6 évnél régebbi cikk

5 éve volt a nagy március 15-i havazás
·Hírekmúltidéző·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
nzp
5 éve volt a nagy március 15-i havazás
·Hírekmúltidéző·Utolsó frissítés: undefined

Sokak számára marad örökké emlékezetes a 2013. március 15-i hóvihar. Az eseményeknek már 5 éve. A bajba jutottak megsegítésére a székesfehérváriak is jelentős összefogással reagáltak.

Hihetetlen, de már öt éve annak, hogy rendkívüli időjárás köszöntött hazánkra. A hirtelen jött lehűlés 2013. március 14-én kezdődött, havazással és viharos széllel. Az igazán kritikus helyzet március 15-ére virradóra köszöntött be. Járhatatlan utakkal, hetvennél is több elzárt településsel, akadozó áramszolgáltatással és vasúti közlekedéssel. Több ezren rekedtek az utakon, sokakhoz 24 óra múlva jutott csak el a segítség.

Székesfehérváron több helyen is átmeneti melegedőket hoztak létre, ezeken közel 700-an töltötték március 15-e éjszakáját. Rengeteg fehérvári önkéntes járult hozzá ételadományokkal, meleg teával a bajba jutottak ellátásához.  A Fehérvár Televízió így foglalta össze akkor az eseményeket:

 Az autópályákon több helyen a szalagkorlátot is átvágták, hogy az úton rekedteket ki tudják szabadítani. Ötezernél is több autó rekedt a hó fogságában:

 "Az utak hótól való megtisztításában és az úton rekedtek hó fogságából történő kiszabadításában is példátlan összefogásnak voltunk tanúi. Az utak felszabadítását a Magyar Közút NZrt. Fejér Megyei Igazgatóságának munkagépei végezték, az úton elakadt gépjárművek kimentését, a katasztrófavédelem más megyékből megerősített hivatásos tűzoltó egységei mellett több településen az ott lévő vállalkozók, mezőgazdasági gazdálkodók erőgépeinek bevonásával sikerült csak erőn felüli munkával végrehajtani. A forgalom irányítását, a közrend és közbiztonság fenntartását a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság megerősített állománnyal végezte." - írta a szekesfehervar.hu az eseményeket összefoglaló cikkében.

Bármilyen zord körülményeket okoz is az időjárás, az élet nem áll meg. Jelenti ez azt is, hogy ha egy kisbaba épp a hóvihar kellős közepén dönt úgy, hogy megszületik, akkor sincs visszaút. Az aznapi események egyik legmeghatóbb momentuma volt, amikor egy vajúdó bodajki kismama mozdony segítségével jutott el a fehérvári kórházba, hogy világra hozzá kisfiát:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek