6 évnél régebbi cikk

Az Északi-sarkon melegebb van, mint Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotójaAz Északi-sarkon melegebb van, mint Székesfehérváron

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki előrejelzése szerint a héten az Északi-sarkon melegebb lesz, mint Magyarországon, így Székesfehérváron. Ja, persze! - gondolnánk. Pedig tényleg igaz. A valóság az, hogy jelen pillanatban az Északi-sark közelében jóval melegebb van, mint Európa nagy részében.

Ez az első hallásra hihetetlennek tűnő furcsaság egy speciális légköri helyzet eredményeképpen állhat elő a következő napokban. Északkelet-Európában egy masszív magasnyomású képződmény - hétköznapi nevén anticiklon - épült ki, amely tulajdonképpen megfordítja az áramlást a kontinens nagy részén. A jól megszokott nyugatias áramlás helyett az anticiklon déli peremén keletről fog fújni a szél, amely fagyos levegőt hoz hozzánk, egyenesen Oroszországból, szeretettel.

Ugyanakkor az anticiklontól nyugatra, északnyugatra, egészen az Északi-sarkig felhatol az enyhe, szubtrópusi légtömeg, hatalmas anomáliát (átlagostól való eltérést) okozva a térségben. Ily módon fordulhat elő, hogy szombat este a Norvégia legészakibb pontjától még ezer kilométerrel "feljebb" található Spitzbergákon fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, míg Észak-Magyarországon már mínusz tíz fok alá is be fog nézni. Brutál, nemde?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki előrejelzése:

Persze a kíváncsiságom nem hagyott nyugodni, így mondom csak utánalesek én is ennek a szokatlan légköri képződménynek. Kezdésnek az accuweather honlapján megnéztem az Országos Meteorológiai Szolgálat által jelzett szigetcsoport időjárását, amely láthatóan az Északi-sark közelében található. Láss csodát: a Spitzbergák szigetcsoportnál jelen pillanatban plusz négy fok az átlaghőmérséklet, míg hazánkban, teszem azt Székesfehérváron mínusz hatot mutat a hőmérő. Ez valami hihetetlen. Nagyon úgy néz ki, hogy 2018 februárja is bekerül az időjárási nagykönyvekbe.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek