6 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár Európa hatodik legjobb hokivárosa
Fehérvár Médiacentrum fotója
FlightNetwork.com
Székesfehérvár Európa hatodik legjobb hokivárosa

A kanadai FlightNetwork.com idén Székesfehérvárt tartja Európa hatodik legjobb hokivárosának. A 2018-as rangsorban városunkat Moszkva, Pozsony, Davos, Göteborg és Tampere előzi meg. Egy évvel ezelőtt Fehérvár még csak a 37. helyen állt ezen a speciális listán.

Kanadában szeretik a jégkorongot. De annyira, hogy ezért akár több ezer kilométert is hajlandóak utazni. Olyasmi ez arrafelé, mint nálunk a focitúrák: a Bayern München, a Juventus vagy az AC Milan meccseiért hajlandóak vagyunk hosszú órákat buszozgatni, míg a Barcelona, az Arsenal vagy éppen a Manchester United kedvéért az is repülőre ül, aki amúgy irtózik a magasságtól. A kanadaiak a hokiért vannak ugyanígy megveszve. 

A torontói székhelyű FlightNetwork.com immár második alkalommal készítette el az európai hokivárosok listáját, ami egyfajta eligazodási pont a kontinensre utazó kanadaiaknak, hogy hol nézhetnek minőségi, de legalább jó hangulatú jégkorong-meccseket. A 2017-es listán 42 város szerepelt, ezek közül Székesfehérvár a 37., Budapest a 38. helyen állt, az első pedig - a papírformának megfelelően - Moszkva lett. Az idei listát március végén publikálták, és Fehérvár 31 helyet javítva - ezzel egyébként a rangsor valamennyi szereplőjét figyelembe véve a legnagyobbat előre lépve - immár a hatodik Európa hokivárosai között. Ezzel olyan hagyományosan nagy jégkorong-múlttal rendelkező városokat előzünk meg, mint például Helsinki, Stockholm, Zürich vagy éppen Bécs. 

És ha már Ausztria: a Fehérvár AV19 bajnoki riválisai közül ebben a rangsorban mindenkit maga mögé utasított, vagyis az EBEL csapatai közül a kanadai online utazási iroda az ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokot és városunkat ajánlja első helyen. A többi EBEL-csapat közül Székesfehérvár után a legjobb helyen Bécs áll (17.), majd Innsbruck (45.) következik, míg a korábbi EBEL-csapatok városai közül a listán szerepel Bolzano (22.) és Ljubljana (47.) is.

Fehérvárral ellentétben Budapest rontott az egy évvel korábbi helyezéséhez képest. A magyar fővárost idén egy hellyel hátrébb sorolták, így a 39. helyen áll az európai hokivárosok listáján. A legtöbb hokivárost az idei listára Svájc adta, számszerint nyolcat. Őket követik a németek és a svédek 7-7 várossal. Érdekesség, hogy két spanyol város, Jaca (38.) és Gijón (51.) is ott van a kanadaiak 2018-as listáján.

A lista összeállításánál a FlightNetwork.com elemzői hokirajongók és nemzetközi jégkorong-szervezetek véleményét is kikérték. A végső sorrendet az egyes városok csapatai, a bajnokságok, a csarnokok, a szurkolók és a helyi jégkorong-kultúra alapján állapították meg.

A teljes lista: 

  1. Moszkva, Oroszország
  2. Pozsony, Szlovákia
  3. Davos, Svájc
  4. Göteborg, Svédország
  5. Tampere, Finnország
  6. Székesfehérvár, Magyarország
  7. Liberec, Csehország
  8. Minszk, Fehéroroszország
  9. Helsinki, Finnország
  10. Akureyri, Izland
  11. Toruń, Lengyelország
  12. Stockholm, Svédország
  13. Ufa, Oroszország
  14. Kassa, Szlovákia
  15. Herning, Dánia
  16. Plzeň, Csehország
  17. Bécs, Ausztria (EBEL)
  18. Krakkó, Lengyelország
  19. Zug, Svájc
  20. Zürich, Svájc
  21. Malmö, Svédország
  22. Bolzano, Olaszország
  23. Bern, Svájc
  24. Kloten, Svájc
  25. Frankfurt, Németország
  26. Langnau im Emmental, Svájc
  27. Bremerhaven, Németország
  28. Biel, Svájc
  29. Freiburg, Németország
  30. Kiruna, Svédország
  31. Krefeld, Németország
  32. Linköping, Svédország
  33. Gjøvik, Norvégia
  34. Edinburgh, Skócia
  35. Esbjerg, Dánia
  36. Kazany, Oroszország
  37. Odense, Dánia
  38. Jaca, Spanyolország
  39. Budapest, Magyarország
  40. Landshut, Németország
  41. Hamar, Norvégia
  42. Deggendorf, Németország
  43. Haparanda-Tornio, Svédország és Finnország
  44. Umeå, Svédország
  45. Innsbruck, Ausztria (EBEL)
  46. Valmiera, Lettország
  47. Ljubljana, Szlovénia
  48. Luzern, Svájc
  49. Szaratov, Oroszország
  50. Nordhorn, Németország
  51. Gijón, Spanyolország
  52. Szófia, Bulgária
  53. Lyon, Franciaország
  54. Paisley, Skócia
  55. Děčín, Csehország
  56. Chekhov, Oroszország
  57. Tallinn, Észtország
  58. Vilnius, Litvánia

A hokivárosok listáját készítő FlightNetwork.com-ot tartják az egyik legnagyobb kanadai tulajdonú online utazási ügynökségnek, a PROFIT Magazine zsinórban négy évben is az ország leggyorsabban növekvő vállalatai között nevezte meg őket. A cégnek világszerte 350-nél is több alkalmazottja van és már több mint kétmillió embert utaztattak. A FlightNetwork.com Kanada legsikeresebb utazási start-upjaként határozza meg magát honlapján.

(Forrás: FlightNetwork.com)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek