6 évnél régebbi cikk

Mit tehetek én, hogy egy kicsit jobb legyen? - Tippek az energiatakarékossági világnap alkalmából (is)
Fehérvár Médiacentrum fotója
fitoland.hu
Mit tehetek én, hogy egy kicsit jobb legyen? - Tippek az energiatakarékossági világnap alkalmából (is)

Az energiatakarékosság nem az, hogy egy napig aztán be sem kapcsolom a tévét meg a mikrót. Az energiatakarékosság és a környezettudatosság valahol ott kezdődik, hogy egyáltalán észrevesszük, tudunk tenni azért, hogy az utánunk jövőknek is maradjon.

Március 6. a nemzetközi energiatakarékossági világnap. Szép és jól hangzó kezdeményezés, ami mindaddig meg is marad kezdeményezés szinten, amíg meg nem értjük: kicsin is múlik a Föld jövője, az utánunk érkező generációk élete. A környezettudatosság és a fenntarthatóság pedig szépen csengő és remekül puffogtatható fogalom marad, amíg meg nem töltjük tartalommal.

Az, hogy pazarlóan bánunk az erőforrásainkkal vagy környezettudatosak vagyunk, egészen apró dolgokon is múlik, amire még a leglustábbak is képesek lehetnek. És itt most nem arról van szó, hogy egy lépésből bevetjük magunkat a dzsungelbe, fűszoknyában járunk és minden műanyagot kiátkozunk. Bár utóbbi szimpatikus kezdeményezés, és néhányan élnek is vele... 

De közelebb maradva a mindennapokhoz is bőven tehetünk azért, hogy csak egy kicsit is jobb legyen. Ne csak nekünk, hanem majd az utódainknak is, akiktől kölcsönkaptuk a Földet. (David Brower után szabadon)

Víz

Sokat bírunk, egészen szélsőséges körülmények között is képesek vagyunk magunknak életteret kialakítani, amikor a túlélésünk azt kívánja. Feltéve, ha van ott víz. Míg egy egészséges ember táplálék nélkül hetekig is elvan, addig tiszta víz nélkül mindössze három napot bír. Persze most legyintünk: messze van még, lehet el sem jön! Pedig eljöhet, az a bizonyos harang mostanra már egészen hangosan kong, olyannyira hangosan, hogy a dél-afrikai Fokváros lakóinak cseng bele a füle, ugyanis úgy tűnik: hamarosan víz nélkül maradnak. Nem évtizedek vagy évek múlva, hanem 2018-ban. A 4,5 millió lakosú nagyvárosban április 16-ára várják a Day Zero-t, azaz a „nulladik napot”, amikor elzárják a csapokat. A fokvárosiak helyzete ráadásul nem példa nélküli, a BBC összegyűjtötte azt a 11 várost, ahol súlyos gond lehet az ivóvíz-ellátás a közeljövőben.

A megoldás nyilván nem az, hogy mostantól csak két pohár vizet iszunk naponta, hogy felkészüljünk a szárazságra, de van néhány apróság, amivel mi is hozzájárulhatunk a Föld vízkészletének mind további megtartásához:

  • Jó a házi wellness, amikor elnyúlunk egy nagy kád melegvízben, de ha egy mód van rá, inkább zuhanyozzunk. Ha kádban fürdesz, körülbelül 160 liter vizet használsz el, míg zuhanyozáshoz már 60 liter víz is elég. 

  • Tovább csökkenthető a felhasznált vízmennyiség, ha a zuhanyra és a kézmosócsapra víztakarékos rózsát szerelünk. Ne gondoljuk, hogy ez óriásberuházás lenne: a vízátfolyást csökkentő perlátorok már ezer forintért, zuhanyfejek pedig két-háromezer forintért beszerezhetők, amelyekkel 60-80 százalékkal csökkenthető a vízfogyasztásunk.

  • Ha már csapok: sokszor azzal is sokat tettünk, ha rendesen elzárjuk vagy kicseréltetjük a csöpögő csapokat. Egy, percenként 10-20 cseppet áteresztő vízcsappal egy hét alatt egy kádnyi vizet pocsékolunk el. Az nem kevés...

  • Fogmosás közben ne csobogtassuk a csapot! Ha víz és a fogkefe már a szájban, teljesen feleslegesen folyik a csapból a drága víz, mert egy alkalommal akár 5 litert is leereszthetünk így. Ez egy évre számolva, napi két fogmosással 3610 liter víz... fejenként!

  • Amennyiben kézzel mosogatunk, csak az öblítéshez használjunk folyóvizet! Vízfelhasználás szempontjából még jobb a mosogatógép, főleg ha energiatakarékosra ruháztunk be, és csak akkor indítjuk be, ha az már tele van.

  • Wc-tartály vásárláskor mindenképpen válasszuk azt, ami víztakarékos öblítőtartállyal bír, esetleg tartály nélküli, így ugyanis szabályozható, ezáltal jelentősen csökkenthető a felhasznált vízmennyiség. 

Áram

Bár rövid távon főként a pénztárcánk köszöni meg, ha megálljt parancsolunk a feleslegesen elhasznált kilowattoknak, hosszú távon Földünk is jól jár a csökkentett (sajnos csökkenőt hiú ábránd lenne írni) üzemmódunkkal. Legtöbbször még különösebb beruházásra sincsen szükség, csak egy kis odafigyelésre.

  • Fogyasztói szokásaink nagyon sokszor energiavámpír hatással bírnak. Változtassunk! Kapcsoljuk le villanyt, ha nem vagyunk ott, kapcsoljuk ki a tévét, ha nem nézzük!

  • Felejtsük el a stand by-üzemmódot és a bedugva felejtett töltőket! A Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése szerint a háztartások teljes áramfogyasztásának a 15%-át az elektromos berendezések „vámpír” fogyasztása teszi ki, amikor megállás nélkül használjuk a Föld nem megújuló energiaforrását, ezzel a semmiért éljük fel a Föld tartalékait. Nem mellesleg csak Európában a semmire 13 milliárd eurót költünk évente. 

  • A mosógép energiafogyasztásának közel 80 százaléka a víz melegítésére megy el. Ne indítsuk el, ha csak félig van ruhákkal, vagy használjuk a fél-programot.  
  • A hűtőgép leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet + 7°C-ra állítjuk, ami a 2-3 fokozatnak felel meg. Már két foknyi csökkentéssel, vagyis +5°C-on akár 15 százalékkal növelhetjük az energiaigényét. A fagyasztóládában -18 °C elegendő a tárolásra. Érdemes rendszeresen tisztítani a hűtő hátsó részén lévő géprészeket, és a szellőzőnyílást szabadon hagyni. Ami pedig a mindennapi használatot illeti: ne tegyünk meleg ételt soha a hűtőbe, és a fagyasztóba is csak előzőleg hűtőben lehűtött ételek kerüljenek. 

  • Amikor beadja a kulcsot egy izzó, cseréljük energiatakarékosra! Igen, a bekerülési költség magasabb, de az energiaigénye is jelentősen kisebb, mint a hagyományos villanykörtéké. Hogy számokban mit jelent ez? Nem is olyan régen meggyőző adatokat mutattunk ebben a cikkben.

  • A különböző konyhai kisgépek vásárlásakor, ha van alternatíva, válasszuk a kézi erővel működtethetőt. Komolyan nem tudjuk kézzel kifacsarni a citromot és a narancsot, vagy felbontani a konzervet? 

  • Jó dolog a klíma, ha kint tetőzik a hőség, de itt sem árt mértéket tartani. Felesleges már akkor beüzemelni, ha a szabadban éppen csak átlépte a hőmérő higanyszála a 25 celsius fokot. Persze az sem mindegy, hogy mennyire akarunk hideget csinálni, nemcsak a pénztárcánk, hanem az egészségünk szempontjából is az a legideálisabb, ha a kinti hőmérséklethez képest csak 5, maximum 8 fokkal van hűvösebb a klimatizált helységben.

 

Fűtés

A háztartási kiadások egyik legnagyobb tételét kétségkívül a fűtésszámla jelenti, így egy kis odafigyeléssel itt spórolhatunk a legtöbbet. Persze az a legideálisabb állapot, ha jól szigetelnek a nyílászárók, és a ház falai is kaptak egy kis vagy inkább vastag extra borítást, ám ezek hiányában is tudunk tenni, hogy a lehetőségekhez képest minimalizáljuk a hőveszteséget.

  • Nem biztos, hogy szükséges 25 fokra állítani a termosztátot. Általában 20-21 °C elegendő a komfortérzethez, bár a lakás egyes helyiségeiben ideálisnak vélt hőmérsékleti értékek változóak: Lakószoba: 20 °C, Gyerekszoba: 21-22 °C, Étkező: 20 °C, Konyha: 18 °C, Hálószoba (nappal és éjszaka): 16-18 °C, Fürdőszoba (a használati idő alatt): 23 °C, Előtér és folyosó: 15 °C. Ha nagyon fázósak vagyunk inkább vegyünk fel egy pulóvert.

  • Érdemes sötétítőt, reluxát, redőnyt használni az ablakokra. Nyilván nem ugyanaz a hatása, mint egy jól hőszigetelő ablaknak, de tudunk fogni néhány fokot/forintot. Ha pedig nagyon "húz" az ablak, ne legyünk restek az összetekerttakaró-hadműveletet bevetni a párkányon. 

  • Ne takarjuk le fűtési szezonban a fűtőtestet feleslegesen, és figyeljünk oda, hogy takarítsuk le őket rendszeresen.

  • Ha legalább két napig távol maradunk az otthonunktól (és a kutya, macska, gyerek, mama sincsen ott), ajánlott 15 °C-ra állítani a hőmérsékletet. Ennél hosszabb távollét esetén pedig bőven elég 12 °C otthonunk temperálásához.

Háztartás

Az életünk szinte minden területén vannak olyan dolgok, ahol tudunk egy kicsit tenni a Földért, a Föld és az emberiség jövőjéért, és nem feltétlenül "a két utcát ne autóval menjünk"-re kell csak gondolni. (Azért persze két utcát ne autóval menjünk már.)

  • Amikor bevásárolni indulunk, vigyünk magunkkal szatyrot, az sem baj, ha az éppen nem műanyagból készül. Ne cipeljük haza az egymillió-kilencvennyolcadik zörgős nylon-t, ami aztán egyből a kukában landol.

  • Ha már kuka: legyünk szelektívek! Nem olyan nagy nehézség szétválogatni a szemetet, ráadásul Székesfehérváron remekül működik a szelektív hulladékgyűjtés, a Depónia pedig 2016 óta bevezette a két frakciós gyűjtést a családi házaknál is. Tipp: A kék "műanyagos" kukába csak tiszta szemetet dobjunk, bár a tartalma kézi válogatáson esik át. Sajnos Fehérváron még mindig rendkívül sok szennyezett hulladékot teszünk a kék kukába.

  • Főzéskor csak akkor kapcsoljuk be a főzőlapot/gyújtsuk meg a lángot, amikor már tényleg nekiállunk a főzésnek, ne lobogjon feleslegesen a láng. Energiát takaríthatunk meg akkor is, ha rátesszük a lábosokra a tetejüket. Elektromos főzőlap és sütő esetén a sütés/főzés befejezése előtt már 5-8 perccel le lehet kapcsolni a tűzhelyet, mert a hőt még bőven megtartja addig a főzőlap, illetve a sütő.

És persze a legfontosabb: ne csak az energiatakarékosság világnapján figyeljünk oda, hanem minden nap! Váljon életünk részévé az, hogy teszünk a saját és gyermekeink, unokáink jövőjéért.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek