6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: halünnep, Bohemian Betyars és Road
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László/szekesfehervar.hu
Fehérvári programok a hétvégére: halünnep, Bohemian Betyars és Road

Viszlát és kösz a halakat! - ez is lehetne a fehérvári hétvége mottója. Merthogy főszerepben lesznek a halak, de leginkább a halászlé a hagyományos Fehérvári Halünnepen a Palotavárosi tavaknál. Pénteken a Bohemian Betyars, egy nappal később a Road koncertezik a városban. A mozik csak egy filmet mutattak be a héten: aki szereti a látványos akciókat, okvetlenül nézze meg a Tűzgyűrű második részét.

Fesztivál: VI. Fehérvári Halünnep
Mikor?: Április 7., szombat
Hol?: Palotavárosi tavak

Az elmúlt napok erősen szeles időjárása után komoly esély van arra, hogy a szombati Fehérvári Halünnepen is elkél majd a cúg elleni öltözet. Eleve az évi rendes halfesztivált a város legszelesebb területén rendezik, és most még erre rájön az áprilisi szeszélyes időjárás is. De legalább könnyen elfújja a masszív halszagot, ami reggeltől zárásig várható a halünnepen. Az ipari mennyiségű halászlé előállításán kívül amúgy rengeteg jó programmal is készülnek a szervezők: délután háromkor fellép Csepregi Éva, fél öttől pedig a Viking zenekar. Az eredményhirdetés 14:40 körül várható, nagyjából a kettőkor kezdődő Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar koncertje után.

Kirándulás: Bence-hegyi kilátó
Mikor?: Bármikor
Hol?: Bence-hegy, Velence

Van, akinek egy velőscsont, másoknak egy kála, megint másoknak egy fagyis tölcsér jut eszébe a frissen átadott Bence-hegyi kilátóról. Hogy végül melyik nevet kapja fel a népnyelv és melyik terjed el, az még idő kérdése, de addig is lehet egy jót kirándulni a Velencei-tóra legszebb panorámát kínáló 20 méter magas kilátóhoz. Kedvező időben és nagy tömegben is gyorsan fel lehet lihegni a csúcsig vezető 196 lépcsőn, ahol nagyjából 30-40 ember is elfér kényelmesen. Pasis-csajos randira ugyanúgy ajánluk, mint ahogy családi programnak is.

Sport: Videoton FC - Újpest FC
Mikor?: Április 7., szombat 19:30
Hol?: Pancho Aréna, Felcsút

Úgy néz ki, hogy a hárompontos különbség a Fradi és a Vidi között konzerválódott a tabellán. A fehérváriak vannak hátrányban, így nekik minden meccs élet-halál kérdése, ha ismét bajnoki címet akarnak ünnepelni a szezon végén. Ráadásul ezen a héten nekik lesz nehezebb dolguk is: a felcsúti Pancho Arénában fogadják a negyedik helyen álló Újpestet, míg a Ferencváros a tizedik Mezőkövesd ellen játszik a Groupama Arénában. A statisztika a Vidinek kedvez, hiszen eddigi 104 meccsükből 43-at nyertek a piros-kékek, az Újpest csak 38-at. A két csapat utoljára 2008-ban játszott gól nélküli meccset, ráadásul az eddigi mérkőzéseik alapján 3 gólos átlagot hoz egy-egy Vidi-Újpest párosítás. A meccset élőben közvetíti az M4 Sport is.

Koncert: Bohemian Betyars
Mikor?: Április 6., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Kapunyitás nyolckor, kilenckor Ricsárdgír, tízkor Bohemian Betyars - röviden így lehetne összefoglalni a Petőfi Kultúrtanszék péntek esti programját. Hosszabban azért ennél sokkal többet is lehet mondani, kezdjük mondjuk azzal, hogy megpróbáljuk behatárolni a Bohemian Betyars-t. A miskolci srácok az egyedi speed-folk-freak-punk stílusba lövik be magukat, ami kábé a világon egyedülálló lehet. Ha mégse, akkor kommentben várjuk az ugyanilyen stílusban tevékenykedő további zenekarok neveit. Tovább közelítve: zenéjükben ugyanúgy felbukkannak a magyar népzene, a cigány- és a balkáni zenék egyes motívumai, ahogy a ska és a punk bizonyos elemei is. Nem is elemeznénk tovább, mert minek? A lényeg az, hogy irdatlan buli várható péntek este a 2016-os NAGY-SZÍN-PAD! verseny győztesétől.

Koncert: Road
Mikor?:
Április 7., szombat 20:00
Hol?:
FEZEN Klub

Hét lemezen és megannyi teltházas bulin van túl már a Road - utóbbira készülnek szombat este Fehérváron is. A FEZEN Fesztiválon is mindig megtöltik a nagyszínpad előtti területet a domoszlói srácok, akkor pont egy klubban ne sikerülne ez nekik? Menni fog. A klasszikus hard rock, heavy metal elemekből építkező zene igazi headbangelős, léggitározós élmény, Persze néha vannak kisebb pihenők is, meg lírai részek, elgondolkozós, mély mondanivalóval. A Világcsavargó is ilyen, aminek klipjében kb. 0:59-től láthatjuk pár másodperc erejéig Székesfehérvárt is.

Mozi: Tűzgyűrű: Lázadás
Mikor?: Április 5-től
Hol?: Cinema City Alba

Ilyen is ritkán fordul elő. A megszokott 4-5 vagy annál is több premier helyett ezen a héten mindössze egy filmet mutatnak be a magyar mozik. Nem mintha a Tűzgyűrű második része akkora durranás lenne, hanem egyszerűen valamiért így jött ki a lépés. Az óriásrobotos-szörnyes film első részét még öt évvel ezelőtt mutatták be, rendezője és forgatókönyvírója az a Guillermo del Toro volt, aki idén a legjobb rendezőnek járó Oscart kapta meg A víz érintéséért. Pedig lássuk be: a Tűzgyűrű első része sem volt egy hatalmas film, sőt. Ehhez képest a második rész előzetes kritikái sem túl biztatóak, de aki bírja a megalátványos Transfomers-szerű csatákat fém és hús között, annak mindenképpen a moziban a helye. A filmet mi is megnézzük, részletes kritikával pedig vasárnap jelentkezünk.

UPDATE: Kritikánk a filmről itt: Godzilla után szabadon - Tűzgyűrű: Lázadás kritika

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek