6 évnél régebbi cikk

Áprilisban végleg bezár a székesfehérvári Royal Flush Póker Klub
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Áprilisban végleg bezár a székesfehérvári Royal Flush Póker Klub

Április 21-én rendezik az utolsó versenyt a Royal Flush Póker klubban, másnaptól végleg bezár a székesfehérvári kártyaterem. A tulajdonos úgy látja, hogy a jelenlegi szabályozás mellett szinte lehetetlen nyereségesen üzemeltetni egy legális pókerklubot, ráadásul az egyre szaporodó illegális helyek folyamatosan elszívják a játékosokat.

Bár 2026. október 21-ig érvényes szerencsejáték szervezésre jogosító engedélye van a Royal Flush Póker Klubot üzemeltető kft-nek, a tulajdonos néhány hete mégis a 2011 ősze óta működő kártyaterem bezárása mellett döntött. A székesfehérvári pókerklub utolsó versenyét április 21-én, szombaton rendezik majd, utána többet nem nyit ki a Gyár utca 23. szám alatti épület első emeletén található terem.

– Úgy tűnik, hogy a pókerláz nem olyan már, mint a kétezres évek végén, kétezertizes évek elején volt – kezdte az okok felsorolást a helyet működtető cég képviselője. – Ennél is fontosabb azonban az országszerte, így megyénkben és sajnos városunkban is egyre szaporodó illegális pókerjátékok szervezése. Magyarországon ugyanis a törvények szerint jelenleg tilos az interneten pókerezni, illetve engedéllyel nem rendelkező klubban játékot szervezni és azon részt venni is. Tapasztalataink alapján a hatóságok azonban nem foglalkoznak igazán ezekkel a pókerjátszmákat illegálisan lebonyolító helyekkel és weboldalakkal, így az országban legálisan működő összesen hét termet hozzák egyre nehezebb helyzetbe. 

Magyarországon engedéllyel működő pókertermek:
Big Cash Póker Klub, Nyíregyháza
Duna Poker Center, Budapest
Fordan Póker Club, Pécs
Grand Poker Club, Kecskemét
Palace Poker Club, Szombathely
Royal Flush Póker Klub, Székesfehérvár
Texas Póker Club, Szolnok
(Forrás: Szerencsejáték Felügyelet)

Nem volt mindig ilyen rossz a helyzet: 2011 és 2015 között kétszer annyi volt a Royal Flush Póker Klub bevétele, mint jelenleg, 2016-tól azonban drasztikusan csökkenni kezdett a forgalom. A tulajdonos kiemeli: hiába tettek konkrét bejelentéseket, hogy mikor, hol és kik szerveznek illegális pókerezést, a különböző hatóságok - érzése szerint - nem fordítottak kellő figyelmet az esetek kivizsgálására. Az is előfordult, hogy a tudomásukra jutott konkrét címet, napot és órát is eljuttatták az illetékesekhez, a hatóságok képviselői azonban egy másik időpontban jelentek meg a megadott helyen, ahol értelemszerűen akkor nem folyt illegális játék.

A rendőrség ugyanakkor úgy véli, hogy mindent megtettek a bejelentések kivizsgálásnak ügyében.

– Magyarországon mindenkinek alanyi joga, hogy a vélelmezett jogsértést a rendőrség tudomására hozza – áll a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálat szerkesztőségünknek az üggyel kapcsolatban eljuttatott álláspontjában. – A kérdéses tevékenységgel kapcsolatban a fent nevezett időszakban több bejelentés is érkezett a Székesfehérvári Rendőrkapitányságra, melyeket valamennyi esetben ellenőriztek és kivizsgáltak munkatársaink, azonban ezek egyikében sem valósult meg jogsértés. A rendőrség valamennyi feljelentést, illetve bejelentést ellenőriz, illetve megvizsgálja, hogy azok elbírálása a hatáskörébe tartozik-e. Amennyiben igen, úgy megteszi a szükséges intézkedéseket.

Nem csak a törvényellenesen működő helyek nehezítették azonban a Royal Flush Póker Klub működését. Aki ma Magyarországon jogkövető módon szeretne egy kártyatermet üzemeltetni, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a bevételeinek több mint felét különböző adók és illetékek befizetésére kell fordítania. A fehérvári klub tulajdonosa pedig mindig is büszke volt arra, hogy a Szerencsejáték Felügyelet az ország legszabályosabban működő termeként tartotta számon őket. 

– A legálisan működő helyek bevételét összesen terhelő 53%-nyi (40% játékadó, 10% társasági adó, 2% iparűzési adó a helyi önkormányzatnak, 1% a Szerencsejáték Felügyelet ellenőrzési díja) adó és illeték terheli – folytatta a hamarosan bezáró pókerklub képviselője –, ezzel szemben egy illegálisan működő szerencsejáték-klubnak ilyen kiadásai nincsenek. Így akár azt is megengedhetik maguknak, hogy a meghirdetett játékok idején ingyenes a vendégek étel- és italfogyasztása is. Mondanom sem kell, hogy ez mennyire vendégcsalogató, és egyben milyen üzleti előny a legálisan működő helyekkel szemben, melyek a vállalásaik és kötelezettségeik miatt ezt egyszerűen nem tudják kigazdálkodni. Tavaly például volt olyan nyári hónapunk, amikor a bevételeink éppen csak meghaladták a kétszázezer forintot.

A Royal Flush Póker Klubot néhány héttel ezelőtt a Facebookon eladásra kínálta a céget működtető jelenlegi tulajdonosi kör. Ugyan volt egy komoly érdeklődő, de végül nem tudtak megállapodni az adásvételről, a vevő ugyanis szakmai tapasztalat híján csak a mostani tulajdonossal közösen üzemeltette volna tovább a helyet. A cég jelenlegi tulajdonosa viszont ilyen konstrukcióban sem akarta tovább folytatni, mert az elmúlt évek szélmalomharcában elfáradt. Ekkor dőlt el véglegesen, hogy az egyetlen legálisan működő Fejér megyei pókerterem 2018 áprilisának végén bezár.

– A berendezés egy raktárba kerül április végén, a bérleményt a hónap utolsó napján elhagyjuk – mondta a tulajdonos. – Az alkalmazottak végig tisztában voltak helyzettel, a kérdés csak az volt, hogy mikor következik be. Így is tovább húztuk, mint ameddig üzletileg indokolt lett volna, végül január végén döntöttünk: a fehérvári Royal Flush Póker Klub utoljára április 21-én, szombaton nyit majd ki. Egyelőre nem készülünk nagy felhajtással, különleges akciókkal és versenyekkel, de persze nem zárkózunk el semmitől.

A Nagy Póker Bumm

Avagy a Moneymaker-effektus. A póker 2000-es évekbeli felfutása egy német származású, de már Amerikában született fiatalember nevéhez köthető. Chris Moneymaker (igen, ez a valódi neve, vagyis magyar fordításban: pénzcsináló) azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2003-ban a PokerStars online pókerterem 86 dolláros internetes versenyéről bejutott a WSOP Main Eventre (a póker-világbajnokság főversenye), amit végül meg is nyert. Az egykori éttermi alkalmazott ezzel két és fél millió dollárt kaszált, példáját pedig világszerte több tízmillióan szerették volna követni. Részben Moneymaker győzelmének is köszönhetően elszaporodtak az online pókertermek, és a játéknak minden korábbinál komolyabb szakirodalma lett. 

Magyarországon a Sport TV kezdett először pókerversenyeket közvetíteni. Az ország ekkor ismerte meg erről az oldaláról Korda Györgyöt. Neki és legendás kommentárjainak is köszönhető, hogy mára az ország több kiemelkedő képességű játékossal és világbajnokkal is rendelkezik. Székesfehérváron és környékén is sok olyan pókeres él, akik nemzetközi szinten is nagyszerű eredményeket értek el. A székesfehérvár.hu is beszámolt 2009 elején arról, hogy a Full Tilt Poker 5000+200 dolláros nevezési díjú versenyét a fyrtuk (más oldalakon frtk) néven játszó fehérvári pókeres nyerte meg. A 625 ezer dolláros (akkori árfolyamon 150 millió forint) nyeremény a mai napig minden idők egyik legnagyobb magyar online nyereményének számít.

Az online versenypókereresek nem hivatalos világranglistáján, a PocketFives-on a cikk írásának pillanatában hatodik helyen áll a legjobb magyar játékos. A probirs néven játszó kártyás közel hét és fél millió dollárt nyert eddig, legnagyobb nyereménye 240 720 dollár volt egy tavaly májusi versenyen. Az aktuális lista legeredményesebb Fejér megyei pókerese a gaszler17 néven szereplő dunaújvárosi játékos.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek