5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: toros pálinkafesztivál, detektív hétvége és Kowalsky meg a Vega
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Fehérvári programok a hétvégére: toros pálinkafesztivál, detektív hétvége és Kowalsky meg a Vega

Három fesztiválról szól ez a hétvége: egyet rendeznek az egyetemistáknak a színházban (Művészeti Egyetemek Találkozója), egyet a középiskolásoknak Dunaújvárosban (Fejér Megyei Diáknapok), egyet pedig az éhes embereknek a belvárosban (VII. Székesfehérvári Toros Pálinkafesztivál). Ezen kívül lesz még ásványbörze a VOK-ban, Kowalsky meg a Vega-koncert a Petőfi Kultúrtanszéken és Lovas nap a Lövölde utcai Meki parkolójában.

Fesztivál: Fejér Megyei Diáknapok
Mikor?: Április 13-15., péntek-vasárnap
Hol?: Dunaújváros

Évről évre az egyik legjobb középiskolás buli a Fejér Megyei Diáknapok. Idén Dunaújvárosba költözik a megye közepesen apraja, hogy napközben előadja művészetét, este pedig jobban megismerje egymást. Aki teheti, egyszer legalább egy dobszerkó-cipelőként vegyen részt az országban is egyedülálló fesztiválon, ahol a kórusoktól kezdve, a zenekarokon át, a versmondáson keresztül a színházi előadásokig mindent bemutatnak a Fejér megyei középiskolások. A megye két nagyvárosának igazi presztízsharca ez, amiből legutóbb a Tóparti Gimnázium, és így Székesfehérvár került ki győztesen. De vajon mi lesz idén?

Fesztivál: VII. Székesfehérvári Toros Pálinkafesztivál
Mikor?: Április 13-15., péntek-vasárnap
Hol?: Alba Plaza előtti tér

Disznót vágni hagyományosan decemberben, esetleg januárban szokás, ezért is furcsa egy kicsit a toros pálinkafesztivál időpontja. Ezen a már-már nyárba hajló április közepi hétvégén kellemes légyzümmögéssel tarkított séta közben vásárolhatunk a vörösen izzadó kolbászokból és a verőfényes napsütésben a pálinka is előbb fejbe vág mindenkit. A tavalyi fesztivált március elején rendezték (erről beszámolónkat ide kattintva olvashatod el), ehhez képest most egy bő hónap a csúszás. Mivel azonban az előző meglehetősen felemásra sikerült, ennél csak jobb lehet a mostani. A már megszokott kolbászosok, pálinkások és sajtosok mellett biztosan lesz idén chilikóstolás, churros és eperbor is. Az egyéb programok közül csupa nagybetűvel szedik a szervezők a péntek este nyolckor kezdődő tűzzsonglőr bemutatót, szombat este hétkor Pápai Joci és vasárnap délután háromkor Zalatnay Sarolta koncertjét.

A Fehérvár Televízió beszámolója a tavalyi Toros Pálinkafesztiválról:

Fesztivál: MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
Mikor?: Április 13-15., péntek-vasárnap
Hol?: Vörösmarty Színház

Az első MET-ről a héten már írtunk egy hosszabb összefoglalót (Színház, tánc, kiállítás, koncert: huszonhat ingyenes művészeti esemény lesz a hétvégi MET-en), most megpróbáljuk mindezt röviden:

Első alkalommal gyűlnek össze az ország hat művészeti egyetemének hallgatói, hogy egy összművészeti fesztivál keretében ismerjék meg egymást és jövendőbeli közönségüket. A Művészeti Egyetemek Találkozóján minden esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött (met@vorosmartyszinhaz.hu). A teljesség igénye nélkül lesznek filmvetítések, drámajátékos foglalkozás, koncertezik a Bekvart és a Pink Mojos is, színházi előadások és mozgástréning is. Részletes program itt.

Sikerült.

Krimi: Detektív hétvége
Mikor?: Április 14-15., szombat-vasárnap
Hol?: Rosetta Étterem és a belváros

''''20-as évek, a szesztilalom kora... Egy maffia által irányított városban meghalt egy prostituált. Mindent átsző a korrupció végeláthatatlan hálója. Hiányos jelentések, és kódolt üzenetek nehezítik a dolgodat... - így kezdődik a választható háromból az egyik bűnügyi eset, amit ezen a hétvégén lehet megoldani Székesfehérváron (is). Ha van nagyjából két órád és még úgy két kilométernyi hely a lábadban egy belvárosi sétához, akkor jó kis szórakozás lehet a kedvezményes detektív hétvége. Start a Rosetta Étteremnél, itt kapják meg a csapatok a három választható rejtély (Rejtélyek Cirkusza - Az utolsó fellépés; Az éjszakai pillangó halála I-II.) kezdőcsomagját, hogy a városon átsétálva végül teljesen összeálljon a kép: ki a gyilkos? További részletek itt.

Vásár: XXX. Alba Regia Nemzetközi Ásványbörze és Ékszervásár
Mikor?:
Április 14-15., szombat-vasárnap 9:00-17:00
Hol?:
Videoton Oktatási Központ (VOK)

Hoppá! Egy igazi kerek évfordulós rendezvény, ráadásul nem is a tizedik, huszadik, hanem mindjárt a harmincadik. Azt eddig is tudtuk, hogy az ásványbörzéknek nagy hagyománya van Fehérváron, de hogy ekkora? Idén a hétvége mindkét napján reggel kilenctől lehet az ásványok és kövek között válogatni. A rendezők 75 kiállítót várnak és több ezer látogatót. A börze sztárvendége az év ásványa, a fluorit. Akinek ez nem elég, az ingyenes meditáción és tarot kártya vetésen is részt vehet. A gyerekeket jégszobrászattal, aranymosással és arcfestéssel várják. Mivel a rendezvény a VOK küzdőterén lesz, ezért a parkoló felőli bejáraton lehet bejutni a csarnokba. A tavalyi börzéről készült fotóinkat ide kattintva nézheted meg.

Gyerek: Lovas nap
Mikor?:
Április 14., szombat 10:00
Hol?:
Lövölde utcai McDonald''''s parkolója

Lovagolni márpedig jó. De hogy mennyire, azt szombaton délelőtt 10-től a Royal Rose Lovarda csapata bizonyítja be Székesfehérváron. A helyszín érdekes: a Lövölde utcai Meki parkolóját pakolják tele lovakkal és lovas programokkal, nekünk csak a gyerekeket kell vinnünk a programra, a többit pedig nyugodtan bízzuk a szakemberekre. Mert a Royal Rose-osok tényleg szívvel és szakértelemmel csinálják, amit csinálnak - erről a héten megjelent Egy székesfehérvári, aki kilépett a taposómalomból és azóta az álmában él című cikkünkből győződhetsz meg. Ami viszont a gyerekekre vár szombaton: patkódobáló verseny, arcfestés, állatsimogató, lufi fújó verseny, na meg lovaglási lehetőség, amíg a fenék bírja. Mindezt ráadásul tökingyen. A nap sztárvendége Fekete László, a világ egykori legerősebb embere lesz.

Flashmob: Görög táncos flashmob
Mikor?: Április 14., szombat 17:00
Hol?: Alba Plaza

Miközben gyanútlanul vásárolsz a hétvégi Glamour Napokon, vagy éppen csak betérsz a plázába egy kis pihenőre a toros pálinkafesztiválról, hopp, felcsendül valami görög zene. Ez pontosan így fog történni szombaton délután ötkor, és ha te is az Alba Plaza közepén, a mozgólépcsők környékén jársz, nem úszod meg, hogy ne táncolj együtt a Zorba Görög Táncegyüttessel és a Taverna Zenekarral. A rövid táncos megmozdulás apropója egy hatalmas "miért ne?", márpedig ezek a spontán dolgok rendre jól sülnek el. Tavaly mi is jártunk az egyik szombati táncestjükön és nagyon jól éreztük magunkat. Most is erre készülünk.

Koncert: Kowalsky meg a Vega
Mikor?: Április 14., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Kevés olyan jó dalszövegíró tapossa ezt a 93 030 négyzetkilométert manapság, mint Kowalsky. Még ha nem is feltétlenül mindig énekel őrült eredeti dolgokról, az biztos, hogy a legsablonosabb témát is úgy közelíti meg, hogy a hallgató lélekben a homlokára csap: hogy ez miért nem nekem jutott eszembe? Az eredetileg Békés megyéből, még a Black-Out énekeseként indult Kowa 1999-ben alapította az együttest, az elmúlt 19 év alatt eddig 9 sorlemezt adtak ki, melyek között van dupla-, tripla-, és négyszeres platinalemez is. Szombati fehérvári koncertjükre a Facebook-esemény alapján már minden jegy elkelt, ettől függetlenül a buli előtti napokban időnként fel-felbukkan egy-egy mégis eladó belépő a kommentek között.

Mozi: Rampage: Tombolás
Mikor?: Április 12-től
Hol?: Cinema City Alba

Szereted a King Kongot és a Godzillát? Akkor a meglehetősen furcsán magyarosított Rampage: Tombolás című filmet neked készítették. A történet főszereplője egy szuperintelligens gorilla, aki egy balul sikerült biológiai kísérlet miatt agresszív lesz és egyre nagyobbra nő. Az addig békés állatot a legjobb barátját és egyben egy tudóst alakító Dwayne Johnson veszi üldözőbe, csakhogy újabb és újabb génmódosult óriásragadozók szegődnek a George névre hallgató majom mellé. A tét világos, mint a vakablak: ha a tudós nyer, Amerika megmenekül, ellenkező esetben nem annyira. És mitől fura a cím? A rampage kifejezés eleve tombolást jelent, tehát ez a magyarítás nagyjából ilyen fantáziacímekre hasonlít: Bacon: Szalonna vagy Run: Futás. A filmről vasárnap délután kritika is várható az fmc.hu-n.

FRISSÍTÉS: A filmről kritikánkat itt olvashatod el: Kő kövön nem marad - Tombolás: Rampage kritika

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek