5 évnél régebbi cikk

Hard Dog Race: Hat láb, két szív, egy büszkeség! – Spartan kutyákkal!
Hard Dog Race: Hat láb, két szív, egy büszkeség! – Spartan kutyákkal!

Ez a verseny rólad, a kutyádról és a közös munkátokról szól. Arról, hogy mire vagytok képesek együtt. Egyfajta „Spartan”, csak épp a kutyáddal! Az élmény fantasztikus, s elengedhetetlen az egymás iránti szeretet, bizalom, hűség.

A Hard Dog Race hasonló egy Spartan versenyhez, csak ide magaddal hozhatod a kutyádat is. (Mindegy, hogy keverék vagy fajtiszta.) Együtt kell teljesítenetek az akadályokat, s négy kategóriában indulhattok. A négylábúaknak legalább egy évesnek kell lenniük ahhoz, hogy elindulhassanak a versenyen.

Spartan - kutyával (a képen a székesfehérvári Pintér Andrea látható kedvencével) (Fotó: Pintér Andrea)

A „Junior” 2 kilométeres távot és 8 akadályt foglal magába, hogy a legfiatalabb gazdik (a gyerekek) is átérezzék: ilyen szuper érzés befutni a célba. A „Base” már 6 kilométer megtételére késztet 16 akadállyal. A „Wild” már igazán keményeknek való 12 kilométerrel és 22 akadállyal, hogy jobban próbára tehessétek küzdőképességeteket. A „Brutál” pedig igazán extrémnek számít 20 kilométeres hosszával, amely 28 akadályt foglal magába.

A pálya messziről fotózva (Fotó: Pintér Andrea)

Az első Hard Dog Race-t 2016-ban rendezték meg, tavaly pedig két versenyre is sor került. A 2018-as megmérettetést most hétvégén tartották, amelyen részt vett a székesfehérvári Pintér Andrea is Kenzie-vel, egy 3 éves angol szetterrel.

A szetterek vadászkutyák, de nálunk kedves, bújós, szeretetéhes természetük miatt leginkább családi kedvencként tartják őket.” – monda Andi - „Kenzie testvérei között van vadász- és kiállítási kutya is, de nálam ő teljes értékű családtag. Városi kutya, aki a vadászösztönét mindössze a palotavárosi horgásztavak vadkacsáinak rémeként élheti ki. Neki a szimatolás, a madarak figyelése és állása (ha lehet, kergetése) a legfőbb szenvedélye, de hogy az energiáit kicsit másfelé fordítsam - hiszen én nem vagyok vadász - és a mozgásigényét levezessem, a szokásos napi 1,5-2 órás sétán túl más lehetőségeket is kerestem.”

Kenzie épp lesi a palotavárosi horgásztavak vadkacsáit (Fotó: Pintér Andrea)

Andi korábban elvégzett kedvencével egy alap engedelmes képzést Kaposi Gábor kutyaiskolájában, majd tavaly megismerkedett az agility nevű kutyás sporttal. Ennek lényege, hogy a különféle akadályokból (ugrók, kúszók, palánk, hinta, szlalom stb.) minden edzésen és versenyen más-más pályát állítanak fel. Ezek sorrendjét a gazdinak kell megjegyeznie, majd a kutyát végigvezetnie rajta. Kedvencét mindössze testbeszéddel és parancsszavakkal segítheti. A cél az ilyen típusú versenyen a pálya hibátlan és minél gyorsabb teljesítése.

Az agility tehát közös munka, amely elfárasztja a kutyát és a gazdit is testileg és szellemileg egyaránt. Emellett fejleszti a kettőjük kapcsolatát, hiszen fokozottan oda kell figyelniük egymásra, s megérteni a jelzéseket.

Gyakorlás a kutyaiskolában (Fotó: Pintér Andrea)

Andiék heti szinten 1-2 edzésre járnak a Kutya Kaland SE csapatához. A cél náluk továbbra is a lefárasztás és a közös szórakozás, de idén már két hivatalos agility versenyen is részt vettek kezdő kategóriában, s az egyiken egy ezüstéremmel gazdagodtak. A harmadik versenyük most szombaton lesz Székesfehérváron, a csapatunk harmadik szülinapja alkalmából rendezett versenyen.

A Hard Dog Race-en való részvétel is az agility-s csapattól indult, amelyen tavaly csapatban, idén pedig egyéniben, de több csapattárssal indulva vettünk részt. A tervek szerint jövőre a Szetter SOS, vagyis a szetter fajtamentés is indít saját csapatot, s ha így lesz, akkor velük teljesítjük majd a távot.” – mesélte a fehérvári hölgy – „A HDR jelszava: "Hat láb, két szív, egy büszkeség", ami jelzi, hogy itt a kutya-gazdi párosnak komoly próbát kell kiállnia, amit csak együttműködéssel teljesíthetnek.”

 Érmek a versenyekről (Fotó: Pintér Andrea)

Mint elmondta: A piliscsévi motocross pálya meredek, poros "siratófalain" és lejtőin kellett kategóriájukban lehetőleg futva (aki bírta) teljesíteni a 6 km-t, amit még 16 különféle akadállyal is nehezítettek. A kutya és a gazdi pórázzal volt összekötve a hám és a deréköv között, így végig egymásra voltak utalva, egymást kellett segíteniük. Az akadályok között voltak vizesárkok, több helyen sárban kellett kúszni-mászni valami alatt vagy valamin keresztül, s épített akadályokat is beiktattak a szervezők, amelyeken át kellett átmászniuk (az egyszerűbb például egy kutyaólon be és ki, de volt ahol a kennelbe kellett becsukni a kutyát, majd a gazdi feladata az volt, hogy a 2,5 méter magas fémketrec oldalán másszon fel a ketrec tetejére, majd ott a rácsokon lépdelve, egyensúlyozva jusson át a túloldalra), súlymellényben vagy éppen söröshordót cipelve kellett tenni egy-egy kört.

Több helyen a sárban kellett kúszni-mászni (Fotó: Figura Photo)

Ha valamelyik akadályt a kutyus vagy a gazdi nem tudta teljesíteni, akkor ki lehetett váltani 30 guggolással. (Andi tavaly és idén sem váltott ki egyetlen pályaelemet sem, mindegyiket teljesítette.)

Vannak, akik ezt a kihívást komoly versenyként kezelik. Így idén is született egy 30 perc alatti időeredmény is, ami fantasztikus teljesítménynek számít! Egyébként – függetlenül a teljesítési időtől – az ilyen versenyeken az érem és a büszkeség minden párosnak jár, amely teljesíti a pályát és eljut a finisbe.

Andi és kutyusa a versenyen


A mostani versenyen egyéniben - a rajtlista szerint - 795 versenyző indult, s rengeteg csapat mérettette meg magát. Összesen – az időmérést figyelve – 1294 versenyzőt regisztráltak. A nevezők között volt kutyakozmetikus, kutyamentő, s menhely is.

Sőt, akadtak olyan örökbefogadásra váró ebek is, akik önkéntesekkel futottak. Nem múlhat el ugyanis olyan verseny, amely ne számítana egyben örökbefogadó napnak is! A négylábú kedvencek így nemcsak szórakozhatnak egy kicsit – a menhely falain kívül - , hanem családot is találhatnak maguknak.

A kutyusok szeretik az akadályokat (Fotó: Pintér Andrea)

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek