5 évnél régebbi cikk

Ahol az élet lelassul – Bálint Borárium, a találkozóhely
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Ahol az élet lelassul – Bálint Borárium, a találkozóhely

„Gyakran mondják a vendégek, úgy érzik: ide hazajönnek. És mi sem a futószalagos ebédeltetésre törekszünk” – vallja Bálint György, a Bálint Borárium tulajdonosa, vagy ahogy ő szereti használni: házigazdája. A múlt, a hagyomány és a jelen találkozása a pázmándi szőlőhegy gyönyörű vidékén.

Alig félórányira Székesfehérvár belvárosától, a pázmándi lankák ölelésében hamar megérti az ember, mi az az időtlenség. Amikor leül egy jó pohár bor, vagy egy finom ebéd mellé a Bálint Borárium teraszára, és végigtekint a zöldellő tájon, úgy érzi: megérkezett, és nem is kell sehova sietnie. A különleges hely története öt éve kezdődött.

„Amikor rátaláltunk erre a területre, mindössze egy beomlott kis pince állt itt – emlékszik a kezdetekre Bálint György házigazda. – Elkezdtünk egy kicsit kutakodni a múlt után, és hamar kiderült a történelmi jelentősége, hogy még az 1700-as években Jezsuita szerzetesek építették ezt a pincét. Ezek után főleg nem volt kérdés, hogy a történelemhez, a hagyományokhoz és a borhoz kötődő életét folytatjuk a helynek.

A múlt és a hagyomány magától értetődően él velünk.

A hagyományőrzés, hagyomány teremtés egyébként szívügyem, hiszen népművelő vagyok. Éppen ezért is próbáljuk ezt a helyet egy kicsit másképpen működtetni, mint egy klasszikus értelemben vett éttermet. Ez inkább találkozóhely. Amikor a vendégek idelátogatnak, nem azért jönnek, hogy gyorsan egyenek valamit, aztán továbbálljanak, és mi sem a futószalagos ebédeltetésre törekszünk, még akkor sem, ha éppen telt ház van. Jönnek a párok, családok, társaságok és itt maradnak, nem ritkán órákat töltenek el nálunk. A gyerekek elmennek játszani a játszótérre, felsétálnak a szőlőhegy tetejére, esetleg a levendulásba vagy a présházak között barangolnak egy kicsit. Gyakran mondják is, akik visszajárnak hozzánk, hogy úgy érzik: hazajönnek.

Lehetséges, hogy üzleti szempontból nem feltétlenül kifizetődő az, hogy úgymond kevesebbszer fordul meg a placc a nap folyamán, ám a mosolygó arcok sokkal többet adnak. Az, hogy visszajönnek a párok, akiknek nálunk volt esküvőjük, az nekünk elismerés. És a feleségemmel ez volt az elképzelésünk, hogy olyan helyet hívjunk életre, ahova mindenki szívesen visszatér: egy családias találkozóhelyet, ahol a kicsik és a nagyok is találnak maguknak megfelelő elfoglaltságot.”

Elfoglaltságból pedig tényleg bőven akad a borárium közvetlen környezetében. A kertben szuper és biztonságos játszótéren vezethetik le felesleges energiájukat a kisebbek, de teljes nyugalommal engedhetik a szülők, hogy a gyerekek kísérő nélkül barangoljanak a levendulásban, üzenjenek egymásnak a dombtető, illetve az étterem közötti hangcsatornán, hiszen autó itt csak a parkolóig jön. A legközelebbi aszfaltos főút majd háromszáz méterre a domb aljában fut, még a zaját sem lehet hallani. A csend, a béke és a nyugalom teljesen átitatja a környéket.

„Amikor reggel felkelek, és elindulok, tényleg azt érzem, hogy ide kikapcsolódni jövök. Nekem ez nem munka, jól esett ma reggel is, hogy felmentünk a szőlőbe drótot kihúzni. Van az életünknek más területe, ahol dolgozunk, ahol inkább munkaszaga van a mindennapoknak, ezt viszont szívből csináljuk.” – meséli Bálint György. És talán máshogy nem is lehetne, hiszen a borárium teljesen kitölti a család hétköznapjait és hétvégéjét is, amikor ha éppen nincs esküvő, akkor valamilyen programot szerveznek. Ahogy május 12-ére és 13-ára az Ízes, Ínyes Ünnep és Vásárt.

„Május 13-án lesz ötödik éve, hogy megnyitottuk a Boráriumot. Akkor még csak egy gondolat volt, hogy a nyitórendezvényt minden tavasszal és ősszel megismételjük. Az őszit végül nem tudjuk tartani, mert annyi esküvőnk van, hogy nem találtunk már szabad szombatot, de a tavaszit megtartjuk. A program fő vonulata a gasztronómia, a kézműves termékek és a hagyományőrző családi programok. Pázmándi Ízes, Ínyes Ünnep és Vásárnak neveztük el, és persze gondoltunk a család aprajára és nagyjára is, mindenki talál majd elfoglaltságot magának. Már aki szereti ezt a vonalat, hiszen itt nem lesz Nintendó és számítógép, itt visszalassulunk. A kemencés ételeink mellett megnyitjuk – bár egyelőre próbaüzemmódban – a grillteraszunkat. Ott kifejezetten grill ételek készülnek majd, illetve tókörnyéki borokat hozunk kóstolóba, valamint bemutatkozik hét kicsi, hét hektár alatti pincészet az ország különböző borvidékeiről. Lesz sajtos, mézes, szörpös, primőr árus, vegyszermentesen gazdálkodó őstermelő, illetve természetesen a feleségem is kínálja majd a saját készítésű szappanjait és krémeit. A kisebbek örömére a pázmándi önkéntes tűzoltók is megérkeznek egy tűzoltóautóval, a teraszon pedig mindkét napon akusztikus koncertek lesznek.”

Az Ízes, Ínyes Ünnep és Vásár részletes programját ide kattintva olvashatod!
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek