban, hosszú évek munkájának köszönhetően, főállásban abból élhet, amit ennyire szeret: a mozgásból, és abból, hogy a sportos élet szeretetét minél többeknek átadja.

Ami a táplálkozást illeti, azt vallja: odafigyeléssel és mértékkel mindent szabad. Aki eleget mozog, az jó formában maradhat, amennyiben odafigyel a kalóriabevitelre. „Jómagam tulajdonképpen sosem diétáztam, nem kellett soha speciális étrendet tartanom. De tavaly decemberben szerettem volna próbára tenni magam, és kicsit másoknak is példát mutatni. December elejétől január első hetéig diétáztam, kivéve karácsony három napját. Belefért néha egy kis csoki vagy hamburger is, változatosan étkeztem, de sokkal kevesebb kalóriát vittem be. Ezzel három kilótól sikerült megszabadulnom. Arra igyekszem felhívni a figyelmet, hogy nem csak lefogyni kell, az igazán nagy munka megtartani. Azt becsülöm igazán, aki hosszú éveken át képes megtartani az eredményeit, akár még egy betegség ellenére is. Az igazán nagy teljesítmény.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek