5 évnél régebbi cikk

12 érdekesség péntek 13-ról
·Kultbabona·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója12 érdekesség péntek 13-ról
·Kultbabona·Utolsó frissítés: undefined

A szerencse forgandó és valószínűleg a balszerencse is, ám amíg a balul elsült dolgokra az emberek mindig találnak magyarázatot, addig a jó szerencsének inkább diadalittasan örömködnek. A péntek 13-at a közhiedelem balszerencsés napnak tartja, így a babonások elbarikádozva, fokhagymafüzér és golyóálló mellény társaságában vészelik át a napot. Ennek örömére összegyűjtöttem pár olyan érdekességet, amely valamilyen úton-módon péntek 13-hoz és a 13-as számhoz köthető.
1. Ezzel még nincs vége!

Ha azt hittétek, hogy az január 13-i paranappal kilőttétek az éves szerencsétlenségeket, akkor nagyobbat nem is tévedhettetek volna, ugyanis 2023-ban nem csak egy, hanem mindjárt két ilyen nap is lesz a naptárban: a következő október 13-án lesz esedékes.

2. Hollywood felirat

Los Angeles, sőt, valljuk be, a világ egyik kedvenc látványossága a Hollywood felirat, amelyet bizony éppen péntek 13-án avattak fel. Eredetileg a Hollywoodland felirat volt olvasható, amelyből aztán 1949-ben lekapták a "land" szót, így kapva meg a mai Hollywood állapotot.

3. A horror atyjának születése

A zseniális rendező és az olyan sajátos technikákkal - mint a "Vörös hering" - dolgozó Alfred Hitchcock születése napja (1899. augusztus 13.) éppen péntek 13-ra esett. Bár akkor még senki nem gondolta, hogy ironikusan a klasszikus horrorfilmek mestere válik belőle.

4. Triszkaidekafóbia

Hogy mi? Emelje fel a kezét, aki hallotta már ezt a kifejezést. Senki? Gondoltam. Bár manapság már mindennek van fóbiája, a tizenhármas számtól való félelem mégis egészen az ókorig nyúlik vissza. A görög eredetű megnevezése triszkaideka (tizenhárom) és a fóbosz (félelem) szavakból jött létre.

5. Ne tüsszents éhgyomorra!

A különböző korokban különféle hiedelmek kötődtek ehhez a naphoz, így bukkantunk rá például egy középkori csodára, miszerint pénteken éhgyomorra tüsszenteni nagy szerencsétlenséget jelentett. A képlet egyszerű, csak valahogy be is kell ezt tartani.

6. Fóbiás államférfi

Teljesen elfogadott tény, hogy valaki teljesen odavan péntek 13-tól és ezzel együtt a 13-as számtól. Franklin D. Roosevelt amerikai elnök is a parások közé tartozott és odáig tolta, hogy például egyetlen hónapban sem utazott 13-án, és soha nem adott olyan ebédet vagy vacsorát, amelynek során 13-an ültek volna asztalhoz. A péntekre eső 13-ákon ki sem mozdult otthonról.

7. Murphy-törvénye

Arnold Schönberg osztrák zeneszerző hírhedt triszkaidekafób volt és meg volt győződve róla, hogy a 13-as számnak is szerepe lesz a halálában. 1951-ben, hetvenhat éves korában (7 + 6 = 13) beparázott, amikor rájött, hogy július 13-a éppen péntekre esik. Úgy döntött, hogy aznap inkább ágyban marad, így vészelve át a szerencsétlen napot. "Ami elromolhat, az el is romlik": Schönberget a párnák közt érte a halál - július 13-án, pénteken, tizenegy óra negyvenhét perckor, vagyis 13 perccel éjfél előtt. Para!

8. Jason Voorhees

Sokaknak a szerencsétlen napról Hollywood híresen hírhedt horrorja, a Péntek 13 ugorhat be, amelyben Jason Voorhees jellegzetes hokimaszkjával és bozótvágójával különös kegyetlenséggel mészárolja le a Kristály-tavi tábor lakóit. A film sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a körülötte kialakult kultusz, sőt, 2017-ben videójátékot is készítettek belőle.

9. Vírusfertőzés az IBM-nél

1989. január 13-án (szintén péntek 13) az IBM angol gépeit vírus fertőzte meg, aminek hatására pánik tört ki, mivel olyan programokat is törölt, amelyek pótolhatatlanok voltak. 1989-ben még teljesen újdonságnak számítottak a számítógépes vírusok, ezért a nagyközönség nem is igazán tudta, mihez kezdjen az infóval. Vírus a gépekben? Ugyan már!

10. Az utolsó vacsora

Az utolsó vacsora történetét senkinek sem kell bemutatnom. Tizenhárom vendég volt az asztalnál: Jézus és a tizenkét apostol. Innen ered az a hiedelem is, hogy vészjósló tizenhárom emberrel étkezni egy asztalnál. Más források szerint a Messiást eláruló Júdás személyére utal a szám, mert ő volt az, aki utolsóként ült le az asztalhoz. Nem beszélve arról a tényről, hogy az utolsó vacsora másnapja éppen péntekre esett.

11. Forradalmi franciák

A francia fővárosban egy teljes új módival próbálják elkerülni a 13-as számhoz köthető szerencsétlenségeket. Ha az általuk meghívott brigádban éppen 13-an vannak, akkor a babonás párizsiak egészen egyszerűen bérelnek egy tizennegyedik vendéget. Egyszerű, de nagyszerű.

12. Miért nem 13 pontos a lista?

A szerző, bár nem a péntek 13 rabja, de hagyománytisztelete és gyávasága miatt, minden esetleges szerencsétlenséget elkerülve inkább megmarad az ókoriak által is egésznek tartott tizenkét pontnál.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek