5 évnél régebbi cikk

Húsvéti tojások, sem nem festve, sem nem főzve
Fehérvár Médiacentrum fotójaHúsvéti tojások, sem nem festve, sem nem főzve

Easter Egg, mondja az angol ilyenkor húsvét idején, de korántsem biztos, hogy arra gondol, amire mi. Az angol nyelvben, de lassan már a világ minden pontján az Easter Egg hordoz magában egy másodlagos jelentést is.

Az informatika korántsem olyan komoly és komor, mint az kívülről látszik. Bár a látszat gyakran megtévesztő, és az is igaz, hogy én magam sem lennék szívesen egyesekkel és nullákkal álmodó szoftver fejlesztő, de…

A programozás hajnalán, úgy a '70-es évek legvégén jelent meg az első “tojás” az Atari egyik játékprogramjában. Ez nem volt más, mint egy olyan - a felhasználók számára ismeretlen - funkció, melyet a programozók kódoltak bele a játékba, természetesen titokban. Az ok lassan városi legendaként él már. Az első hírek szerint nem a játékosok szórakoztatása volt a cél, hanem egyfajta lázadás a munkaadókkal szemben.

A lényeg, hogy a rejtett funkciókra csak véletlenül lehetett rájönni, de már akkor is voltak olyan “kockák”, akik megtalálták ezeket a rejtett, meglepő új funkciókat, játékpályákat. Maga a kifejezés onnan ered, hogy az idő teltével a rejtett funkciók kezdtek sokasodni és a játékosok úgy vadásztak ezekre a titkos kis kiegészítőkre, mint a gyermekek a fűben elrejtett húsvéti tojásokra. Innen ered aztán az Easter Egg kifejezés.

Az évek során szinte alig volt olyan meghatározó PC-s játék, mely ne élt volna a lehetőséggel, és ne nyújtott volna ily plusz szórakozást a játékosoknak. Nem kis sikert begyűjtve ezekkel. Napjainkban ott tartunk, hogy már nem csak a játékos szoftvereket fejlesztők, hanem a klasszikus felhasználói szoftvereket fejlesztő programozók is napi rendszerességgel rejtenek el meglepetéseket a programokban a felhasználók számára.

Így fordulhat elő az, hogy akár a Wordben, akár a Google keresőben, de még a Mozilla böngészőben is találkozhatunk velük, csak keresgélnünk kell. Ha máshol nem is, hát a Google keresőben. De mutatok én is pár olyan rettentően haszontalan, de annál viccesebb Easter Egget, melytől - ha éppen okosabbak nem is leszünk - a húsvét hétfő mindenképp viccesebb lesz.

Haszontalan, de vicces tojások:

  • Nyissunk egy Google keresőt és írjuk be: do a barrel roll - Nem, ez tuti nem a tojáslikőr hatása!
  • Nyissunk egy Google keresőt és írjuk be: askew - Ez sem a tojáslikőr.
  • Nyissunk egy Google keresőt és írjuk be: zerg rush - Ha nem sietünk a “O” betűk - akár csak egy húsvéti tojás - megeszik a találati listánkat.
  • Az internet utolsó oldala: http://whistler.uw.hu/meri/lastpage.htm Itt a vég, nincs több Facebook, nincs több pornó.

A videón az Android 6 rejtett játéka látható, de a metódus, ami alapján elindíthatjuk az Easter Egg játékokat minden Android rendszeren azonos.

Rejtett játékok:

  • Nyissunk egy Google keresőt és írjuk be: atari breakout, majd kattintsunk az első találtra és már játszhatjuk is a 80-as évek vidi tévéjátékára hajazó játékot
  • Android titkos játék: Nyissuk meg bármely Android rendszer beállítások menüjét és keressük meg az Android aktuális verzióját író sort. Pár kattintás a verziót jelölő sorra és máris nyílik a titkos játék menüje, újabb pár kattintás és indul a játék.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek