6 évnél régebbi cikk

A Fejér megyei tűzifahirdetések többségét is töröltette a Nébih a Jófogásról
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
A Fejér megyei tűzifahirdetések többségét is töröltette a Nébih a Jófogásról

A tél véghajrájára ráhajrázott a tél is, így nem ritka, hogy a tüzelőkészletet fel kell tölteni. Vigyázzunk azonban honnan rendelünk, és ne gondoljuk, hogy azért, mert Fejér megyei a hirdető, még ne akarná megvágni a földijét.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan ellenőrzi az online tűzifahirdetéseket is, ugyanis itt a legnehezebb azonosítani a hirdető személyét és a hirdetés valóságtartalmát, így a vásárlók jogos panaszának érvényesítése akadályokba ütközhet. A próbavásárlások során tehát elsősorban a hirdetők azonosíthatóságára és a hirdetések valóságtartalmára fókuszáltak, az eredmény pedig elég sokatmondó: az ellenőrzött hirdetések 70%-át kellett töröltetni országosan, de a megyénkben sem volt jobb a helyzet.

„A feljegyzések többségéből ugyan nem derül ki, hogy a hirdető melyik megyében végzi a tevékenységét, de összesen hét olyan hirdetést találtunk, amely konkrétan Fejér megyéhez köthető, ezek közül két hirdetés a jogszabályi előírásoknak megfelelő volt, a fennmaradó öt hirdetést eltávolíttattuk az oldalról.” – közölte a Nébih kérdésünkre.

Vagyis hétből ötnél nem volt kerek a történet, ami igen sokatmondó szám, főleg annak tükrében, hogy a Nébih hivatalos közleményében így fogalmaz a törlésekkel kapcsolatban:

„A magas arány arra enged következtetni, hogy jelenleg az internetes hirdetések jelentős részében a megvételre kínált tűzifa vélhetően illegális eredetű vagy a hirdetők jogszerűtlen módszerekkel, a vásárlók megkárosításával igyekeznek azt értékesíteni.”

Bár a visszaélések elkerülése érdekében a jövőben is rendszeresen ellenőrzik az elektronikus és írott formában megjelenő hirdetéseket, és ahogy fogalmaznak: a kisebb mulasztások esetében ezután is ésszerű toleranciát tanúsítanak, ám a súlyosabb jogsértések azonban – a hirdetések törlésén túl – komolyabb szankciókat érvényesítenek, azért nekünk sem árt körültekintően eljárnunk, ha tűzifát rendelünk.

A következő tippeket javasolja a Nébih, hogy elkerüljük a tűzifával csalókat:

  • Figyeljük a hirdetésekben, hogy a hirdető az EUTR (Nébih hatósági nyilvántartás szám) technikai azonosító számát, vagy erdőgazdálkodói kódját feltüntette-e.
  • Ha szerepel ezek valamelyike, a megrendelés során mindenképpen jelezzük, hogy csak olyan tűzifa-szállítmányt vagyunk hajlandóak átvenni, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít, illetve ad át szállításra!
  • Mindig kérjünk számlát vagy nyugtát, továbbá a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót!
  • A tűzifa átvételekor ellenőrizzük, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja vagy EUTR technikai azonosítószáma, adószáma, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma fel van-e tüntetve!
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek