6 évnél régebbi cikk

A film, amiért macskaköveket festettek Fehérvár utcájára - így nézett ki a város a 60-as években
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
A film, amiért macskaköveket festettek Fehérvár utcájára - így nézett ki a város a 60-as években

A napokban került fel részlet a Youtube-ra a Katonazene című filmből, melynek jelentős részét Székesfehérváron forgatták a hatvanas évek elején.

Székesfehérvár hangulata, utcái, szépsége nemcsak mostanában mozgatta, mozgatja meg a filmesek fantáziáját, és nem csupán az elmúlt néhány évben forgatott 10+1 filmben használták ki adottságait, hanem néhány évtizeddel korábban is szívesen keltették életre a történeteket a királyok városában. 

A legendárium szerint az 1961-ben bemutatott Katonazene forgatásának nyomait viselte még a nyolcvanas években is a székesfehérvári Jókai utca, ugyanis a film egyes jeleneteihez macskaköveket festettek fel az aszfaltra. A Youtube-ra most felkerült részletben ugyan ezt nem sikerült felfedezni, de a Liszt Ferenc utca a Városi Takarékpénztárral és a Schwarcz Ruhaházzal többször is látható, mint ahogy a Lépcső utca, az Arany János utca és a Bazilika valamint a belváros több pontja is feltűnik az ötperces videóban.

Egyébként az Osztrák–Magyar Monarchia idején játszódó magyar filmdráma egészében is megtekinthető, elérhető a videómegosztó oldalon. A hétvégére ígért fogvacogtató idő pedig éppen ideális lehet arra, hogy megnézzük a látványos jelenetekben bővelkedő, Székesfehérváron forgatott filmet, amelyet Bródy Sándor Kaál Samu című novellája alapján olyan filmes szakemberek, mint Bacsó Péter és Marton Endre varázsoltak a vászonra.

A történet maga is érdekes, ahogy egy nézői vélemény frappánsan összefoglalja: látványos történelmi panoráma a 19. század legvégéről, a klasszikus dzsentrivilágról, a rangot igen, de pénzt nem öröklő hozományvadász, bokacsattogtató, de a harctól és vértől félő snájdig huszárfőhadnagyok aranykoráról. Kimondottan jó film!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek