6 évnél régebbi cikk

Tűzgömb száguldott el felettünk vasárnap este
Fehérvár Médiacentrum fotója
idokep.hu
Tűzgömb száguldott el felettünk vasárnap este

Az égbolt délnyugati irányában felragyogó különleges jelenséget kamerák is megörökítették.

Nagyjából három-négy másodpercig volt látható az a tűzgömb, ami Magyarország felett ragyogott fel vasárnap este öt perccel hét óra előtt. A jelenséget több kamera is megörökítette, így most mi is meg tudjuk mutatni.

Az időkép.hu oldalon többen is beszámoltak a tűzgömbről. Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoporttól így írt a jelenségről: "Budakalászról jó erős tűzgömböt láttunk, 18:55-kor. 3-4 másodpercig tartott, világoszöld színű volt". 

Veszprémből is érkezett észlelés, Nyírő Szabina írta Facebook-oldalán: "Pár másodperccel ezelőtt egy ragyogó tűzgömb hullott lefelé Veszprém felett. A (valószínűleg) meteor a délnyugati égbolton, az Orion és a Szíriusz között haladt, sárgásfehéren felizzott, majd fénylő darabokra hullott, és szétégett a légkörben. Néhány pillanatnyi lángoló, múló, szépséges ajándék."

"A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek. Gyakrabban fordul elő a meteoresők idején, például a Geminidák vagy a Perseidák hullása időszakában. A tűzgömb kialakulásához többnyire 1 cm vagy annál nagyobb méretű szilárd anyag szükséges. Ritka esetben az ilyen meteorit a légkörben való izzás után elérheti a felszínt." - Wikipédia.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek