6 évnél régebbi cikk

Kodály-módszerrel megtanult szolmizálni, és már magyarul is beszél Alba - videó
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Kodály-módszerrel megtanult szolmizálni, és már magyarul is beszél Alba - videó

Alba érzelmeket fejez ki, érti a beszédet, illedelmesen üdvözli a vendéget és szolmizál is – sőt nálunk szólalt meg először magyarul.

Márciusig háromezernél is többen látogattak el az Alba Innovárba, ahol a digitális élményközpont szakemberei az Óbudai egyetemmel közösen fejlesztik Albát, a 120 centis robotot. Laufer Tamás a digitális élményközpont vezetője elmondta, mostanra bármilyen magyar szöveget be tudnak programozni, bár igazán még mindig angolul megy Albának. Meg japánul, franciául és másik tizenöt - tizenhat nyelven, ahogy remélhetőleg nyár végétől magyarul is sikeres lesz. A világ legnagyobb robotgyártó cégével zajlanak ugyanis a tárgyalások, hogy Alba ne csak beszélni tudjon, de meg is értse a magyar nyelvű kommunikációt.

A Pepper-típusú robot alap mesterséges intelligenciáját már így is sikeresen fejlesztették az Alba Innovár munkatársai az Óbudai Egyetemmel közösen, ugyanis Alba nemcsak táncolni tanult meg, de Kodály-módszer alapján már szolmizálni is tud. Utóbbi nem volt egyszerű folyamat, emelte ki Laufer Tamás, ugyanis meg kellett tanítani a kézmozdulatokra, illetve a hozzá tartozó a hangokat, hangszíneket, és meg kellett tanítani neki a hangterjedelmet.

A Fehérvár Televízió összeállításában megnézheted, hogyan köszönti a stábot Alba magyarul, és hogyan énekel:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek