5 évnél régebbi cikk

Ez lehet a jövő: lejár a munka ideje
Fehérvár Médiacentrum fotójaEz lehet a jövő: lejár a munka ideje

Hamarosan egy mesterséges intelligencia írja ezt a cikket és azon elmélkedik majd, milyen munkára használható az ember?

Érdekes témát boncolgatott nemrég a Smart 2018 konferencia, amely az emberiség legújabbkori technikai forradalmának jövőbeni hatásait modellezte. A technika jelenlegi fejlődési üteme azt mutatja, gőzerővel dübörög az emberiség negyedik ipari forradalma, amelynek vége a szingularitás elérése lehet. E fogalom egyszerre izgalmas és ijesztő: a szingularitás ugyanis az az állapot, amikor a gépek már okosabbak lesznek az embernél.  Ennek elérése pedig elindíthatja az ötödik, mindent elsöprő ipari forradalmat, a szuperokos gépek segítségével ugyanis száz év alatt húszezer évnyi fejlődést érhet el az emberiség.

Na, nekem itt ugrottak be a Terminátor és Mátrix filmek, amelyek így már nem is annyira utópisztikusak, igaz, a kutatók egészen másban látják a fő veszélyt. A szingularitást elhozó csúcstalálmány ugyanis a mesterséges intelligencia, amely a kutatók szerint az emberek által betöltött munkakörökben hozhat drasztikus változást. Tera Allas, a McKinsey Global Institute vezető kutatója a SMART 2018 konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már az állások 50%-a esetében automatizálni lehetne a munkafolyamatok kétötödét, teljesen pedig jelenleg az ember által végzett munkakörök tíz százalékát tudnák átvenni a gépek. Azonban egyelőre a cégeknek világszinten mindössze 20%-a építette be működésébe a mesterséges intelligenciát.

A szakértő azt is aláhúzta, hogy az emberiség életében ez a jellegű változás nem újkeletű, hiszen az első ipari forradalom előtt az emberek többsége mezőgazdasági munkát végzett. Az automatizáció rengeteg új állás és munkakör megszületését hozhatja, olyanokat, amelyek jelen pillanatban még nem léteznek. Főként a szakértelmet, társas készségeket, empátiát, kreativitást igénylő feladatok ellátására lesz a továbbiakban is biztosan szükség emberi erőforrásra.

Pintér Róbert, az eNet kutatási vezetője a rendezvényen szintén arra mutatott rá, hogy a mesterséges intelligencia egy új civilizációs hullámot hoz. Az automatizáció következményeként strukturális munkanélküliség alakul majd ki, például az önvezető autók terjedése miatt biztosan sokkal kevesebb sofőrre lesz majd szükség. Az Egyesült Államokban például 3,5 millióról 1 millióra csökkenhet a számuk. Az embereknek a megváltozó helyzethez alkalmazkodniuk kell, amihez szerinte arra van szükség, hogy ne szakmát, hanem iparágat válasszunk, másrészt arra is fel kell készülni, hogy életünk során 3-4-szer kell váltanunk, és át kell képeztetnünk magunkat, hogy lépést tartsunk a fejlődéssel.

A szakértő arról is beszélt, hogy a problémák bizonyos részére megoldás lehet az univerzális alapjövedelem bevezetése, azonban a munka az embernek nem csak a pénzkereseti forrást jelenti, hanem önbecsülést és identitást is ad. Az is elképzelhető, hogy a munka kevesek privilégiuma lesz, és csak azoknak lesz állása, akik értéket tudnak teremteni. Pintér Róbert arra is rávilágított, hogy ha a szingularitást elérjük, azaz a gépek már okosabbak lesznek nálunk, az száz év alatt húszezer évnyi fejlődést eredményezhet, ami az emberiség eddigi írott történelmének több mint háromszorosát jelenti.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek