5 évnél régebbi cikk

Így néz majd ki a középiskolai campus Székesfehérváron - videó!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Székesfehérvári Városfejlesztési Kft.
Így néz majd ki a középiskolai campus Székesfehérváron - videó!

Szép, letisztult és modern - látványos maketten és képeken mutatták be a tervek szerint 2020-ra elkészülő fehérvári középiskolai campust. A fejlesztés nagyívű, és a végeredmény látványban is mindenképpen hozzátesz majd a városhoz, ráadásul négy fehérvári oktatási intézmény diákjai és tanárai költözhetnek 21. századi infrastrukturális körülmények közé.

A Modern Városok Program keretében mintegy 15,8 milliárd forintból készül majd el a középiskolai campus, amelyben a Vasvári Pál Gimnázium, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola mellett kap helyet. A beruházás 4,7 hektáros területet érint, az épületek 35 ezer m2 alapterületen helyezkednek majd el, és mintegy 2500-2600 diák tanulhat a legmodernebb körülmények között.

Az úgynevezett "A" szakaszban készül el a Vasvári Pál Gimnázium 24 osztályos új épületegyüttese, illetve az ugyancsak 24 osztályos Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium jelenlegi épületéből a tornacsarnok és az első blokk átalakítása, valamint a régi műhelyszárny lebontása. 

A "B" szakaszban a korábbi Kodolányi János Főiskola „A” épületébe helyezik el a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola négy évfolyamát, illetve az alapfokú zeneművészeti képzési osztályokat. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium meglévő épületét 24 osztály elhelyezésére alkalmas iskolává alakítják át úgy, hogy a Szabadművelődés Háza épületét is bővítik. Átalakítják és felújítják a Radnóti Miklós Kollégium épületét, valamint a kapcsolódó étterem-főzőkonyhát "600 adagosra" korszerűsítik, illetve ebben a tömbben alakítják ki a Campus karbantartó műhelyblokkját, valamint a Campus könyvtárat. Ugyanebben a szakaszban készül el a Szabadművelődés Háza épületében lévő földszinti helyiségsor és a tetőszinti csillagvizsgáló felújítása, valamint egy kávézó is.

Az első ütem építési engedélyezési eljárása már lezajlott, ez magában foglalja a Vasvári Pál Gimnázium új épületének felépítését és a Kodolányi Középiskola épületének felújítását, bővítését. Az építkezés pedig várhatóan még ezen a nyáron elkezdődik, a munkálatok pedig 2020 tavaszára fejeződnek be.

A látványtervek sokat ígérőek, és egy modern, letisztult középiskolai negyedet vetítenek előre:

 A szerdai bemutatón nemcsak kétdimenzióban barangolhattuk be a készülő negyedet, hanem egy látványos makettcampus is elkészült:

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek