5 évnél régebbi cikk

Öltözködési alapszabályok férfiaknak
Fehérvár Médiacentrum fotója
pinterest.com
Öltözködési alapszabályok férfiaknak

A hölgyek alap ruhadarabjait már rögtön az elején alaposan kiveséztük, de az egyenlőség elve alapján természetesen nem feledkezhetünk meg az erősebbik nem formális öltözködéséről sem.

Azt mindannyian tudjuk, hogy az urak többsége jelentősen kevesebbet vásárol a hölgyeknél, éppen ezért többnyire sokkal tudatosabbak, határozottabbak és következetesebbek is. Az ő esetükben felesleges is alap ruhadarabokról beszélni, hiszen itt jóval szűkebb a repertoár, ezért csupán a fazonoknak, az anyagoknak, a színeknek, valamint a mintáknak van komolyabb jelentősége.

Na, de nézzük át alaposan töviről hegyire mindazt, amit ebben az esetben tudni érdemes. Jöjjenek az én öltözködési alapszabályaim a férfiak formális megjelenésére vonatkozólag, amibe a divat és a stílus mellett igyekeztem belecsempészni jó adag praktikus tanácsot is.

1. ZAKÓ

Egyetlen férfiember szekrényéből sem hiányozhat, hiszen viselése akár farmerral, akár szövetnadrággal tökéletes hétköznapokon és formálisabb megjelenéseken egyaránt. Ami a szabást illeti, jelenleg a kettős hátsó sliccelés az aktuális divatnak leginkább megfelelő variáció. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy ez a típus főként a magas, szikár férfiak számára a legelőnyösebb. Ennél a fazonnál kiemelten fontos, hogy a körméretre is hangsúlyt helyezzünk, mert az nagyon kiábrándító, amikor a hasíték fenék résznél kiemelkedik könyörtelenül jelezve, hogy ebből bizony elkélt volna egy nagyobb méret.

Jó tanács: a zakó körmérete akkor megfelelő, ha begombolt állapotában is aláfér még a tenyerünk.

Fontos még kihangsúlyozni, hogy a méret csak akkor jó, ha a zakó a lehető legjobban illeszkedik a vállakhoz is, hiszen nem szép, ha látni engedjük a válltömést.

A színek tekintetében a szürke, a kék, esetleg a barna öltöny ajánlott a hétköznapokra. A feketét inkább hagyd meg az elegánsabb alkalmakra, illetve temetésre. Aki megteheti mindenképpen válasszon a fenti alapszínek mellé a napjainkban oly trendi színes, illetve kockás, esetleg pöttyös verziók közül is.

Az aktuálisan trendi megjelenéshez inkább az egygombos kivitel passzol, ám a formális öltözeteknél pedig mindenképpen a kétgombos verzió a javallott. Utóbbi változatnál a felső gombnak, illetve háromgombos zakó esetén pedig a középsőnek mindig a köldök felett kell lennie! 

És még néhány praktikus tanács a kiválasztott zakó a hétköznapi éltéhez:

  • Minden esetben vágjuk le a zakó ujjáról a márkajelzést! Legyen szó bármilyen prémium márkáról, akkor se hagyjuk rajta, de legyünk óvatosak, nehogy kárt tegyünk az anyagban!
  • Leülés előtt mindig gomboljuk ki a zakónkat!
  • Autóba beüléskor lehetőség szerint minden esetben vegyük le, és akasszuk fel egy vállfára a zakót, hogy elkerüljük a gyűrött, „saláta” kinézetet.

2. ING

A keskeny gallérú ing a mai divatnak leginkább megfelelő kivitel, a vastagabb gallérú inkább a régi idők hangulatát idézi. Sokan felteszik a kérdést, hogy rövid vagy hosszú ujjú legyen az ing. Tisztázzuk rögtön az elején: rövid ujjú elegáns ing nem létezik, legalábbis az a formális megjelenéssel összeegyeztethetetlen. Sportos megjelenés esetén, nagy nyári melegben viselhetünk ilyet, ebben az esetben az összehatás abszolút vagány és lezser lesz, de zakóhoz, illetve öltönyhöz lehetőség szerint kerüljük.

Amennyiben vékony, átlátszó anyagú inget vásároltál, akkor alatta mindenképpen viselj trikót, vagy pólót, ami mindig legyen egyszínű, pamut és minta nélküli. Kerüld a besárgult, illetve kinyúlt nyakú darabokat!

Mindig válasszunk az alkatunknak megfelelő fazonú és főleg méretű inget. A SLIM FIT nem mindenkinek áll jól, ezért nem is érdemes erőltetni!

3. NADRÁG

A nadrág szára soha ne legyen túl hosszú és rövid sem. A tökéletes az, ha a szár éppen rálóg a cipőre, maximum egy pici, diszkrét ráncolódás megengedett a lábbeli és a nadrágszár találkozásánál. Az aktuális trendeknek megfelelve választhatunk olyan nadrágot is, aminek a szára a bokacsontunkig ér, itt azonban figyeljünk, hogy ez nem minden testalkatnál előnyös.

A nadrágszár bősége is igazodjon a testalkatunkhoz: magas, vékony urak bátran viseljenek szűkített fazonokat. Alacsony, testesebb társaik azonban tartózkodjanak ettől, helyette inkább voksoljanak az egyenesszárú fazonra.

 

3. NYAKKENDŐ

Talán a legfontosabb alapszabály, hogy a nyakkendő mindig ugyanolyan széles legyen, mint a gallér. Ami a színét illeti, minden esetben legyen sötétebb az ingnél. Ha viselőjének egyéniségébe belefér, akkor lehet mintás, színes, és jöhetnek a különleges megoldások is. De azért itt is figyeljünk a „kevesebb néha több” aranyszabály alkalmazására.

A nyakkendő hossza örök vitatéma, amit most igyekszem végleg a helyére tenni. Szóval a lényeg, hogy mindenképpen le kell érnie az övig, vagy annak hiányában a nadrág gombig. A vékonyabb része sosem lehet hosszabb, és azt ne az ingbe, hanem a nyakkendő belső részén lévő bújtatóba helyezzük. Pont erre találták ki!

Bár az igazi férfiak mindegyike tud nyakkendőt kötni, hiszen ez tőlük kötelezően elvárt ismeret, azonban az ifjabb generáció kedvéért a csatolt fotó segítségével vegyük át a leggyakrabban alkalmazott, és igazi klasszikus Windsor csomó fél, vagy teljes változatát. Én mondom, ha ezt magabiztosan tudod, akkor garantáltan megjelenhetsz szinte bárhol!

4. CIPŐ

Színe mindig igazodjon a ruházatunkhoz. A feketét inkább temetésre, valamint elegáns alkalmakra ajánlom, a szürke azonban jóval sokoldalúbb, és sokkal több minden passzol hozzá, hogy a barnáról már ne is beszéljünk, hiszen sokaknál teljes joggal ez a jolly joker.

Ha egy férfi napjainkban igazán stílusos, és vagány szeretne lenni, akkor cipő tekintetében is bátran válasszon a merészebb árnyalatok közül. Jöhetnek a bordók, a kékek, sőt akár a még extrább is variációk is, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mit, melyikkel kombinálunk.

 A urak többségét szerencsére nem kell meggyőzni a minőségi bőrcipő viselésének fontosságáról, hiszen komoly hangsúlyt fektetnek rá. Ám egy minőségi lábbelit ápolni, óvni is kell, ne feledkezzünk meg a tisztításról és ápolásról sem. A tartósság érdekében használjunk sámfát és professzionális ápolószereket.

5. KIEGÉSZÍTŐK

  • Öv – Legyen mindig ugyanolyan színű, mint a cipő, és lehetőleg ne legyen túl vastag, illetve hosszú sem.
  • Mandzsettagomb – Harmonikussá, valamint elegánssá teszi a megjelenést a mandzsettagomb viselése. Bár ez napjainkban talán már csak az igazi gentlemanok kiváltsága. De azért bizonyos alkalmakon tényleg megéri számolni vele.
  • Zokni – Győződj meg róla, hogy a zoknid megfelelő szárhosszúságú még akkor is, ha leülsz. Hiszen egy öltönynadrág alól kikandikáló szőrős férfi láb nem túl elegáns. A zokni színe mindig passzoljon a szetted többi részéhez, illetve csak akkor válassz extrémebbet, esetleg színeset vagy mintást, ha tudod, hogy maradj még ilyenkor is stílusos.
  • Mellény – Soha ne gombold be a legalsó gombot, mert így elkerülheted a „kötözött sonka” effektust, valamint az öv is kényelmesen elfér alatta.
  • Díszzsebkendő – Abszolút ajánlott, sőt! Fontos azonban összehangolni színét/színeit a szett többi részével, és akkor a hatás garantáltan nem marad el.
Amennyiben úgy érzed, hogy segítségre szorulnál a fenti termékek beszerzésében, akkor ne habozz a segítségemet kérni, az Alba Plaza jóvoltából ingyenesen. További infókért és időpontfoglalásért kattints ide!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek